
Az tükettiğimiz veya bazen hiç yemediğimiz besinlerin birçok faydası bulunuyor. New York Times, internet sitesinde yemekten kaçındığımız ancak sağlığa en faydalı 11 gıdayı açıkladı.
Bu besinleri göz ardı etmeyin!
Pancar: Folik asit bakımından zengindir. Kırmızı rengini veren pigmentler kansere karşı savaşır....
Lahana: Kanserle savaşan enzimleri harekete geçiren "sulforaphane" isimli kimyasalı içerir.
Pazı: Yapraklarında, gözleri yaşlanmanın etkilerinden koruyan karotenoid maddesi bulunur.
Tarçın: Kan şekeri ve kolesterolü kontrol etmeye yardımcı olur
Nar suyu: Antioksidan bakımından zengindir. Tansiyonu düşürür
Kuru erik: İçeriğinde yüksek miktarda Antioksidan içerir.
Kabak Çekirdeği: Yüksek mineral oranı erken ölüm riskini azaltır.
Sardalya: Demir, magnezyum, bakır, çinko, fosfor, potasyum, manganez içerir
Zerdeçal: Vücutta iltihaplanmayı önler ve kansere karşı koruma sağlar
Yaban Mersini: Hafızayı kuvvetlendirir.
Kabak: Kalori değeri düşük, lifler bağışıklık sistemini güçlendiren A vitamini bakımından zengindir. Uzun süre tok tutar.
OKUDUYSAN ve BEĞENDİYSEN ,BAŞKALARI DA OKUSUN DİYE PAYLAŞIRMISIN
Bu besinleri göz ardı etmeyin!
Pancar: Folik asit bakımından zengindir. Kırmızı rengini veren pigmentler kansere karşı savaşır....
Lahana: Kanserle savaşan enzimleri harekete geçiren "sulforaphane" isimli kimyasalı içerir.
Pazı: Yapraklarında, gözleri yaşlanmanın etkilerinden koruyan karotenoid maddesi bulunur.
Tarçın: Kan şekeri ve kolesterolü kontrol etmeye yardımcı olur
Nar suyu: Antioksidan bakımından zengindir. Tansiyonu düşürür
Kuru erik: İçeriğinde yüksek miktarda Antioksidan içerir.
Kabak Çekirdeği: Yüksek mineral oranı erken ölüm riskini azaltır.
Sardalya: Demir, magnezyum, bakır, çinko, fosfor, potasyum, manganez içerir
Zerdeçal: Vücutta iltihaplanmayı önler ve kansere karşı koruma sağlar
Yaban Mersini: Hafızayı kuvvetlendirir.
Kabak: Kalori değeri düşük, lifler bağışıklık sistemini güçlendiren A vitamini bakımından zengindir. Uzun süre tok tutar.
OKUDUYSAN ve BEĞENDİYSEN ,BAŞKALARI DA OKUSUN DİYE PAYLAŞIRMISIN
******************

HEM ÇOK KOLAY HEM DE HAVALI BİR SU TARİFİ: İÇMEDEN VE İKRAM ETMEDEN DURAMAYACAKSINIZ!
Vücuttan toksinleri atmanın en şahane yolu nedir? Tabi ki su içmek. Ama sade olarak içmek zorunda değilsiniz. Hem de toksin atarken, bazı ek faydalar da göreceksiniz: Şimdi içme suyu dolu bir cam sürahiyi alın ve: …
...
1.LİMONLU Birkaç dilim limon atın. Limon vücudun temizlenmesi ve alkali olmasına katkıda bulunacaktır.
2.NANELİ Birkaç dal nane ekleyin. Hem suyun tadı güzel hale gelecek, hem kokusu! Midenize ve sindiriminize de destek verecektir.
3.SALATALIKLI Dört-beş dilim salatalık ekleyin. Salatalık vücudunuzun nemlenmesi için harikadır ve inflamasyona karşı etkilidir.
4.ZENCEFİLLİ Bir bilemediniz iki ince dilim ekleyin. Midenize iyi gelecek ve sindiriminize de. Özellikle gastritiniz varsa. Bu suları bir gece buzdolabında bekleterek kullanırsanız, daha da etkili olacaktır. En azından birkaç saat
Ayrıca pH derecesi 8 üzeri su kullanmanızı tavsiye ediyoruz, mümkün olursa
Başkaları da okusun faydalansın diye paylaşır mısınız?
Vücuttan toksinleri atmanın en şahane yolu nedir? Tabi ki su içmek. Ama sade olarak içmek zorunda değilsiniz. Hem de toksin atarken, bazı ek faydalar da göreceksiniz: Şimdi içme suyu dolu bir cam sürahiyi alın ve: …
...
1.LİMONLU Birkaç dilim limon atın. Limon vücudun temizlenmesi ve alkali olmasına katkıda bulunacaktır.
2.NANELİ Birkaç dal nane ekleyin. Hem suyun tadı güzel hale gelecek, hem kokusu! Midenize ve sindiriminize de destek verecektir.
3.SALATALIKLI Dört-beş dilim salatalık ekleyin. Salatalık vücudunuzun nemlenmesi için harikadır ve inflamasyona karşı etkilidir.
4.ZENCEFİLLİ Bir bilemediniz iki ince dilim ekleyin. Midenize iyi gelecek ve sindiriminize de. Özellikle gastritiniz varsa. Bu suları bir gece buzdolabında bekleterek kullanırsanız, daha da etkili olacaktır. En azından birkaç saat
Ayrıca pH derecesi 8 üzeri su kullanmanızı tavsiye ediyoruz, mümkün olursa
Başkaları da okusun faydalansın diye paylaşır mısınız?
************************

KUZU SORPA
Malzemeler
750 gram kuzu kuşbaşı...
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
3 su bardağı kaynar su
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı silme un
Yarım demet taze soğanın yeşil kısımları
5-6 dal ince kıyılmış taze nane
Tuz, karabiber
Kuzu Sorpa Yapılışı
TEREYAĞINI bir tencereye alın ve küp doğranmış soğanı ilave edip, hafifçe kavurun. Kuzu kuşbaşı etini ilave edin ve harlı ateşte kavurmaya ndevam edin. Üzerine kaynar suyu ekleyin ve kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Bir kasede yoğurt, yumurta ve unu bir çırpıcı ile iyice çırpın. Kaynayan etin suyundan bir kepçe yoğurtlu karışıma ekleyin ve ılıştırın. Daha sonra yoğurtlu karışımı etlerin üzerine yavaşça ekleyin ve 1 taşım kaynatın. İnce kıyılmış taze soğanın yeşil kısımları, taze nane, tuz ve karabiber ilave edip, ocağın altını kapatın. 5 dakika beklettikten sonra sıcak olarak servis yapın.
Malzemeler
750 gram kuzu kuşbaşı...
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
3 su bardağı kaynar su
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı silme un
Yarım demet taze soğanın yeşil kısımları
5-6 dal ince kıyılmış taze nane
Tuz, karabiber
Kuzu Sorpa Yapılışı
TEREYAĞINI bir tencereye alın ve küp doğranmış soğanı ilave edip, hafifçe kavurun. Kuzu kuşbaşı etini ilave edin ve harlı ateşte kavurmaya ndevam edin. Üzerine kaynar suyu ekleyin ve kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Bir kasede yoğurt, yumurta ve unu bir çırpıcı ile iyice çırpın. Kaynayan etin suyundan bir kepçe yoğurtlu karışıma ekleyin ve ılıştırın. Daha sonra yoğurtlu karışımı etlerin üzerine yavaşça ekleyin ve 1 taşım kaynatın. İnce kıyılmış taze soğanın yeşil kısımları, taze nane, tuz ve karabiber ilave edip, ocağın altını kapatın. 5 dakika beklettikten sonra sıcak olarak servis yapın.
*****************

ISPANAKLI PASTIRMALI TOSCANA LAZANYA
Malzemeler
1 paket lazanya...
2 çorba kaşığı sıvıyağ
10 su bardağı su
Yarım kg ıspanak
1 çorba kaşığı margarin
150 gram pastırma
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Beşamel sos için:
3 su bardağı süt
6 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı rendelenmiş
kaşar peyniri
Ispanaklı Pastırmalı Lazanya (Toscana Usulü) Yapılışı
LAZANYALARI, tuz ve sıvıyağ eklediğiniz bol miktardaki kaynar suda 10 dakika haşlayın. Sonrasında süzerek soğuk sudan geçirin. Bir havlu veya tülbent üzerinde kurutun. Ispanakları kaynar su içerisinde 2 dakika beklettikten sonra suyunu iyice süzün. İnce ince doğrayarak margarinle soteleyin. Tuz ve karabiberi ekleyin. Beşamel sos için margarini eritip unu ekleyerek kavurun. Un pembeleşince sütü ekleyin. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın ve kaşar peynirini ilave edip karıştırın. Fırın kabına bir sıra lazanya dizip üzerine beşamel sos gezdirin. Ispanak ve jülyen kestiğiniz pastırma dilimlerini ekleyin. Yukarıdaki işlemi bir sıra daha tekrarlayın. Son sıra için lazanyayı yerleştirin, kalan beşamel sosu gezdirip üzerine kaşar peynirini serpin. 200 derece fırında kaşarlar kızarana dek pişirin.
Malzemeler
1 paket lazanya...
2 çorba kaşığı sıvıyağ
10 su bardağı su
Yarım kg ıspanak
1 çorba kaşığı margarin
150 gram pastırma
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Beşamel sos için:
3 su bardağı süt
6 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı rendelenmiş
kaşar peyniri
Ispanaklı Pastırmalı Lazanya (Toscana Usulü) Yapılışı
LAZANYALARI, tuz ve sıvıyağ eklediğiniz bol miktardaki kaynar suda 10 dakika haşlayın. Sonrasında süzerek soğuk sudan geçirin. Bir havlu veya tülbent üzerinde kurutun. Ispanakları kaynar su içerisinde 2 dakika beklettikten sonra suyunu iyice süzün. İnce ince doğrayarak margarinle soteleyin. Tuz ve karabiberi ekleyin. Beşamel sos için margarini eritip unu ekleyerek kavurun. Un pembeleşince sütü ekleyin. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın ve kaşar peynirini ilave edip karıştırın. Fırın kabına bir sıra lazanya dizip üzerine beşamel sos gezdirin. Ispanak ve jülyen kestiğiniz pastırma dilimlerini ekleyin. Yukarıdaki işlemi bir sıra daha tekrarlayın. Son sıra için lazanyayı yerleştirin, kalan beşamel sosu gezdirip üzerine kaşar peynirini serpin. 200 derece fırında kaşarlar kızarana dek pişirin.

SEBZELİ SOSİS
Malzemeler
2 adet orta boy domates...
3 adet çarliston biber
3 adet sosis
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 adet yumurta
2 su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvıyağ
200 gram beyaz peynir
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Sebzeli Sosis Yapılışı
DOMATESLERİN kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Biberleri ve sosisleri halka halka doğrayın. Yarımşar demet dereotu ve maydanozu ayıklayıp incecik kıyın. Malzemeyi derin bir kabın içinde harmanlayın. Üzerine yumurta, yarım çay bardağı sıvıyağ, 2 su bardağı un ve beyaz peynir ekleyip iyice karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine yayın. Üzerine 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
Malzemeler
2 adet orta boy domates...
3 adet çarliston biber
3 adet sosis
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 adet yumurta
2 su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvıyağ
200 gram beyaz peynir
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Sebzeli Sosis Yapılışı
DOMATESLERİN kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Biberleri ve sosisleri halka halka doğrayın. Yarımşar demet dereotu ve maydanozu ayıklayıp incecik kıyın. Malzemeyi derin bir kabın içinde harmanlayın. Üzerine yumurta, yarım çay bardağı sıvıyağ, 2 su bardağı un ve beyaz peynir ekleyip iyice karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine yayın. Üzerine 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
****************************

ACI BİBER :)

