20 Şubat 2015 Cuma

tırıt

TIRIT tavuk ve kofte ile yapabilirsiniz.
Malzemeler
1/2 kuşbaşı et
1/2 kg yoğurt
1 demet maydanoz
Bayat ekmek
50 gr tereyağı
2 diş sarmısak
2 soğan
kimyon,tuz
Tarif
Tereyağını tencerede eritin.
Eti ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar orta ateşte kavurun.
Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ve kimyonu ekleyip etler yumuşayana kadar pişirin.
Bayat ekmeği küp şeklinde doğrayıp fırında kızartın.
Maydanozu temizleyip kıyın.Soğanları soyup piyazlık doğrayın.
Üzerine tuz serpip ovun.Yıkayıp süzün.
Ekmekleri yayvan bir kaba alın eti suyu ile birlikte üzerine dökün.
Sarmısakları soyup ezin ve yoğurda karıştırın.
Sarmısaklı yoğurdu o9 üzerine dökün.
Soğan ve kıyılmış maydanozu ekleyip servis yapın

 
















 
Adapazarı'nın Islama Köftesi

Malzemeler:
Yarım kg. dana kıyma
1 kuru soğan
Kurutulmuş ekmek içi
Köfte baharı
Tuz

Islama Malzemesi:
İnce dilimlenmiş bayat ekmek
Kemiksuyu
Kırmızı biber
Sıvıyağ

Süslemek için:
2 domates
2 yeşil biber

Hazırlanışı:
Köfte malzemesi ile istediğiniz büyüklüklerde köfte hazırlayın. Diğer tarafta kemik suyu
hazırlayın.İçine biraz sıvıyağ ve rengi kırmızı olacak şekilde toz kırmızı biber ve tuz ekleyin.
Bayat ekmekleri bu suya batırıp bekletmeden alın. Köfteleri ve ekmekleri ızgarada pişirin.
Domates ve biberleri de pişirdikten sonra en alta ekmekleri üzerine köfteleri ve en üstüne
de domates biberleri koyarak sıcak servis yapın. Hem bayat ekmekler değerlenmiş olacak.
Hem de bereketli bir yemek ortaya çıkacak.

 ***************
  
Bolulu sofrasi
Elma hoşafi tarifi
2 kg elma
800 gr toz şeker
5 kg su
2 ad karafil
Bir tencereye suyu şekeri ve karafilleri koy ocakta kaynat ve elmalari koy 1 dakika kaynasin kapatip sogumaya birak
Afiyet olsun

*********************
 
Sebzeli Misket Köfte Tarifi İçin Malzemeler:

Köftesi İçin:

300 gr kıyma,
1 adet soğan,
2 dilim ekmek içi,
Karabiber,
1 adet yumurta,
Tuz.
Garnitürü İçin:

3 adet patates,
3 adet havuç,
1 kutu bezelye konservesi,
2 adet domates,
2 adet yeşil biber.
Sosu İçin:

1 yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Yarım su bardağı su.
Kızartmak İçin:

Sıvı yağı.
Sebzeli Misket Köfte Yapılışı

Köftesi için; soğanı rendeleyelim ve suyunu sıkalım.(suyunu kullanmıyoruz)
Bir kaba kıymayı, soğanı, ekmek içini, yumurtayı, karabiberi, tuzu ilave edelim ve iyice yoğuralım.
Kıymalı harcımızdan küçük küçük parçalar koparalım ve elimizle yuvarlak toplar yapalım.
Sıvı yağda köfteleri sallaya sallaya kızartalım.

Garnitürü için; patatesleri, havuçları, küp doğrayıp başka bir tavada sıvı yağda kızartalım.
Tepsiye önce patatesleri üzerine havuçları ve havuçların üzerine de köfteleri yerleştirelim.
Bezelye konservesini yıkayıp, süzelim ve köftelerin üzerine serpelim.
Sonra halka şeklinde doğradığımız domatesleri yerleştirelim.
Daha sonra parmak şeklinde kestiğimiz biberleri sıralayalım.

Sosu için: tavaya yarım çay bardağı kadar zeytin yağını, salçaları koyalım ve vuralım.( köfte kızarttığım yağdan biraz içine süzelim daha lezzetli oluyor)
Sıcak veya soğuk suyu kavurduğumuz salçanın içine ilave edelim ve kaynatalım.(suyu kaynatmadığımız da fırında ısınma süresi uzuyor)
Kaynattığımız suyu yavaş yavaş köftelerin içine ilave edelim.
 
 *******************
 

































Hiç yorum yok: