Osmanlı Tiridi
Malzemeler
+ 1 kilo 200 gram kuzu budu
Malzemeler
+ 1 kilo 200 gram kuzu budu
+ Tirit pidesi
+ Maydanoz
+ Tuz, Karabiber
Osmanlı Tiridi Tarifi;
Kuzu budunun üzerine çıkacak kadar sıcak su koyup, önce harlı ateşte köpüklerini alarak kaynatın.
Tuzunu ayarlayın. Kısık ateşte eti kemiklerinden ayrılıncaya kadar pişirin. Soğuyunca etleri küçük parçalara ayırın. Tirit pidesini etin suyuna karıştırıp çıkarın. Pideyi karelere kesin. Tepsiye dizin. Üzerine etleri koyun. Karabiber ve bol maydanoz serpip sıcak servis yapın.
Not: Sultan İbrahim Girit’in alınması ve Osmanlı topraklarına katılmasında ısrarlıdır. Ama hiç bir netice alınamaz. Seneler seneleri kovalar. Sultanın Girit ismini duymaya tahammülü yoktur. “Girit’i almadan kim gelirse, bana Girit’ten bahsederse boynu vurulacak” diye emir verir. Aradan 24 sene geçer. Bir gün Fazıl Ahmet Paşa tarafından Girit alınır. Padişaha kimse cesaret edip söyleyemez. Sonunda saray aşçısı çok güzel bir yemek hazırlayarak sultanın huzuruna çıkar ve yemeği kendi elleri ile ikram eder.
Sultan sorar; ‘‘Bu yemeğin adı ne?’’
Aşçı şu cevabı verir;
“Sultanım bu yemeğin adı Tirit, alındı Girit. “
Bunun üzerine aşçı sultan tarafından
+ Maydanoz
+ Tuz, Karabiber
Osmanlı Tiridi Tarifi;
Kuzu budunun üzerine çıkacak kadar sıcak su koyup, önce harlı ateşte köpüklerini alarak kaynatın.
Tuzunu ayarlayın. Kısık ateşte eti kemiklerinden ayrılıncaya kadar pişirin. Soğuyunca etleri küçük parçalara ayırın. Tirit pidesini etin suyuna karıştırıp çıkarın. Pideyi karelere kesin. Tepsiye dizin. Üzerine etleri koyun. Karabiber ve bol maydanoz serpip sıcak servis yapın.
Not: Sultan İbrahim Girit’in alınması ve Osmanlı topraklarına katılmasında ısrarlıdır. Ama hiç bir netice alınamaz. Seneler seneleri kovalar. Sultanın Girit ismini duymaya tahammülü yoktur. “Girit’i almadan kim gelirse, bana Girit’ten bahsederse boynu vurulacak” diye emir verir. Aradan 24 sene geçer. Bir gün Fazıl Ahmet Paşa tarafından Girit alınır. Padişaha kimse cesaret edip söyleyemez. Sonunda saray aşçısı çok güzel bir yemek hazırlayarak sultanın huzuruna çıkar ve yemeği kendi elleri ile ikram eder.
Sultan sorar; ‘‘Bu yemeğin adı ne?’’
Aşçı şu cevabı verir;
“Sultanım bu yemeğin adı Tirit, alındı Girit. “
Bunun üzerine aşçı sultan tarafından
ödüllendirilir…
Saniye
Anne Yemekleri Resmi Youtube Sayfasıdır. Güncel yemek videolarımızdan
haberdar olmak için abone lütfen abone olunuz. Resmi internet sayfamızı
da takip...
youtube.com
Günaydın arkadaşlar
Haydi kahvaltı hazır, hepimize yetecek kadar var.
Buyurun afiyet olsun .
Haydi kahvaltı hazır, hepimize yetecek kadar var.
Buyurun afiyet olsun .
Antep Közleme
Malzemeler
360 gram antrkot (30’ar gram parçalar halinde 12 parça)
Malzemeler
360 gram antrkot (30’ar gram parçalar halinde 12 parça)
360 gram köfte (30’ar gram parçalar halinde 12 parça)
4 adet orta boy közlenmiş patlıcan
3 çorba kaşığı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
120 gram tereyağı
4 gram tuz
2 gram karabiber
2 adet 4’e bölünmüş tırnaklı pide
6 adet domates
4 adet sivri biber
4 dal taze kekik
Hazırlanışı
Közlenmiş patlıcanları küp şeklinde doğrayın, tereyağının yarısını süzme yoğurt ve ezilmiş sarımsak ile tavada karıştırarak ısıtın, tuz ile lezzetlendirin. Köftelerin içleri sulu kalacak şekilde ızgarada yada yağsız tavada kızartın. Etleri yine aynı şekilde kurulamadan kızartın. Tırnaklı pideyi üçgen şeklinde kesin ve fırında az miktarda kızartın. Önceden közlediğiniz sıcak patlıcan karışımını servis tabağına uzunlamasına koyun. Üzerine etleri, köfteleri, pideleri, domates ve biberleri yerleştirin.
Domates sos için; 4 adet domatesi yanlamasına ikiye kesin, kestiğiniz taraftan başlayarak rendenin iri tarafında rendeleyin. Tavaya az tere yağı ilave edip orta ateşte 1 diş ince doğradığınız sarımsağı soteleyin. Rendelediğiniz domatesleri tavaya ekleyin. Tuz, karabiber ilave edip bir miktar kaynatın. Hazır olan sıcak domates sosu etlerin üstüne gelecek şekilde gezdirip, tereyağının kalan kısmını da kızdırıp etlerin üstüne gelecek şekilde gezdirin. Son olarak taze kekik dalıyla süsleyerek sunum aşamasına geçin.
4 adet orta boy közlenmiş patlıcan
3 çorba kaşığı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
120 gram tereyağı
4 gram tuz
2 gram karabiber
2 adet 4’e bölünmüş tırnaklı pide
6 adet domates
4 adet sivri biber
4 dal taze kekik
Hazırlanışı
Közlenmiş patlıcanları küp şeklinde doğrayın, tereyağının yarısını süzme yoğurt ve ezilmiş sarımsak ile tavada karıştırarak ısıtın, tuz ile lezzetlendirin. Köftelerin içleri sulu kalacak şekilde ızgarada yada yağsız tavada kızartın. Etleri yine aynı şekilde kurulamadan kızartın. Tırnaklı pideyi üçgen şeklinde kesin ve fırında az miktarda kızartın. Önceden közlediğiniz sıcak patlıcan karışımını servis tabağına uzunlamasına koyun. Üzerine etleri, köfteleri, pideleri, domates ve biberleri yerleştirin.
Domates sos için; 4 adet domatesi yanlamasına ikiye kesin, kestiğiniz taraftan başlayarak rendenin iri tarafında rendeleyin. Tavaya az tere yağı ilave edip orta ateşte 1 diş ince doğradığınız sarımsağı soteleyin. Rendelediğiniz domatesleri tavaya ekleyin. Tuz, karabiber ilave edip bir miktar kaynatın. Hazır olan sıcak domates sosu etlerin üstüne gelecek şekilde gezdirip, tereyağının kalan kısmını da kızdırıp etlerin üstüne gelecek şekilde gezdirin. Son olarak taze kekik dalıyla süsleyerek sunum aşamasına geçin.
*******************
Porçini Mantarlı Mücver Eşliğinde Izgara Bonfile
Malzemeler:
- 160 gram dana bonfile
Malzemeler:
- 160 gram dana bonfile
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı beyaz un
- Dereotu
- Maydanoz
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanışı:
Bonfileleri 40’ar gramlık dilimler halinde kesin. Arzunuza göre baharatlarla ve yağla marine edin. Izgarada pişirin. Yumurta, un, porçini mantarı, dereotu, maydanoz, tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Karışımı teflon tavada parça parça kızartın. Pişen mücverlerin üzerine bonfileyi koyun. Üzerini parmesan veya eski kaşar ile süsleyin. Mücveri patates püresi ve sebze garnitür eşliğinde servis edebilirsiniz.
- 1 çay bardağı beyaz un
- Dereotu
- Maydanoz
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanışı:
Bonfileleri 40’ar gramlık dilimler halinde kesin. Arzunuza göre baharatlarla ve yağla marine edin. Izgarada pişirin. Yumurta, un, porçini mantarı, dereotu, maydanoz, tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Karışımı teflon tavada parça parça kızartın. Pişen mücverlerin üzerine bonfileyi koyun. Üzerini parmesan veya eski kaşar ile süsleyin. Mücveri patates püresi ve sebze garnitür eşliğinde servis edebilirsiniz.
*************************
Taze Rezeneli Kuzu Eti
Malzemeler:
• 700-800 gram kuzu eti
• 2 sap rezene
• 1 adet soğan
• 50 gram tereyağı
• 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
• 1 tatlı kaşığı kimyon
• Tuz
• 1 su bardağı su
Malzemeler:
• 700-800 gram kuzu eti
• 2 sap rezene
• 1 adet soğan
• 50 gram tereyağı
• 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
• 1 tatlı kaşığı kimyon
• Tuz
• 1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Rezeneleri temizleyip irice doğrayın. Soğanı soyup ay şeklinde kestikten sonra 1 tatlı kaşığı tuz ile iyice ovun.Düdüklü Tencereyi ocağa alın. Rezeneyi Düdüklü Tencerenin dibine yerleştirin. Üzerine kuzu etini, doğranmış soğanı, küçük doğranmış tereyağı parçalarını, tuzu ve baharatını serpin. En son suyunu ilave edin. Düdüklü Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika pişirin. Buharı çıkınca kapağını açın. Servis tabağına aktarıp sıcak servis yapın.
Rezeneleri temizleyip irice doğrayın. Soğanı soyup ay şeklinde kestikten sonra 1 tatlı kaşığı tuz ile iyice ovun.Düdüklü Tencereyi ocağa alın. Rezeneyi Düdüklü Tencerenin dibine yerleştirin. Üzerine kuzu etini, doğranmış soğanı, küçük doğranmış tereyağı parçalarını, tuzu ve baharatını serpin. En son suyunu ilave edin. Düdüklü Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika pişirin. Buharı çıkınca kapağını açın. Servis tabağına aktarıp sıcak servis yapın.
**************************
Körili Balık Çorba
Malzemeler
30 gram tereyağı
25 gram un
4 gram köri
2 gram sarımsak
5 gram kabak
5 gram havuç
1 filiz dereotu
7 gram somon balığı
6ml. Krema
3 gram kereviz
3 gram tane karabiber
Yarım limon
Yeteri kadar tuz
Körili Balık Çorba Tarifi:
Somon balıklarını iyice yıkadıktan sonra bir taşım kaynatın. Üzerinde oluşan kefleri alın, bir saat sonra içerisinde bulunan buke garni ve somon balıklarını çıkartıp, küçük parçacıklara bölün. Kalan balık veluteyi bir kenara ayırın. Diğer tarafta tereyağı ve unu pembeleşinceye kadar kavurup az soğuk su ilave ederek, daha önce ayırmış olduğunuz balık veluteyi yedirerek 10 dakika kaynatın. İstediğiniz kıvama geldikten sonra bir miktar krema ilave edin. Kasedeki çorbaların üzerine daha önceden hazır olan balıkları ve minik parçalara böldüğünüz kabak ve havuçları ilave edin. Dereotu ile servise sunabilirsiniz.
4 gram köri
2 gram sarımsak
5 gram kabak
5 gram havuç
1 filiz dereotu
7 gram somon balığı
6ml. Krema
3 gram kereviz
3 gram tane karabiber
Yarım limon
Yeteri kadar tuz
Körili Balık Çorba Tarifi:
Somon balıklarını iyice yıkadıktan sonra bir taşım kaynatın. Üzerinde oluşan kefleri alın, bir saat sonra içerisinde bulunan buke garni ve somon balıklarını çıkartıp, küçük parçacıklara bölün. Kalan balık veluteyi bir kenara ayırın. Diğer tarafta tereyağı ve unu pembeleşinceye kadar kavurup az soğuk su ilave ederek, daha önce ayırmış olduğunuz balık veluteyi yedirerek 10 dakika kaynatın. İstediğiniz kıvama geldikten sonra bir miktar krema ilave edin. Kasedeki çorbaların üzerine daha önceden hazır olan balıkları ve minik parçalara böldüğünüz kabak ve havuçları ilave edin. Dereotu ile servise sunabilirsiniz.










Hiç yorum yok:
Yorum Gönder