30 Kasım 2012 Cuma

tamer şenin lezzet durağından




 

KIYMALI PUF BÖREĞİ

3 su bardağı un
2 çorba kaşığı kuru maya
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz

250 gr kıyma
1 tane orta boy soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
maydanoz
tuz, karabiber
Kızartmada kullanmak için sıvı yağ

Ilık sütün içerisinde maya ve şekeri karıştırarak eritin, kabarmasını bekleyin. Diğer yandan bir kabın içerisine unu eleyin ve yoğurt,tuz ve mayalı şekerli süt karışımını ekleyin, ele yapışmaz bir hamur elde edene kadar yoğurun.

İç malzemesi için, yemeklik doğranmış soğanlarınızı sıvıyağda kavurun, kıymayı ilave edip, kavurmaya devam edin.Tuz ve karabiberini ekleyin.Son olarak ince kıyılmış maydanozu da katarak 1-2 dk daha kavurup, ocaktan alın.

Hamurunuzu 2 cm kalınlığında açarak geniş ağızlı bir su bardağı ile yuvarlaklar kesin.Kestiğiniz yuvarlakların içerisine harcınızdan koyup yarım ay şeklinde katlayarak kenarlarını iyice birbirine yapıştırın.

Kızgın yağda her iki tarafı da kızarana

kadar pişirin.

************


DİL PEYNİRLİ TAVA BÖREĞİ

3 adet yufka
2 adet yumurta
1 paket dil peyniri
1/3 margarin
750 gr süt

1. yufkaları üstüste koyarak sekize bölün. 24 adet üçgen parçalar elde edin. dil peynirini ortadan ikiye bölün, uzun şeritler halinde onikiye ayırın. 24 adet şerit şeklinde parçalar elde edin. her yufkanın üzerine bir parça peynir koyarak gevşek olarak sigara böreği şeklinde sarın. kare borcama (ben dikdörtgen kullandım) iki sıra (12 şer adet) yerleştirin. 

2. derin bir kapta margarini eritin, üstüne süt ilave edin, yumurtaları kırarak karıştırın. borcamın üzerine hepsini dökün. (margarin parçaları kalabilir, sorun değil) borcamı streç ile kapatarak buzdolabına koyun. bu şekilde birgün (ya da bir gece) bekletin.

3. servis yapmanıza 40 dakika kala fırında 180 derecede pişirin. sıcak servis yapın.


 

FİNCAN BÖREĞİ

2 su bardağı un
1 çay bardağı ılık su
1 adet yumurta
tuz


500gr pazının yaprağı
1 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
tuz
karabiber
sıvıyağ

Unu bir kaba alıp ortasını havuz şeklinde açın. Tuzu ekleyin. Ilık suyu azar azar ekleyerek yoğurun. Yumurtayı ilave edip, pürüzsüz bir hamur elde edinceye dek yoğurmaya devam edin. Hamuru dörde bölüp üzerine un serpin. Nemli bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin. 
Pazıyı yıkayıp doğrayın. Tereyağını bir tavada eritip, yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene dek kavurun. Üzerine pazıyı ekleyin. Suyunu iyice çekene dek ara sıra karıştırarak pişirin. Tuz ve karabiber ekledikten sonra ocaktan alın ve ılınmaya bırakın.
Dinlenen hamur parçalarından birini düz bir zemine alın ve un serperek servis tabağı büyüklüğünde açın. Yufkanın yarısına aralıklarla pazılı harçtan koyun. diğer yarısını üzerine kapatın. Bir kahve fincanı ile harçlı kısımlar ortada kalacak şekilde hamuru kesin. Kalan 3 parça hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Bol yağda kızartın ve fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkartın. Birkaç dakika sonra servis yapın



HAŞHAŞLI GÖZLEME

•3/4 su bardağı un
•1/4 su bardağı su
•1/8 çay kaşığı tuz


•2 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
•2 yemek kaşığı tahin


1.Hamur malzemeleri yapışkan olmayacak kıvama gelinceye kadar yoğurulup, 10 dakika dinlendirilir.
2.Tahin ve haşhaş ezmesi iyice karıştırılır.
3.Hamur iki bezeye ayrılır.
4.Unlanan tezgahta incecik açılan hamurun üzerine haşhaşlı karışımdan sürülüp rulo şeklinde sarılır.
5.Rulo iki ucundan ül böreği sarar gibi ortada buluşacak şekilde sarılır.
6.Güllerden biri diğerinin üzerine getirilip, toplanan hamur, oklava ile tekrar açılır.
7.Ocakta yapışmaz bir tava kızdırılıp açılan gözleme yağsız şekilde pişirili

 

 

 
r
.
 















 

HAŞHAŞLI ÇÖREK

•2,5 su bardağı un
•1/4 su bardağı tahin
•1/2 su bardağı su
•1/2 yemek kaşığı instant maya
•1 tatlı kaşığı şeker
•1/2 tatlı kaşığı tuz


•4 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
•1 yemek kaşığı tahin

•1 adet yumurta sarısı

1.Hamur malzemelerinin tamamı karıştırılıp, iyice yoğurulur.
2.Hamur ağzı kapalı şekilde sıcak bir yerde iki katına çıkana kadar yaklaşık 1 saat mayalanır.
3.Bu arada haşhaş ezmesi ve tahin karıştırılır.
4.Hamur unlanan tezgahta açılır.
5.Üzerine haşhaşlı karışım sürülüp, rulo şeklinde sarılır.
6.2 parmak kalınlığında parçalar kesilp tepsiye aralıklı olarak dizilir.
7.Üzerine sulandırılmış yumurta sarısı sürülüp, 20 dakika daha mayalandırılır.
8.Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir.


   

Hiç yorum yok: