9 Ekim 2019 Çarşamba

Moringa

300'den fazla hastalığa iyi geliyor! 'Moringa' her derde deva

avatanı Hindistan olan ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen moringa, 

Gaziantep Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün başlattığı 

'Mucize Bitki Moringa'nın Kadın Çiftçilerle Türkiye Tarımına Kazandırılması Projesi' 

kapsamında Nurdağı ilçesinde 3 yıl önce toprakla buluştu.

.İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Gözlühüyük Mahallesi'nde,

 Nurdağı Meslek Yüksek Okulu'nun organik tarım arazinde 15 dönümle başlanan,

 ve bugün 50 dönüm alana çıkarılan moringa bitkisinin ekimi, 

yetiştirilmesi ve hasadı ise bitki üzerine eğitim alan 20 ev kadının kurduğu ,

Girişimci Kadınlar Üretim ve Kalkınma Kooperatif'i sorumluluğunda bulunuyor..


*Türkiye'de ilk ve tek ticari olarak Nurdağı'nda yetiştirilen moringanın faydaları ise saymakla bitmiyor. Yaprağından tohumuna kadar her bölümünden yararlanılıyor.
Yeşil olarak, kurutulup işlendikten sonrada çay olarak da tüketilen moringa, sabun ve şampuan yapımında da kullanılıyor..
*Türkiye'de daha çok çay olarak tüketilen, içeriğinde barındırdığı güçlü antioksidanlar sayesinde vücudu arındıran, enerji veren moringa metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmaya da yardımcı oluyor..
Bununla birlikte ağrı kesici, şeker ve kolesterole iyi geldiği ifade edilen moringa 3 ayda yetiştirilerek isteğe göre taze ve kurutulmuş olarak kullanılabiliyor..
*Girişimci Kadınlar Üretim ve Kalkınma Kooperatif Başkanı Sevgi Kütüz, 20-25 Ekim tarihleri arasında moringa hasadını yapacaklarını söyledi..
Kurdukları kooperatif ile kendisi gibi ev kadınlarının hayatının değiştiğini ifade eden Kütüz, "Bugüne kadar ev hanımıydım, 3 yıl önce Gaziantep Orman ve Tarım Müdürlüğü'nün başlatmış olduğu projeyle moringa ile tanıştım..
*Ağrı kesici özelliğiyle de diş ve mide ağrılarına çok iyi gelmektedir. Amacımız bu mucizevi bitkiyi tüm Türkiye'nin tanıması ve kullanmasıdır..3 ayda yetişen bir bitkidir..
Yeşil olarak da tüketildiği gibi salata, börek, kek, pastalarda kullanılabilir. Yaptığınız ürünlerin raf ömrünü de uzatan bir bitkidir.Moringa çiçeğinde parfüm, losyon yapmayı ve moringa balı üretmeyi amaçlamaktayız "dedi..
*Kurusu ise çay olarak tüketilmektedir. Moringa çiçeği de çok güzel kokusu ve aramaya sahiptir.Moringa bitkisi üretiminin proje ortağı Gaziantep Üniversitesi Nurdağı Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Kenan Ercan ise şunları dedi:.
"Moringa projesi bakanlıkla beraber İl Orman ve Tarım Müdürlüğü öncülüğünde, Gaziantep Üniversitesi Nurdağı Meslek Yüksekokulumuz da proje ortağı olarak okulumuza ait uygulama tarım arazisinde eğitimi verilerek yetiştirilmeye başlandı..Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak ise moringanın gastronomi ve insan sağlığı alanında daha yaygın kullanılması gerektiğini belirterek, "Belediye olarak kadın girişimcilerimizi destekliyoruz. Proje kapsamında üniversitemizin sahasında ekimi yapılmaya başlandı..mucizevi bitki olarak adlandırılan moringa bitkisinin ekiminden pazara kadar olan sürecinde yanlarında olmaya çalışıyoruz..İlgili resimİlgili resimİlgili resimmoringa bitkisi ile ilgili görsel sonucumoringa bitkisi ile ilgili görsel sonucuİlgili resimİlgili resimİlgili resimİlgili resim
buzlukicin-yaprak-sarma
Yapraklarınızı topladıktan sonra taze bir şekilde ya da salamura bir haldeyken de kullanabilirsiniz. Eğer taze yaprak kullanacaksanız, asma yapraklarınızı üst üste desteler haline getirin ve geniş bir kabın içerisine koyun. Üzerine sıcak su gezdirin ve 15-20 dakika kadar suyun içerisinde bekletin. Bu bekleme süresinin ardından renginin değişip sarılaştığını göreceksiniz. Eğer salamura yaprak kullanacaksanız mutla 30 dakika öncesinde ılık suyun içerisine koyup bekletmenizi öneririz. Bu sayede fazla tuzu da çıkmış olur.
buzlukicin-yaprak-sarma1
Ardından iç harcını hazırlayın. Soğanlı ya da soğansız, etli ya da etsiz, salçalı ya da salçasız iç harcını dilediğiniz kadar hazırlayabilirsiniz. 300-400 gram asma yaprağına, 1 su bardağından yapacağınız harç yeterli olacaktır. Soğanlı bir iç harç yapmak isterseniz mutlaka bolca soğan kullanın ve soğanları olabildiğince incecik bir şekilde doğrayın. Soğanlarızı mutlaka kavurarak iç harcını hazırlayın. Soğansız yapacaksanız da iç harcını çiğden hazırlayabilirsiniz. İçerisine damak zevkinize göre salça da ilave edebilirsiniz. Tatlı yaprak sarmaları seviyorsanız kuş üzümü de ekleyebilirsiniz.
buzlukicin-yaprak-sarma2
Ardından yaprak sarmanızı düz bir zemenine serin ve içerisine 1 tatlı kaşığından az iç harç koyun. Yaprak sarmanızı üst kısmını rulo şeklinde kapatın. Yan kısımlarını içe doğru katlayın ve sıkıca sarın. Sıkıca sarmaya özen gösterin ki pişerken kırılmalar, patlamalar olmasın.
buzlukicin-yaprak-sarma3
Tüm yaprak sarmalara aynı işlemi uygulayarak sarın. Ardından elde ettiğiniz yaprak sarmaları buzdolabı poşetinin içerisine dikkatli bir şekilde dizerek aktarın. Buzluğa kaldırın ve donmaya bırakın. Ne kadar aralıklı dizerseniz birbirlerine yapışma ve pişerken patlama riski ortadan kalkar.
buzlukicin-yaprak-sarma5
Donan yaprak sarmaları dilediğiniz zaman buzluktan çıkarıp birkaç dakika oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra tencereye dizin. Üzerine su, limon ve zeytinyağından oluşan bir sos gezdirip ağırlık koyun ve pişirin. Pişirdikten sonra ılımaya bırakın. Ardından servis edebilirsiniz. Afiyetler olsun!

Yemek.com'u Youtube'da takip etmeyi unutmayın!

Hiç yorum yok: