30 Ocak 2015 Cuma

lezzetlerden

Malzemeler :

  • 6 adet küçük boy patlıcan
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 3 adet küçük boy domates
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 7-8  diş sarımsak
  • 2-3 tutam maydanoz
  • 2 kesme şeker
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Hazırlanışı :

İmambayıldı

Patlıcanların kabuklarını alacalı ya da tamamen soyup, acı suyu çıkması için tuzlu suda 10-15 dakika kadar bekletin. Daha sonra durulayıp, kurulayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip, üzerlerine fırça yardımı ile bolca zeytinyağı sürün. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırına verip, yumuşayana kadar pişirin.
Diğer yandan zeytinyağı koyulmuş tavaya 1 adet soğanı söğüş olarak doğrayıp, pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra biberleri ve sarımsakları halka halka kesip, soğanlara ilave edin. Ardından küp küp doğranmış domatesleri de ekleyip, tuzu, şekeri ve az miktar su koyup, pişirin. Pişmeye yakın ince ince doğranmış maydanozları ekleyip, bir kere karıştırarak ocaktan alın.
Pişen patlıcanları fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Patlıcanlar soğuduktan sonra bir borcama yerleştirin. Ortalarını bir bıçak yardımı ile kesip, yavaşca açın. Hazırladığınız harç ile patlıcanların içlerini doldurun. En son harcın suyunu da üzerlerine gezdirdikten sonra önceden ısıtılmış 170 derecelik fırına verip, pişirin.
İmambayıldı yemeğiniz piştikten sonra fırından alıp, biraz ılıdıktan sonra servis edebilirsiniz.

"İmambayıldı" isminin nerden geldiğine dair türlü rivayetler vardır. Birinci rivayete göre, eski dönemde bir imam, karısı tarafından yapılan bu yemeği ilk kez yediğinden veya yemeğe katılan malzemenin maliyetinden dolayı bayılmıştır.
İkinci rivayete göre, gene eski bir zamanda bir imam zengin bir zeytinyağı tüccarının kızı ile evlenmiştir. Eşinin çeyizinde bol miktarda kaliteli zeytinyağı bulunmaktadır. Kadın ilk günlerde kocasına bu zeytinyağı hazırlanmış, içine domates ve soğan eklenmiş patlıcan yemeği hazırlar. 13. günde yemek masasında patlıcan bulunmamaktadır. Buna şaşıran imam artık zeytinyağının kalmadığını öğrenince üzüntüsünden bayılır.

Hiç yorum yok: