https://mutfaksirlari.com/firin-posetinde-yogurt-soslu-tavuk-baget.html?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com
https://mutfaksirlari.com/pastane-usulu-catal.html?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com
https://yemek.com/tok-tutan-yiyecekler/?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com
Diyet yaparken ya da çeşitli sebeplerle az yiyip uzun süre tok kalmak istediğimiz durumlarda hepimizin aklında şu sorular var: "Ne yesem uzun süre acıkmam? Tok tutan yiyecekler hangileri?"
İşte bu soruya yanıt vermek için çıktık yola ve içerdiği mineraller, vitaminler ve diğer özellikler sayesinde insan bünyesine uzun süre tokluk hissi veren kahraman yiyecekleri bir bir derledik.
Bunları az miktarda yeseniz bile uzun saatler boyunca kendinizi tok hissedecek ve hiç açlık hissetmeyeceksiniz.
Kuru yemiş
İçinde sağlıklı yağlar bulunan kuru yemişler kişiye enerji verip onu dinç tutmakla kalmıyor, aynı zamanda karnının acıkmasını da önlüyor. Diyet listelerinin ara öğünlerinde kuru yemiş olması bu yüzden çok da sürpriz değil. Ama tabii her şeyin fazlası nasıl zararsa kuru yemişin fazla tüketimi de kilo yapmaya müsait. Bu yüzden günde bir avuçtan fazla tüketmeyin ve gece saatlerinde kuru yemiş yemekten kaçının.
Elma
Tam bir lif kaynağı olan elma kan şekerini de dengede tutuyor ve tatlı krizlerinin önüne geçiyor. Yağ yakıcı özelliği de bulunan özellikle yeşil elmayı öğünlerden yarım saat önce yemek o öğünü hafif geçirmenizi ve gün boyunca acıkmamanıza yardımcı oluyor.
Mercimek, nohut gibi baklagiller

Lif demişken baklagilleri atlamak olmaz. Örneğin sadece lif değil aynı zamanda protein kaynağı olan mercimekle hazırlayacağınız bir salata sizi uzun süre tok tutacak ve açlık hissini size unutturacaktır.
Hurma
Kan şekerini dengeleme özelliğine sahip hurma aslında en masum tatlı. İçinde doğal şekerler barındıran hurmanın tek bir tanesiyle tatlı krizlerinin önüne geçebilir ve kendinizi uzun süre doymuş hissedebilirsiniz.
Yulaf ezmesi
Yine lif ve protein açısından oldukça zengin olan bir besinde sıra: Yulaf ezmesi. Yulaftaki karbonhidratlar vücut tarafından çok daha geç yakıldığı için sizi tok tutuyor ve kan şekerinizi düzenliyor. Örneğin kahvaltıda onu sütle karıştırarak tüketebilir, öğle yemeklerinde salatalarınıza ekleyebilir ya da ara öğünlerde yoğurtla birlikte yiyebilirsiniz.
Yumurta
Güne protein kaynağı olan yumurta ile başlarsanız daha geç acıktığınızı fark edeceksiniz. Sizi gün boyunca dinç de tutacak olan yumurtayı haşlayarak yerseniz bu etkisini daha çok hissedersiniz.
Süt, ayran gibi süt ürünleri

Özellikle ayran içerdiği proteinler sayesinde uzun süre tokluk hissetmenizi sağlar. Göbek çevresindeki yağları da yaktığı söylenen ayranı evde kendiniz yaparsanız çok daha etkili olduğunu göreceksiniz.
Turşu
İçindeki yararlı bakteriler sayesinde tokluk hissi yaratan bir diğer besin ise turşu. Fermente bir besin olan turşu her fermente gıda gibi sindirim sistemi için çok faydalı. Özellikle salatalık turşusunun tok tutma özelliğinin daha çok olduğunu söyleyelim ve fazla turşu tüketiminin kilo almanıza yol açabileceği uyarısını da yapmadan bitirmeyelim.
Sebze çorbaları
Sebzeler haşlanırken tüm liflerini çorbaya da aktaracakları için bir kase çorba sizi uzun süre tok tutacak ve gün içindeki öğünlerinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Hem az kalorili ve sağlıklı, hem de midede çok yer kaplayan doyurucu bir besin arıyorsanız sebze çorbaları tam size göre.
Avokado

Son olarak ise son yılların popüler meyvesi avokadodan bahsedelim. Bolca lif içerip doymamış yağ ihtiva eden avokado bağırsak düzenini sağlarken kişiyi uzun süre tok da tutuyor. Örneğin sabah kahvaltıda sadece yarım avokado yeseniz bile iştahınızın kapandığını ve uzun süre acıkmadığını fark edeceksiniz.
*****
Sevgiler…Isırırken kıt sesini duyduğunuz mis kokusunu aldığınız bir çatal tarifim var sizlere :) Öyle pratik ve yapımı öyle kolay ki bayılacaksınız.Tarifin yapımında ben 200 ml lik standart paşabahçe su bardağı kullandım. Hani şu bildiğimiz düz bardaklardan. Çay bardağım da yine standart çay bardağı 100 ml ölçüde. Evde bu 2 bardaktan varsa türk usulü her tarifi kolaylıkla yaparsınız :)Hamuru yoğurun ve fazla bekletmeden şekillendirerek pişirin çünkü bekledikçe kabartma tozu nedeniyle hamur kabarmaya başlıyor ve şekillendirmek zorlaşıyor.
Malzemeler:
- 3 su bardağı un
- 125 gram tereyağı
- yarım çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım tatlı kaşığı tuz
Üzeri İçin:
- 2 adet yumurta sarısı, çırpılmış
- 2-3 yemek kaşığı çörek otu
Yapılışı:
- Oda sıcaklığındaki tereyağını yoğurma kabına alın, sıvı yağı, yoğurdu, şekeri, tuzu, sirke, kabartma tozu, tuz ve mahlebi ekleyerek karıştırın.
- 2 su bardağı unu ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Kalan son 1 bardak unu azar azar ekleyerek el eve kaba yapışmayan bir hamur yoğurun.
- Toparlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve her birini rulo şeklinde açın (roplam 30 parça).
- Fotoğraftaki gibi uçlarından birleştirin ve çatal şekli verin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine 2-3 cm aralıklarla dizin.
- Yumurta sarısını fırça yardımıyla sürün ve çörek otu serpin.
- 170 derece önceden ısıttığınız fırında 20-25 dk pişirin.







Hiç yorum yok:
Yorum Gönder