KABAK MÜCVER TARİFİ
Malzemeler:
3 orta boy kabak...
100 gr kaşar peynir
1 yumurta
1/2 tutam maydanoz
1/2 tutam dere otu
1 su bardağı un
1 orta boy kuru soğan
karabiber, tuz
zeytinyağ
Hazırlanışı:
1- Kabakların kabuklarını soyup rendenin iri tarafıyla rendeliyoruz. İçine soğanıda rendeliyoruz. Kabak ve soğanı elimizle sıkıyoruz. Tüm suyunu çıkarıyoruz. Suyunu döküyoruz.
2- Suyu çıkmış kabak ve soğanların içine, kaşarı, yumurtayı, ince kıyılmış dereotunu ve maydanozu, un ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Yoğun bir kıvam elde ediyoruz.
3- Yanmaz Tavaya zeytinyağı ekliyoruz. Kızınca kaşık yardımıyla mücverleri alıp tavaya koyuyoruz. Önlü arkalı kızartıp kağıt havlunun üstüne alıyoruz. Yağı süzülünce servis tabağına yerleştiriyoruz. Süzülmüş yoğurt ve kuru nane karışımıyla servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 orta boy kabak...
100 gr kaşar peynir
1 yumurta
1/2 tutam maydanoz
1/2 tutam dere otu
1 su bardağı un
1 orta boy kuru soğan
karabiber, tuz
zeytinyağ
Hazırlanışı:
1- Kabakların kabuklarını soyup rendenin iri tarafıyla rendeliyoruz. İçine soğanıda rendeliyoruz. Kabak ve soğanı elimizle sıkıyoruz. Tüm suyunu çıkarıyoruz. Suyunu döküyoruz.
2- Suyu çıkmış kabak ve soğanların içine, kaşarı, yumurtayı, ince kıyılmış dereotunu ve maydanozu, un ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Yoğun bir kıvam elde ediyoruz.
3- Yanmaz Tavaya zeytinyağı ekliyoruz. Kızınca kaşık yardımıyla mücverleri alıp tavaya koyuyoruz. Önlü arkalı kızartıp kağıt havlunun üstüne alıyoruz. Yağı süzülünce servis tabağına yerleştiriyoruz. Süzülmüş yoğurt ve kuru nane karışımıyla servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
********************

MİRİK KÖFTESİ
Mirik köftesi için gerekli malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı un...
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tuz
3 adet patates
Sosu için:
200 gram dana kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
½ bağ maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
Yapılışı: İki su bardağı ince bulgura bir su bardağı irmikle buluşturulup, üzerine sıcak su koyulur. Kabukları soyulup, küp küp doğranan üç patates kızartılır. Suyunu çeken irmik ve ince bulgur yoğurulmaya başlanır. İrmik ve bulgura bir yumurta kırılır, tuz serpilir ardından da un eklenip yoğurulmaya devam edilir. İstenen kıvama gelen hamurdan köfteler yuvarlanır ve kaynar suda pişirilir. Sos için bir soğan yemeklik doğranıp, kavurulur. Soğanlar pembeleşirken, 200 gram dana kıyma eklenerek kavrulmaya devam edilir. Bir yemek kaşığı salça, birer tatlı kaşığı da karabiber, nane ve pul ve pul biber serpilip karıştırılır. Kıyılan yarım bağ maydanozda kavrulan malzemelere eklenip karıştırılır. Haşlanan mirik köftelerin suyu süzülür. Nar gibi kızaran patatesler servis tabağına alınır. Patateslerin ortası açılıp, mirik köfteler koyulup, üzerine kıymalı soğanlı sos dökülür.
Mirik köfte sunuma hazırdır…
Mirik köftesi için gerekli malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı un...
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tuz
3 adet patates
Sosu için:
200 gram dana kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
½ bağ maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
Yapılışı: İki su bardağı ince bulgura bir su bardağı irmikle buluşturulup, üzerine sıcak su koyulur. Kabukları soyulup, küp küp doğranan üç patates kızartılır. Suyunu çeken irmik ve ince bulgur yoğurulmaya başlanır. İrmik ve bulgura bir yumurta kırılır, tuz serpilir ardından da un eklenip yoğurulmaya devam edilir. İstenen kıvama gelen hamurdan köfteler yuvarlanır ve kaynar suda pişirilir. Sos için bir soğan yemeklik doğranıp, kavurulur. Soğanlar pembeleşirken, 200 gram dana kıyma eklenerek kavrulmaya devam edilir. Bir yemek kaşığı salça, birer tatlı kaşığı da karabiber, nane ve pul ve pul biber serpilip karıştırılır. Kıyılan yarım bağ maydanozda kavrulan malzemelere eklenip karıştırılır. Haşlanan mirik köftelerin suyu süzülür. Nar gibi kızaran patatesler servis tabağına alınır. Patateslerin ortası açılıp, mirik köfteler koyulup, üzerine kıymalı soğanlı sos dökülür.
Mirik köfte sunuma hazırdır…

*******
TÜLBENT BÖREĞİ
Tülbent böreği için gerekli malzemeler:
3 adet yufka
İç harcı için
500 gram kıyma...
1 adet soğan
½ bağ maydanoz
2 yemek kaşığı salça
2 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı nane
İç sosu için:
2 adet yumurta
½ çay bardağı süt
½ çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı pul biber
Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı: Hazır üç yufka paketinden çıkartılıp yırtılmadan açılır. Bir soğan incecik kıyılır ve 500 gram kıyma ile tereyağında kavurulur. Kavrulan kıyma ve soğana iki yemek kaşığı salça ve kıyılan yarım bağ maydanoz koyulur. İyice kavrulan malzemeler soğuması için bir kaba alınır. İç harca ikişer tatlı kaşığı karabiber, pul biber ve nane serpilir. İki yumurta yarımşar çay bardağı süt ve zeytinyağı ile çırpılarak sos hazırlanır. Yufkalara tek tek yumurtalı sütlü sos sürülür ve üst üste dizilir. Hazırlanan kıymalı ve bol baharatlı iç harç koyulan yufkalar katlanır. Katlanan yufkalar tülbentin üzerine koyulup açılıp, sarılır. Yuvarlanan börek tülbentle sarılır ve kaynayan tuzlu suda kısa süre haşlanır. Pişen böreğin suyu süzülüp sarıldığı tülbent çıkartılarak tabağa alınır. Bir yemek kaşığı pul biber 2 yemek kaşığı tereyağında yakılır. Soğuyup dilimlenen börek tabağa dizilir. Hazırlanan sarımsaklı yoğurt bir kaseye alınır üzerine biberli sos dökülür. Dilimlenen böreklerinde üzerine biberli sos dökülüp, sarımsaklı sosla servis edilir.
Tülbent böreği sunuma hazırdır…
Tülbent böreği için gerekli malzemeler:
3 adet yufka
İç harcı için
500 gram kıyma...
1 adet soğan
½ bağ maydanoz
2 yemek kaşığı salça
2 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı nane
İç sosu için:
2 adet yumurta
½ çay bardağı süt
½ çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı pul biber
Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı: Hazır üç yufka paketinden çıkartılıp yırtılmadan açılır. Bir soğan incecik kıyılır ve 500 gram kıyma ile tereyağında kavurulur. Kavrulan kıyma ve soğana iki yemek kaşığı salça ve kıyılan yarım bağ maydanoz koyulur. İyice kavrulan malzemeler soğuması için bir kaba alınır. İç harca ikişer tatlı kaşığı karabiber, pul biber ve nane serpilir. İki yumurta yarımşar çay bardağı süt ve zeytinyağı ile çırpılarak sos hazırlanır. Yufkalara tek tek yumurtalı sütlü sos sürülür ve üst üste dizilir. Hazırlanan kıymalı ve bol baharatlı iç harç koyulan yufkalar katlanır. Katlanan yufkalar tülbentin üzerine koyulup açılıp, sarılır. Yuvarlanan börek tülbentle sarılır ve kaynayan tuzlu suda kısa süre haşlanır. Pişen böreğin suyu süzülüp sarıldığı tülbent çıkartılarak tabağa alınır. Bir yemek kaşığı pul biber 2 yemek kaşığı tereyağında yakılır. Soğuyup dilimlenen börek tabağa dizilir. Hazırlanan sarımsaklı yoğurt bir kaseye alınır üzerine biberli sos dökülür. Dilimlenen böreklerinde üzerine biberli sos dökülüp, sarımsaklı sosla servis edilir.
Tülbent böreği sunuma hazırdır…
*********************

PİLAVLI KARNIYARIK
Malzemeler:
300 gr dana kıyma
10 adet patlıcan
2 su bardağı pirinç...
3 adet soğan
1 adet domates
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı: 2 su bardağı pirinç tuzlu sıcak suyla ıslatılır. Patlıcanlar kabuklarıyla bereber enine yarılır ve sandal gibi içi çıkartılarak kararmamaları için tuzlu suya atılır. Patlıcan içleri küp küp doğranır. 3 adet soğan küçük küçük doğranıp sıvı yağda diriliğini kaybedene kadar kavrulur. Kavrulmaya devam eden soğanlara 300 gram dana kıyma eklenir. Süzülüp yıkanan patlıcanlar kızgın yağda kızartılır. Pirinçler ve 1 adet küçük küçük doğranan domates suyunu çeken kıymaya eklenir. 1 tatlı kaşığı biber salçası katılan kıymalı iç, 2 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiberle lezzetlendirilip maydanozlar eklenir. Harmanlanıp ocaktan alınır ve kızarmış patlıcanların içlerine doldurulur. Patlıcanlar fırın tepsisine dizilir. Kalan kıymalı harç patlıanların arasına yerleştirilir. Karnıyarıkların üzerine çıkmayacak kadar su dökülür ve tepsinin ağzı folyoyla kapatılarak ağır ateşte pişmeye bırakılır.
Pilavlı Karnıyarık servise hazırdır.
Malzemeler:
300 gr dana kıyma
10 adet patlıcan
2 su bardağı pirinç...
3 adet soğan
1 adet domates
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı: 2 su bardağı pirinç tuzlu sıcak suyla ıslatılır. Patlıcanlar kabuklarıyla bereber enine yarılır ve sandal gibi içi çıkartılarak kararmamaları için tuzlu suya atılır. Patlıcan içleri küp küp doğranır. 3 adet soğan küçük küçük doğranıp sıvı yağda diriliğini kaybedene kadar kavrulur. Kavrulmaya devam eden soğanlara 300 gram dana kıyma eklenir. Süzülüp yıkanan patlıcanlar kızgın yağda kızartılır. Pirinçler ve 1 adet küçük küçük doğranan domates suyunu çeken kıymaya eklenir. 1 tatlı kaşığı biber salçası katılan kıymalı iç, 2 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiberle lezzetlendirilip maydanozlar eklenir. Harmanlanıp ocaktan alınır ve kızarmış patlıcanların içlerine doldurulur. Patlıcanlar fırın tepsisine dizilir. Kalan kıymalı harç patlıanların arasına yerleştirilir. Karnıyarıkların üzerine çıkmayacak kadar su dökülür ve tepsinin ağzı folyoyla kapatılarak ağır ateşte pişmeye bırakılır.
Pilavlı Karnıyarık servise hazırdır.
***********************

KABUNE PİLAVI
Malzemeler
2 su bardağı pirinç...
Yarım kg kemiksiz kuzu eti
3 adet soğan, tuz, karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar et suyu
Kabune Pilavı Yapılışı
PİRİNCİ tuzlu suda 15 dakika bekletin ve süzün. İyice yıkadıktan sonra bir kenara alın. Eti kısık ateşte, kendi suyunu salıp çekene dek kavurun. Ilındıktan sonra elinizle tel tel ayırın. Soğanı halka şeklinde doğrayın. Tuz ile karabiberle ovup, yıkayın. Geniş bir tencereye sırasıyla soğan, pirinç ve eti üst üste yerleştirin. Tuz ve karabiber serpip, porselen bir tabağı üzerine kapatın. Tabağın hizasına kadar kaynamış et suyu ve tereyağını ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra 5-10 dakika dinlendirin. Servis tabağına ters çevirip, çıkarın ve sıcak servis yapın
Malzemeler
2 su bardağı pirinç...
Yarım kg kemiksiz kuzu eti
3 adet soğan, tuz, karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar et suyu
Kabune Pilavı Yapılışı
PİRİNCİ tuzlu suda 15 dakika bekletin ve süzün. İyice yıkadıktan sonra bir kenara alın. Eti kısık ateşte, kendi suyunu salıp çekene dek kavurun. Ilındıktan sonra elinizle tel tel ayırın. Soğanı halka şeklinde doğrayın. Tuz ile karabiberle ovup, yıkayın. Geniş bir tencereye sırasıyla soğan, pirinç ve eti üst üste yerleştirin. Tuz ve karabiber serpip, porselen bir tabağı üzerine kapatın. Tabağın hizasına kadar kaynamış et suyu ve tereyağını ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra 5-10 dakika dinlendirin. Servis tabağına ters çevirip, çıkarın ve sıcak servis yapın
********************



Hiç yorum yok:
Yorum Gönder