9 Ekim 2011 Pazar

şifalı bitkilerden


AĞAÇKAVUNU - Citrus medica



Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, ağaç kavununun mide ve kalbi kuvvetlendirdiğini, kalp çarpıntısını giderdiğini söyledi. Dr. Turan Karadeniz, ağaç kavununun Türkiye'de Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yetiştiğini belirterek, "Ağaç kavununun meyvesi limondan büyük, kalın kabuklu ve sarı renklidir. Tatlı ve ekşi meyveli çeşitleri vardır" dedi.
Ağaç kavununun en ağır turunçgil türü olduğunu, meyvesinin 1-1.5 kilo, bazen 4.5 kiloya kadar çıktığını ifade eden Karadeniz, şunları söyledi: "Meyveler kaba dokulu, gevşek yapılı ve usaresi azdır. Meyveler olgunlaştığında ağaç üzerinde kalmazlar, süratle dökülürler. Turunçgiller içinde soğuğa en hassas olan tür ağaç kavunu olup, dinlenme döneminde -2 derecede zarar görmeye başlar. Yine, ağaç kavunuile limon, kış sonuna doğru havanın ve toprağın ısınmasıyla hemen uyanırlar. Bu durum, turunçgiller içinde ağaç kavunu ile limonun ilkbahar geç soğuklarından en fazla zarar görmesine neden olur."


YARARLARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Karadeniz, ağaç kavununun meyvesi, kabuğu, yaprağı ve çiçeğinden yararlanıldığını kaydederek, "Güney Avrupa ülkelerinde pastacılık, şekerleme, reçel yapımında, çiçek ve yaprakları parfüm sanayinde kullanılmaktadır" diye konuştu.
Ağaç kavununun sağlık açısından çok yararlı bir meyve olduğunu belirten Karadeniz, "Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser. Mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir, sıtmaya iyi gelir. Ağaç kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır" dedi.
Ağaç kavununun yapraklarının hazmı kolaylaştırdığını, nefesi rahatlattığına dikkati çeken Karadeniz, şöyle devam etti: "Yaprağı ezilerek suyu balla karıştırılıp günde üç kez birer çorba kaşığı yenirse mesane iltihabına iyi gelir. Çekirdekleri ezilip aç karnına su ile içilirse bağırsak kurtlarını düşürür. Meyvenin kabuğu çiğnenirse ağız kokusunu giderir. Kabuğunun suyu ile yaralar pansuman yapılırsa şifalı gelir. Kabuğu hazmı kolaylaştırır.
Çiçeğini koklamak dimağı kuvvetlendirir. Çiçeği açılmadan toplanır, 5 gün su içerisine bırakılır ve acılığı gidene kadar her gün suyu değiştirilir,sonra balla karıştırılarak marmelat yapılsa, kış mevsiminde soğuk algınlığına, bronşit hastalığına ve nefes darlığına
şifalı gelir."
Karadeniz, kurutulmuş ağaç kavununun güveleri kaçırmak için elbise arasına konulabileceğini de kaydederek, "Yine meyve kabuğu, sirke içinde bir müddet bırakılıp sonra çamaşırlar içine bırakılırsa, güvenin zarar vermesini önler"
**********

YABAN ARMUDU  AHLAT:
AHLAT - Poirier sauvage



Ahlat hemen her yerde yetişen beyaz ve siyah renkli bir bitkidir. Sıni ve Sicistani cinsleri bulunur. Ahlat’ın özellikleri ve faydaları şöyledir.
FAYDALARI :
Dikenli bir ağaç olan ahlatın meyvelerinden yararlanılır. Kendi kendine yetişir. Meyveleri kabız yapıcı bir özelliğe sahiptir. Filizleri, dövülürse, zehirli böceklerin sokmalarını iyileştirir. Aç karnına yenmesi insan sağlığına zarar vermektedir, o yüzden aç karına tüketmek tavsiye edilmez.
********

AHUDUDU - Rubus İdaeeus.



1-1,5 metre boyunda, kırmızı meyvaları olan Haziran-Temmuz aylarında beyaz renkli çiçekler açan, dağlık bölgelerde orman ve korularda rastlanan dikenli bir çalıdır. Avrupa kıtası ve Kuzey Anadolu'da yaygın bir bitkidir.
Kullanılışı: Yaprakları bitki çiçekliyken koparılıp, gölgede kurutulur. Meyvaları gıda olarak kullanılabileceği
gibi sıkılmak suretiyle elde edilen özden de faydalınabilinir.
İçindeki Maddeler: Yapraklardatanen, organik asitler, C vitamini, meyvalarda pektin, demir şekerler ve yine
C vitamini taşır.
FAYDALARI :
İştah açıcı, kuvvetverici, idrar söktürücü ve tanen ile pektin sebebiyle kabız yapıcıdırlar. Bu etkiler için 50 gr. kuru böğürtlen yaprağı1 lt. suyla kaynatılarak çay yapılır ve gün içinde 3 kez birer bardak içilir.
Yine tanenin mikrop öldürücü etkisi sebebiyle haricen ağız ve boğaz hastalıklarında gargara olarak kullanılır.
Gargara olarak kullanmak için 80 gram kuru yaprak ve çiçek 1 litre suda kaynatılır. Yine bu su antimikrobik
özelliği sebebiyle gözle ilgili hafif iltihaplarda pansuman olarak kullanılabilir. Gözlerde çapaklanmanın basit bir
ilacıdır.Geleneksel olarak ahududu yaprağı çayı gebeliğin son 3 ayında rahimive kasık adalelerini uvvetlendirmek maksadıyla içirilir. Böylece doğum ağrıları kolaylaştığı gibi, doğum sırasında kanamada azalır. Ayrıca düşüklerin önlenmesine yardımcı olmak maksadıyla da içilmektedir. Ahududu meyvelerinin dişlerde tartar denilen zararlı tabakaları çözücü etkisi vardır.

Hiç yorum yok: