9 Ekim 2011 Pazar

ŞİFALI BİTKİLERDEN


AKASYA - Robinia Pseudacacia



8-10 metre boyunda, Mayıs aylarında beyaz renkli, güzel kokulu çiçekler açan, dalları sarkık bir ağaçtır.
Anavatanı Kuzey Amerika olmakla beraber, tipik bir park-bahçe ağacı olduğundan tüm dünyaya yayılmıştır. Ülkemizde de parklar ve yol kenarlarında bol bol yetiştirilmektedir.
Kullanılışı : Çiçek ve yaprakları kurutularak kullanılır.
İçindeki Maddeler: Çiçeklerde asparagin, yağı mum ve robinin isimli bir glikozit vardır. Yapraklarda ise tanen ile indican ve agaciin adlı glikozit maddeler mevcuttur.
FAYDALARI :
Yapraklar yüksek miktarlarda alınırsa hafif zehirlenmeye yol açar. Normalde tanen sebebiyle kabız ve hafif mikrop öldürücü etkiye sahiptir. Kaynatmak suretiyle elde ediIen Sıvı soğuk algınlıklarında terletici
özelliği sebebiyle içilir. 20-30 gr. kuru akasya yaprağı 1 lt. suda kaynatılır. Günde 2 kez yarım bardak içilir. Ayrıca safrayı da artırır. Çiçeklerinden hazırlanan akasyaçayı güzel kokulu, rahatlatıcı bir çiçektir.
davetci.com
***********

AKDİKEN ( Geyik Dikeni ) - Rhamnus Cathartica


Mayıs-Haziran aylarında sarı-yeşil renkli, küçük çiçekler açan, 4-5 metrelik dikenli bir ağaçtır. BezeIye büyüklüğünde, morumsu-siyah meyvaları vardır. Meyvalar biraz mayhoş ,acı lezzetlidir.
Akdiken genel 0Iarak bütün Avrupa'da yetişmektedir.
Ormanlarda ağaç aralarında veya çalılıklarda rastlanır. Nemli ortamları sever. Yurdumuzda da Kuzey Anadolu dağlarında rastlanıldığı bilinmektedir.
Eylül ve Ekim aylarıarasında olgunlaşan meyvalar ağaçlardan toplandıktan sonra sıkılarak elde edilen usare şeker ile karıştırılarak şurup yapılır. Diğer bir kullanım şeklide meyvaları kurutup toz haline getirerek öylece kullanmak veya suyla kaynatıp içmektir.
İçindeki Maddeler: Akdiken meyvası şekerler, organik asitler, yağ, rhamnoxanthin ve locain isimli sarı renk maddeleri, rhamno-emaodin, emodin ve crysophanol isimli antrakinon türevleri denilen kimyasalları taşır.
Ayrıca flavon glikozitleri de içerir.
FAYDALARI :
Antrakinon türevlerikalın barsakta su emilimini engelleyerek, dışkıyı yumuşatır. Müshil bir etkiye sahiptir. 20 adet taze meyve şiddetli ishale yol açar. Akdiken müshil olarak kullanılması esnasında genellikle hafif bir bulantı ve karın ağrısına yol açar. Bazen bu etkiler şiddetli de olabileceğinden günümüzde pek kullanılmamaktadır. Kurutulmuş meyvalar toz haline getirilir. Sabah akşam 2'şer gram yutulur.
Flavon glikozitleri de akdikene idrar arttırıcı özellik kazandırır. Yaprakların ezilip kanamalı yaralara uygulanması ile kanama azalır. Aynı şekildeki uygulama siğiller içinde yapılabilir. Meyvelerinin suyu da siğil tedavisi için ve derideki kaşınmalara karşı tüketilir.
***********

ALIÇ ( Yemişen ) - Crataegus Monogyna, Crataegus Oxycantha.


2-4 metre yüksekliğinde, Nisan-Mayıs aylarında kokulu ve pembemsi beyaz renkli çiçekler açan, orman ve yol kenarlarında rastlanan, koyu sarı veya esmer kırmızı meyvaları olan çalıya benzer bir ağaçtır.20 kadar alıç türü ülkemizde batı ve Güney Anadolu ağırlıkta olmak üzere çeşitli bölgelere yayılmıştır..
Kullanılışı: Çiçekler tamamen açılmadan, ağacın kabukları ve meyvaları ise sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle kullanılır. Kurutulmuş çiçekler, meyvalar ve kabuklardan toz halinde veya kaynatılarak faydalanılır. Alıç meyvaları semt ve kasaba pazarlarında özellikle çocuk müşterilere hitaben ip halkalara dizilmiş olarak satılmaktadır. Mayhoş bir lezzeti vardır..


İçindeki Maddeler: Tanen, trimethylamin ve bazı vitaminler, C vitamini Flavon türevleri, triterpen türevleri taşımaktadır.
FAYDALARI :


Koroner damarları genişleterek, kan dolaşımını artırır. Böylece angina adı verilen kalp ağrıları azalır. Çünkü kalp kasına daha fazla oksijen sağlanabilmektedir. Bu sebeple ilaçlara destek olarak doktor kontrolunda alınabilir. Özellikle yaşlılarda görülen kalp atışlarının hızlanmasıyla birlikte olan kalp ritmi bozukluklarında faydalı olabildiği görülmüştür. Kalple ilgili olan bu etkiler uzun süreli kullanımda kendini göstermektedir. Yine bu etkiler sebebiyle alıç, yaşlılarda kalbi kuvvetlendirmek, yüksek tansiyonlu hastalarda kalbe destek olmak, bilhassa ateşli hastalıklardan sonra yorulan kalbi kuvvetlendirmek ve kalpteki ritm bozukluklarını tedavi etmek amacıyla kullanılabilir. Alıçın içerdiği maddelerde vücudda birikme, zehirlilik ve alışkanık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur. Wagner'in yaptığı farmakolojik testIere göre Alıç'ta kalp kuvvetlendirici etki de mevcuttur. Hafif kalp yetmezliklerinde destekleyici olarak kullanılabilir. Tesir uzun vadede kendini gösterir. Ayrıca sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de vardır. Kalple ilgili etkiler için, kurutulmuş alıç çiçek ve yapraklarından 2 çay kaşığı kadar miktar birer cezve suda 20 dk. kaynatılır ve günde 3 kez içilir. Bu suya 2 veya 3 çay kaşığı bal da eklenebilir. Diğer bir formül sakinleştirici etkisi sebebiyle oğulotu katılarak hazırlanır. eşit oranda alıç yaprakları, alıç çiçekleri ve oğulotu çiçekleri kurutularak karıştırılır. Bundan 1 çay kaşığı, 1 bardak kaynamış suda 10 dk. sureyle bekletilir. Bu infüzyondan sabah akşam birer bardak içilir. Kalple ilgili etkiler yanında kan basıncıda düşürülmek istenirse eşit miktarlarda kurutulmuş alıç yaprağı, alıç çiçeği ve gökçe karıştırılarak, bu karışımdan 2 çay kaşığı kadar miktar ile bir bardak çay yapılır ve bu çaydan sabah akşam birer bardak içilir. Yüksek tansiyonda kan basıncını düşürmek için gökçe, alıç çiçekleri, papatya ve kediotu kökü kurutularak eşit miktarlarda karıştırılır. Bu karışımdan 2 çay kaşığı, 1 bardak kaynamış suya atılarak 1 gün beklenir. Bu şekilde hazırlanan Sıvı, sabah akşam birer bardak olarak içilir. Çarpıntı için 2 kısım oğulotu, 2 kısım kediotu kökü, 3 kısım alıç çiçeği ve 3 kısım müge kurutulmuş olarak karıştırılır. Bu karışımdan 2 çay kaşığı bir bardak kaynamış suya atılır, 20 dk. beklenir. Bu şekilde hazırlanan çay günde 2 kez içilir. Sözkonusu etkilerin görülebilmesi için aylarca kullanım gerekmektedir. Alıçın kalp üzerine olan temel etkisi kalp kaslarını kuvvetlendirmesidir..

1 yorum:

Adsız dedi ki...

verdiğiniz bilgiler çok değerli.Paylaşım için teşekkürler.