23 Ağustos 2010 Pazartesi

İFTARLIK



Armi de Tomat
Yepyeni bilinmedik bir yiyeceği adlandırmak tarih boyunca ilginç sonuçlar vermiştir. Osmanlı zamanında Batı’dan gelen şeyler genellikle Fransız kabul edilmiş, Frenk işi diye anılmıştır. Domates de ilk başta Trakya Yahudileri tarafından Frenk işi kabul edilmiş ve özellikle Kırklareli’nde Frenkes diye adlandırılmış. Önceleri yemeklerde yeşilken kullanılıp, örneğin “Frenkes Yenas” yani yeşil domates dolması gibi yemekler yapılırmış. Bu tarif ise tam tersi çürüme derecesinde olgun domatesten yapılıyor. Domateslerin giderek bozulduğu bu devirde bu yemeğin hakkını vermek için son ağustoslardan birini yaşıyor olabiliriz. Tarifimiz ise bize unutulmaz bir Sefarad gecesi yaşatan Gina Alkaş’tan..

5 adet iri olgun etli domates,
1 iri soğan,
2 adet çarliston biber,
Yarım kahve fincanı pirinç,
1 fincan zeytinyağı,
1 çorba kaşığı şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
Yarım demet maydanoz
Soğanı ince ince çentin ve yağda kavurarak öldürün. Günümüzde Sefarad mutfağında yaygın olarak ayçiçek yağı kullanılıyor ama ayçiçek yağı icat edilmeden önce zeytinyağı ve susamyağı kullanılırmış. Biberleri ekleyin ve yağda çevirmeye devam edin. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarıp etli kısmını küp küp doğrayın. Tuz ve şekerle birlikte tencereye ekleyin ve pişmeye bırakın. Bir süre sonra biraz suyunu çekince pirinci ekleyin ve kapağını kapatın. Pirinçler pişmeye yakın incecik doğradığınız maydanozu ekleyin. Oda sıcaklığında veya soğuk olarak serin serin servis yapın.

Hiç yorum yok: