(Lenger/ Bozyazı) Hende -n -i zaten düşünemeyiz de. (Hacıahmetli/ Mut) Hende- n-i gır da ... Bozyazı) Guranz hende-re-y-e. (Yeniyörük/ Aydıncık) Özemeler döküle_ğalır hende-re-y-e. (Konur/ Gülnar) Bir naylon serersin hende-re-y-e. (Tekeli ...
sting/
MERSİN-BOZYAZI (Tekeli Kız Teknik ve Meslek Lisesi)
MERSİN - BOZYAZI - Tekeli Kız Teknik ve Meslek Lisesi. Görme Engelliler | Site Haritası | E-Posta. Derslik Sayısı: 11. Öğretmen Sayısı: 16. Öğrenci Sayısı: 113 ...
Bozyazı'da Adaylık Yarışında Bende Varım - Anamur Manset | Habercilikte Ekspres
Anamur Manşet | 7/24 Anamur Haber,Anamur Ekspres,Anamur Haberci,Bozyazi Haber,Tekmen Haber,Ekspres Haberci,Mersin Haber,Çarıklar Haber,Ören
www.anamurmanset.com/2013/12/bozyazda
Tekeli, Bozyazı
Bozyazı Tekeli Örtülü Mahallesi Örtülü Camii iftar programı düzenledi. | Dini Haberler
Şener Portakal’ın Haberi Kadir gecesi gündüzünde mahalle sakinlerinin hazırlıkları başladı ilk yıl olmasına rağmen yaklaşık olarak 250 kişilik yemek verildi, iftar yemeğine mahalle sakinleri büyük ilgi gösterdi. Gönüllü vatandaşlar her bir malzemeyi üstlenerek katkılarını sağladılar, Gecede en çok ilgi gören burma tatlısı idi bir tarafdan bişirilen tatlı vatandaşlarca hem sıcak hemde soğuk olarak yediler. Kardeşlik […]
dinihaberler.com.tr/bozyazi-tekeli-ortulu
-ikinci-112-acil-istasyonu-acildi.html
Bozyazı'da Adaylık Yarışında Bende Varım - Anamur Manset | Habercilikte Ekspres
Anamur Manşet | 7/24 Anamur Haber,Anamur Ekspres,Anamur Haberci,Bozyazi Haber,Tekmen Haber,Ekspres Haberci,Mersin Haber,Çarıklar Haber,Ören
www.anamurmanset.com/2013/12/bozyazda
Taşeli masalları
Bozyazı ilçesinin Tekeli beldesi sakinleri kendilerinin Tekeli oymağından olduklarını bize anlattılar. Köylülerin, Antalya ve Silifke'den gelerek Anamur'a yerleştiklerine dair bilgileri, Faruk Sümer ve Cevdet Türkay'ın eserlerinde de bulmamız ...
Acıkado (Acılı Avokado Sos)
Acıkado (Acılı Avokado Sos)
Bu sosu tarif edecek bir şey bulamadım aslında. Çok pratik olduğu için mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca kullanım alanı da oldukça geniş. Kahvaltıda, makarnada, cipsle tüketebileceğiniz gibi sadece lavaş ekmekle de bu keyfin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Malzemeler:
1 adet Avokado
1 adet acı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı dolusu çam fıstığı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı deniz tuzu
1 tatlı kaşığı balzamik sirke
1 çay kaşığı nar ekşisi
8-10 adet taze fesleğen yaprağı
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri rondo kabına alıp 2 dakika boyunca çekin. Tuzu az gelirse tuz ilave edebilirsiniz. Sosu hemen lavaş ekmekle tadabilirsiniz.
Buzdolabında tazeliğini bir hafta kadar koruyacaktır. Şimdiden afiyet olsun:-)
Bu sosu tarif edecek bir şey bulamadım aslında. Çok pratik olduğu için mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca kullanım alanı da oldukça geniş. Kahvaltıda, makarnada, cipsle tüketebileceğiniz gibi sadece lavaş ekmekle de bu keyfin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Malzemeler:
1 adet Avokado
1 adet acı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı dolusu çam fıstığı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı deniz tuzu
1 tatlı kaşığı balzamik sirke
1 çay kaşığı nar ekşisi
8-10 adet taze fesleğen yaprağı
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri rondo kabına alıp 2 dakika boyunca çekin. Tuzu az gelirse tuz ilave edebilirsiniz. Sosu hemen lavaş ekmekle tadabilirsiniz.
Buzdolabında tazeliğini bir hafta kadar koruyacaktır. Şimdiden afiyet olsun:-)
*******************
Mantarlı, Tavuklu Bezelye
Mantarlı, Tavuklu Bezelye
Farklı ve lezzetli bir bezelye yemek isterseniz, bu tarif tam size göre.
Malzemeler(2 kişilik )
2 adet Mercan Balığı
2 adet mantar
2 adet kuru soğan
1 adet havuç
4 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Fırında Köfte - Patates
Bu yemeği yapmak için sadece 3 damla yağ kullanacaksınız. Hafif, pratik ve sağlıklı bir yemek.
2 adet minik kırmızı domates
2 adet minik biber domates
2 adet minik siyah domates veya tüm minik domatesler yerine bildiğiniz normal domates
1 adet salatalık
Ekşi bir elmanın çeyreği
Yarım aysberg ( top marul)
Roka
Maydanoz
Kapari
Közlenmiş kırmızı biber
3 adet Kornişon salatalık
Kırmızı pancar turşusu
1 adet uzun havuç
1 dal taze fesleğen veya kuru fesleğen
Taze çekilmiş karabiber
Tuz
Zeytinyağı
Balzamik sirke
Nar ekşisi
Bu salatada malzemeleri dilediğiniz gibi doğrayabilirsiniz. Tüm sebzeleri gelişigüzel, iri parçalar halinde doğrayın. Önemli olan sevdiğiniz görüntüyü elde etmek.
Havuç dışındaki malzemelerin hepsini doğradıktan sonra zeytinyağı, tuz, taze çekilmiş karabiber ve balzamik sirkeyi ekleyin. Elinizle tüm salatayı güzelce karıştırın.
Havucun kabuğunu soyup, bir kabuk soyma aleti ile havuçtan ince şeritler elde edip, salatanın üzerine rastgele serpiştirin.
Mükemmel bir şey çıkacak ortaya, şimdiden afiyet olsun.
Fırında Sebzeli Çipura
Her balık pişirdiğimde farklı bir tarifle pişirmeyi deniyorum. Her tarif farklı bir lezzette oluyor.
Malzemeler : (2 kişilik)
2 adet çipura
2 adet patates
2 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet kırmızı sivri biber
Kekik
Karabiber
Rezene tohumu
Zeytinyağı
Tuz
Fırında Patates Nasıl Pişirilir?
Patatesin bu halini çok seveceksiniz. Hem çok sağlıklı hem de közde pişmiş gibi lezzetli.
Malzemeler :
Kişi sayısı kadar patates
Tuz
Karabiber
1 çay kaşığı zeytinyağı
Mantar Salatası
Mantar sevenler bu tarife bayılacak. Ben ilk defa yaptım. Evde birbirine yakışabilecek ne varsa koydum tezgaha, başladım yapmaya. Eminim siz de çok seveceksiniz.
Malzemeler :
3 adet közlenmiş kırmızı biber
1 adet közlenmiş patlıcan
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı pul biber
1 dal taze fesleğen veya 1 çay kaşığı kuru fesleğen
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı balzamik sirke veya üzüm sirkesi
Tuz
Karabiber
Tavuklu Mantar Sote
Tavuklu Mantar Sote
Tavuk ve mantar birbirine çok yakışıyor. Pişirme yöntemi ve baharatlar lezzeti en üst seviyeye çıkarıyor.
![]() |
| Mantarlı, Tavuklu Bezelye |
Farklı ve lezzetli bir bezelye yemek isterseniz, bu tarif tam size göre.
Malzemeler ( 4 kişilik ):
1 kutu konserve bezelye
1 parça tavuk göğsü
Yarım paket kültür mantarı
1 adet patates
1 adet havuç
1 sap pırasa
1 adet sivri biber
1 adet acı süs biberi
Bir brokolinin sap kısmı
1 yemek kaşığı domates salçası
Maydanoz
Pul biber
Kuru kekik
Karabiber
Zeytinyağı
Tuz
1 kutu konserve bezelye
1 parça tavuk göğsü
Yarım paket kültür mantarı
1 adet patates
1 adet havuç
1 sap pırasa
1 adet sivri biber
1 adet acı süs biberi
Bir brokolinin sap kısmı
1 yemek kaşığı domates salçası
Maydanoz
Pul biber
Kuru kekik
Karabiber
Zeytinyağı
Tuz
Hazırlanışı :
Havuç, patates, pırasa, biber, mantar ve tavuğu doğrayıp 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavuralım. Bir yemek kaşığı salçayı bir su bardağına koyup sulandıralım. Tencereye dökelim. Sebzeler, tavuk ve salça kavrulurken kekik, karabiber, pul biber ekleyelim.
Ardından bezelyeleri tencereye koyup su ekleyelim. Yemek yaklaşık yarım saat içinde pişecektir. Piştikten sonra dilediğiniz kadar maydanozu yemeğe ekleyip 5 dakika dinlendirelim.
Yemeğimiz servise hazırdır, afiyet olsun.
Havuç, patates, pırasa, biber, mantar ve tavuğu doğrayıp 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavuralım. Bir yemek kaşığı salçayı bir su bardağına koyup sulandıralım. Tencereye dökelim. Sebzeler, tavuk ve salça kavrulurken kekik, karabiber, pul biber ekleyelim.
Ardından bezelyeleri tencereye koyup su ekleyelim. Yemek yaklaşık yarım saat içinde pişecektir. Piştikten sonra dilediğiniz kadar maydanozu yemeğe ekleyip 5 dakika dinlendirelim.
Yemeğimiz servise hazırdır, afiyet olsun.
0 Mor Lahana Turşusu
Mor Lahana Turşusu
Göz alıcı bir mor, çok lezzetli bir turşu. Üstelik bir gün sonra yenmeye hazır
Göz alıcı bir mor, çok lezzetli bir turşu. Üstelik bir gün sonra yenmeye hazır
![]() |
| Mor Lahana Turşusu |
Malzemeler :
1 adet kırmızı lahana
2 su bardağı sirke
2 bardak su
Bir yemek kaşığı tuz
1 adet kırmızı lahana
2 su bardağı sirke
2 bardak su
Bir yemek kaşığı tuz
Hazırlanışı :
Lahanayı ortadan ikiye bölüp içindeki beyaz kısmı kesip çıkarın.
Lahanaları dilediğiniz büyüklükte doğrayın.
Geniş bir kaba alıp tuz ile lahanalar yumuşayana kadar ovun.
Lahanaları kavanozlara koyup ( muhtemelen iki kavanoz yetecektir) her bir kavanoza bir bardak sirke koyup kavanozların üzerini su ile doldurun.
Kapakları sıkıca kapatıp buzdolabına atın.
Turşu, diğer gün yenmeye hazır olacaktır.
Afiyet olsun, sağlıcakla.
Lahanayı ortadan ikiye bölüp içindeki beyaz kısmı kesip çıkarın.
Lahanaları dilediğiniz büyüklükte doğrayın.
Geniş bir kaba alıp tuz ile lahanalar yumuşayana kadar ovun.
Lahanaları kavanozlara koyup ( muhtemelen iki kavanoz yetecektir) her bir kavanoza bir bardak sirke koyup kavanozların üzerini su ile doldurun.
Kapakları sıkıca kapatıp buzdolabına atın.
Turşu, diğer gün yenmeye hazır olacaktır.
Afiyet olsun, sağlıcakla.
29 Aralık 2013 Pazar
0 Fırında Mantar içli Mercan
![]() |
| Fırında Mantar içli Mercan |
Fırında Mantar içli Mercan
Mercan balığı levrek ve çipuraya göre daha lezzetli bir balık, denemeniz dileğiyle.
2 adet Mercan Balığı
2 adet mantar
2 adet kuru soğan
1 adet havuç
4 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Hazırlanışı :
Hazırlığa başlamadan önce fırını 200 dereceye getirin.
Balıkların her bir yüzeyine 4-5 çizik atıp aralarına tuz ve karabiber serpin. Çok az zeytinyağı damlatıp yüzeye iyice yedirin.
Mantarları ince ince doğrayın, havuçları elma soyacağı ile ince dilimler olacak şekilde dilimleyin. Her bir balığın içine tuz ve karabiber serptikten sonra mantar, havuç, 1 diş ezilmiş sarımsak ve bir halka soğan koyun.
İki parça 40 cm uzunluğunda pişirme kağıdı kesin. Her bir kağıdın ortasına soğan halkaları dizip balığı soğanların üzerine koyun. Balıkları sarıp fırına atın.
Bir saat sonra balığı fırından alabilirsiniz. Afiyet olsun.
Hazırlığa başlamadan önce fırını 200 dereceye getirin.
Balıkların her bir yüzeyine 4-5 çizik atıp aralarına tuz ve karabiber serpin. Çok az zeytinyağı damlatıp yüzeye iyice yedirin.
Mantarları ince ince doğrayın, havuçları elma soyacağı ile ince dilimler olacak şekilde dilimleyin. Her bir balığın içine tuz ve karabiber serptikten sonra mantar, havuç, 1 diş ezilmiş sarımsak ve bir halka soğan koyun.
İki parça 40 cm uzunluğunda pişirme kağıdı kesin. Her bir kağıdın ortasına soğan halkaları dizip balığı soğanların üzerine koyun. Balıkları sarıp fırına atın.
Bir saat sonra balığı fırından alabilirsiniz. Afiyet olsun.
0 Yılbaşında en sık yapılan 6 hata!
Bu özel gecede herkes sevdikleriyle, dostlarıyla, arkadaşlarıyla birlikte olup eğlenmek, keyif almak isterken farkında olmadan yeme içmede ölçüyü kaçırıyor. Oysa dikkatli olmakta yarar var. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, yılbaşı gecesinde en sık yapılan 6 hataya dikkat çekerek, “Alınacak basit önlemlerle yılbaşı akşamı alınan fazla kaloriyi ve alkolü tolere etmek mümkün” diyor.
İşte yılbaşı gecesinde en sık yapılan 6 hata:
1. Gün boyunca az yemek:
Aksine yılbaşında, güne kahvaltıyla başlayıp, öğle yemeği ve ikindi vaktinde de bir ara öğün tüketmek çok önemli. Uzun saatler hiçbir şey yemeden yılbaşı yemeğini beklemek metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor.
2. Yılbaşı yemeğinden önce öğün atlamak ve aç olmak:
Bu durum kan şekerinin düşmesine sebep olacağı için akşam yemeğinde ihtiyaçtan daha çok besin tüketiliyor. Yılbaşı yemeğinden iki saat öncesinde 1 kase çorba ve 2 adet kepekli grisini veya 1 meyve ve 1 küçük kase yoğurt gibi bir ara öğün yapmakta fayda var.
3. Çerez ve cips atıştırmak:
Kuruyemişler besleyici özelliklerinin yanında iyi birer enerji kaynağı. Farkında olmadan bitirilen çerez kaseleri, tek tek alınan cipsler ve ardından yenecek olan akşam yemeği alkolle birleşince masum olmaktan çıkıyor. O nedenle atıştırmalık gıdaları ölçülü tüketmeye dikkat etmek gerekli. Aklınızda bulunsun; 6-8 adet badem veya 2 tam ceviz içi veya 10-12 adet fındık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile aynı oranda kalori içeriyor.
4. Mezelerin başından ayrılmamak:
Meze tüketiminde abartıya kaçmamak son derece önemli. Eğer mutlaka meze yemek istiyorsanız, beyaz peynir ve yoğurtlu mezeleri tercih etmeye özen gösterin. Kızartma ve humus gibi yağlı ve karbonhidratlı besinlerden kaçının.
5. Yetersiz su içmek:
Yılbaşı yemeklerinde alkol tüketmek susama hissini azalttığı için su tüketimi yetersiz olabiliyor. O nedenle yemeğe başlamadan önce 2 bardak, yemek sırasında da 2-3 bardak su içmek önemli.
6. Hızlı yemek yemek:
Sindirim ağızda başladığı için hızlı yemek yenildiğinde besinler tam sindirilmeden mideye gönderiliyor ve midede gaz ve hazımsızlık şikayetleri artıyor. Bunun yanında doyma sinyalleri beyne 20. dakikadan sonra iletiliyor. O nedenle yemeği yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yemeye özel gösterin.
Kaynak: Milliyet
0 Acılı Patlamış Mısır
Malzemeler:
Mısır
Tuz
Sıvı yağ
Acı kırmızı toz biber
Mısır
Tuz
Sıvı yağ
Acı kırmızı toz biber
Hazırlanışı :
Tencereye iki yemek kaşığı mısır koyun, bir çay kaşığı sıvı yağ ve tuz ekleyip mısırları orta ateşte patlatın.
Mısırları geniş bir kaba koyup dilediğiniz kadar acı kırmızı toz biber serpin. Bu kabı bir kapakla kapatarak hızlıca karıştırın. İşte bu kadar.
Mısırları yiyince dudaklarınız yanacak, acı sevenler bu hisse bayılacak. Afiyet olsun.
Tencereye iki yemek kaşığı mısır koyun, bir çay kaşığı sıvı yağ ve tuz ekleyip mısırları orta ateşte patlatın.
Mısırları geniş bir kaba koyup dilediğiniz kadar acı kırmızı toz biber serpin. Bu kabı bir kapakla kapatarak hızlıca karıştırın. İşte bu kadar.
Mısırları yiyince dudaklarınız yanacak, acı sevenler bu hisse bayılacak. Afiyet olsun.
0 Kalamar Sote
Malzemeler(2 kişilik ) :
1 paket dondurulmuş kalamar
1 adet sivri biber
1 adet domates
1 diş sarımsak
Yarım çay bardağı su
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 paket dondurulmuş kalamar
1 adet sivri biber
1 adet domates
1 diş sarımsak
Yarım çay bardağı su
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı :
Kalamarları bir tavaya alıp yarım bardak su ekleyin. Tavayı bir kapakla kapatıp kısık ateşte pişirin. Tavadaki su çekince bir diş sarımsak ve bir sivri biberi doğrayıp bir yemek kaşığı zeytinyağı ile soteleyin. Ardından domatesi soyup küçük küçük doğrayıp kalamarların üzerine atın. Tuz ve karabiber ekleyin. Kısık ateşte domatesler pişene dek pişirin. Tabağa alın, varsa su teresi yoksa maydanoz ile servis edin. Afiyet olsun.
Kalamarları bir tavaya alıp yarım bardak su ekleyin. Tavayı bir kapakla kapatıp kısık ateşte pişirin. Tavadaki su çekince bir diş sarımsak ve bir sivri biberi doğrayıp bir yemek kaşığı zeytinyağı ile soteleyin. Ardından domatesi soyup küçük küçük doğrayıp kalamarların üzerine atın. Tuz ve karabiber ekleyin. Kısık ateşte domatesler pişene dek pişirin. Tabağa alın, varsa su teresi yoksa maydanoz ile servis edin. Afiyet olsun.
26 Aralık 2013 Perşembe
0 Fırında Mantar Üstü Köfte - Patates
![]() |
| Fırında Köfte - Patates |
Fırında Köfte - Patates
Bu yemeği yapmak için sadece 3 damla yağ kullanacaksınız. Hafif, pratik ve sağlıklı bir yemek.
Malzemeler(4 kişilik ):
Yarım kg orta yağlı dana kıyma
4 adet patates
Dilediğiniz kadar mantar
Karabiber
Tuz
Kimyon
Acı toz biber
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
Zeytinyağı
Yarım kg orta yağlı dana kıyma
4 adet patates
Dilediğiniz kadar mantar
Karabiber
Tuz
Kimyon
Acı toz biber
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
Zeytinyağı
Hazırlanışı :
Patatesleri elma dilimi kesin. Tuz, karabiber ve acı toz biber serpin. İki üç damla zeytinyağı damlatıp baharatları patateslere güzelce yedirin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye patatesleri birbirine değmeyecek şekilde dizin.
Mantarların saplarını kesip patateslerin yanına ters şekilde dizin. Tuz ve karabiber serpin.
Patatesleri elma dilimi kesin. Tuz, karabiber ve acı toz biber serpin. İki üç damla zeytinyağı damlatıp baharatları patateslere güzelce yedirin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye patatesleri birbirine değmeyecek şekilde dizin.
Mantarların saplarını kesip patateslerin yanına ters şekilde dizin. Tuz ve karabiber serpin.
Köftenin hazırlanması:
Kıymaya 2 çay kaşığı tuz, taze çekilmiş karabiber, 2 çay kaşığı kimyon, rendelenmiş soğan ve sarımsağı koyup iyice yoğurun.
Köftenin yarısını küçük toplar haline getirip mantarların üstüne koyun. Diğer yarısını da elma dilimi şekline getirip tepsiye dizin. Köfte ve patatesleri ızgara modunda 45 dakika pişirin. Köftelerin üstünü ilk 35 dakika folyo ile kapalı tutun. Son 10 dakika folyoyu kaldırın. Böylece köftelerin dışı çıtır, içi yumuşak olacaktır.
Keyifle yiyeceksiniz, özellikle de çocuklarınız... Sağlıcakla...
Kıymaya 2 çay kaşığı tuz, taze çekilmiş karabiber, 2 çay kaşığı kimyon, rendelenmiş soğan ve sarımsağı koyup iyice yoğurun.
Köftenin yarısını küçük toplar haline getirip mantarların üstüne koyun. Diğer yarısını da elma dilimi şekline getirip tepsiye dizin. Köfte ve patatesleri ızgara modunda 45 dakika pişirin. Köftelerin üstünü ilk 35 dakika folyo ile kapalı tutun. Son 10 dakika folyoyu kaldırın. Böylece köftelerin dışı çıtır, içi yumuşak olacaktır.
Keyifle yiyeceksiniz, özellikle de çocuklarınız... Sağlıcakla...
24 Aralık 2013 Salı
0 Pancar Turşusu
Pancar turşusunu marketten almanıza artık hiç gerek kalmayacak. Çünkü siz daha güzelini ve daha sağlıklı olanını yapacaksınız.
Malzemeler :
3 kg kırmızı pancar
3 kg'lik cam kavanoz
5 diş sarımsak
5 tane kuru nohut
1 yemek kaşığı iri tuz
3 su bardağı sirke
1 çay kaşığı tane kişniş
3 kg kırmızı pancar
3 kg'lik cam kavanoz
5 diş sarımsak
5 tane kuru nohut
1 yemek kaşığı iri tuz
3 su bardağı sirke
1 çay kaşığı tane kişniş
Hazırlanışı :
Bu turşuyu hazırlamak çok ama çok kolay.
Tüm pancarları soyun, eşit parçalara bölün. Hepsini bir tencereye koyup pancarların üstünü tam kapatacak kadar su koyup sadece 5 dakika kaynatın. Ardından soğumaya bırakın.
Pancarlar soğuyunca hepsini cam kavanoza alın. Pancarların arasına nohut, sarımsak ve tane kişnişleri koyun. Üstüne sirkeyi de ekleyip kavanozu pancarları kaynattığınız su ile doldurun. Tuzu ekleyip kapağı kapatın.
Pancarlar ertesi gün yenmeye hazır. Afiyet olsun.
Bu turşuyu hazırlamak çok ama çok kolay.
Tüm pancarları soyun, eşit parçalara bölün. Hepsini bir tencereye koyup pancarların üstünü tam kapatacak kadar su koyup sadece 5 dakika kaynatın. Ardından soğumaya bırakın.
Pancarlar soğuyunca hepsini cam kavanoza alın. Pancarların arasına nohut, sarımsak ve tane kişnişleri koyun. Üstüne sirkeyi de ekleyip kavanozu pancarları kaynattığınız su ile doldurun. Tuzu ekleyip kapağı kapatın.
Pancarlar ertesi gün yenmeye hazır. Afiyet olsun.
0 Karmakarışık Salata
Damağınızda gökkuşağını hissedeceksiniz. Tüm tat duyularınız sizi mutlu etmek için çalışacak.
Malzemeler :
2 adet minik kırmızı domates
2 adet minik biber domates
2 adet minik siyah domates veya tüm minik domatesler yerine bildiğiniz normal domates
1 adet salatalık
Ekşi bir elmanın çeyreği
Yarım aysberg ( top marul)
Roka
Maydanoz
Kapari
Közlenmiş kırmızı biber
3 adet Kornişon salatalık
Kırmızı pancar turşusu
1 adet uzun havuç
1 dal taze fesleğen veya kuru fesleğen
Taze çekilmiş karabiber
Tuz
Zeytinyağı
Balzamik sirke
Nar ekşisi
Hazırlanışı :
Bu salatada malzemeleri dilediğiniz gibi doğrayabilirsiniz. Tüm sebzeleri gelişigüzel, iri parçalar halinde doğrayın. Önemli olan sevdiğiniz görüntüyü elde etmek.
Havuç dışındaki malzemelerin hepsini doğradıktan sonra zeytinyağı, tuz, taze çekilmiş karabiber ve balzamik sirkeyi ekleyin. Elinizle tüm salatayı güzelce karıştırın.
Havucun kabuğunu soyup, bir kabuk soyma aleti ile havuçtan ince şeritler elde edip, salatanın üzerine rastgele serpiştirin.
Mükemmel bir şey çıkacak ortaya, şimdiden afiyet olsun.
23 Aralık 2013 Pazartesi
0 Izgara Biftek
Malzemeler (2 kişilik )
3 cm kalınlığında iki parça dana biftek
Minik domates
Acı sivri biber
Biberiye
Kekik
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
3 cm kalınlığında iki parça dana biftek
Minik domates
Acı sivri biber
Biberiye
Kekik
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Hazırlanışı :
Güzel bir et pişirmenin en önemli kuralı etin biraz yağlı olması ve pişirmeden önce oda sıcaklığına gelmesi için buzdolabından en az yarım saat önce çıkarılmasıdır. Et böylece daha sulu, daha yumuşak ve daha lezzetli olacaktır.
Eti hazırlamaya başlamadan beş dakika önce döküm ızgara tavasını yüksek ateşte ocağa koyalım.
Etin her iki tarafından kürdanla delikler açalım. Her bir tarafına bir iki damla zeytinyağı damlatıp tuz ve karabiber serpelim.
Etimizi kızgın tavaya yatırıp üzerine biberiye ve kekik koyalım. Tavanın diğer boşluklarına minik domates ve sivri biberleri koyalım. Etin her bir tarafı yaklaşık 4 dakika pişerse et orta pişmiş olur. Tam pişmiş isterseniz her bir tarafı 6 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Bu lezzetin tadına doyamayacaksınız. Afiyet olsun.
Güzel bir et pişirmenin en önemli kuralı etin biraz yağlı olması ve pişirmeden önce oda sıcaklığına gelmesi için buzdolabından en az yarım saat önce çıkarılmasıdır. Et böylece daha sulu, daha yumuşak ve daha lezzetli olacaktır.
Eti hazırlamaya başlamadan beş dakika önce döküm ızgara tavasını yüksek ateşte ocağa koyalım.
Etin her iki tarafından kürdanla delikler açalım. Her bir tarafına bir iki damla zeytinyağı damlatıp tuz ve karabiber serpelim.
Etimizi kızgın tavaya yatırıp üzerine biberiye ve kekik koyalım. Tavanın diğer boşluklarına minik domates ve sivri biberleri koyalım. Etin her bir tarafı yaklaşık 4 dakika pişerse et orta pişmiş olur. Tam pişmiş isterseniz her bir tarafı 6 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Bu lezzetin tadına doyamayacaksınız. Afiyet olsun.
22 Aralık 2013 Pazar
0 Fırında Sebzeli Çipura
![]() |
| Fırında Sebzeli Çipura |
Fırında Sebzeli Çipura
Her balık pişirdiğimde farklı bir tarifle pişirmeyi deniyorum. Her tarif farklı bir lezzette oluyor.
Malzemeler : (2 kişilik)
2 adet çipura
2 adet patates
2 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet kırmızı sivri biber
Kekik
Karabiber
Rezene tohumu
Zeytinyağı
Tuz
Hazırlanışı :
Patates ve soğanları halka halka doğrayalım. Tepsinin altına patatesleri, patateslerin üzerine soğanları dizelim. Balıkları da soğanların üzerine koyalım. Balığın içine tuz ve karabiber serpip limon, rezene tohumu, kekik ve bir diş sarımsak koyalım. Balıkların üstüne tuz ve zeytinyağı serpip zeytinyağı gezdirelim. Balığın yanlarına sivri biberleri, soğan halkaları ve domates dilimleri koyalım.
En üste de taze kekik ve biberiye koyalım. Tazeleri yoksa kuruları da olabilir. Yemeğimiz fırına girmeye hazırdır böylece.
Yemek, önceden 200 dereceye getirip ısıttığımız fırında bir saat pişti mi servise hazırdır. Afiyet olsun.
Patates ve soğanları halka halka doğrayalım. Tepsinin altına patatesleri, patateslerin üzerine soğanları dizelim. Balıkları da soğanların üzerine koyalım. Balığın içine tuz ve karabiber serpip limon, rezene tohumu, kekik ve bir diş sarımsak koyalım. Balıkların üstüne tuz ve zeytinyağı serpip zeytinyağı gezdirelim. Balığın yanlarına sivri biberleri, soğan halkaları ve domates dilimleri koyalım.
En üste de taze kekik ve biberiye koyalım. Tazeleri yoksa kuruları da olabilir. Yemeğimiz fırına girmeye hazırdır böylece.
Yemek, önceden 200 dereceye getirip ısıttığımız fırında bir saat pişti mi servise hazırdır. Afiyet olsun.
0 Fırında Patates Nasıl Pişirilir?
![]() |
| Fırında Patates |
Fırında Patates Nasıl Pişirilir?
Patatesin bu halini çok seveceksiniz. Hem çok sağlıklı hem de közde pişmiş gibi lezzetli.
Malzemeler :
Kişi sayısı kadar patates
Tuz
Karabiber
1 çay kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı :
Patatesleri elma dilimi gibi kestikten sonra üzerlerine tuz (iri deniz tuzu tavsiye edilir) ve taze çekilmiş karabiber serpin. Birkaç damla zeytinyağı da gezdirdikten sonra tüm patatesleri ellerimizle iyice karıştırıp tepsiye dizin. 200 derecelik fırında patatesler kızarana dek pişirin. Köz tadında lezzetli bir patates yiyeceksiniz.
Patatesleri elma dilimi gibi kestikten sonra üzerlerine tuz (iri deniz tuzu tavsiye edilir) ve taze çekilmiş karabiber serpin. Birkaç damla zeytinyağı da gezdirdikten sonra tüm patatesleri ellerimizle iyice karıştırıp tepsiye dizin. 200 derecelik fırında patatesler kızarana dek pişirin. Köz tadında lezzetli bir patates yiyeceksiniz.
Püf Noktası:
Hiçbir dilim patates birbirine değmemeli, böylece patateslerin dışı çıtır çıtır içi yumuşacık olacaktır. Afiyet olsun. İri deniz tuzu patatese çıtırlık verir. Karabiber taze çekilmiş kullanılmalı ki gerçek aromasını alabilesiniz.
Hiçbir dilim patates birbirine değmemeli, böylece patateslerin dışı çıtır çıtır içi yumuşacık olacaktır. Afiyet olsun. İri deniz tuzu patatese çıtırlık verir. Karabiber taze çekilmiş kullanılmalı ki gerçek aromasını alabilesiniz.
![]() |
| Fırında Patates |
20 Aralık 2013 Cuma
0 Mantar Salatası
![]() |
| Mantar Salatası |
Mantar Salatası
Mantar sevenler bu tarife bayılacak. Ben ilk defa yaptım. Evde birbirine yakışabilecek ne varsa koydum tezgaha, başladım yapmaya. Eminim siz de çok seveceksiniz.
Malzemeler :
1 paket kültür mantarı
Bütün bir brokolinin iki çiçeği
Mısır
1 adet közlenmiş kırmızı biber
Maydanoz
Kornişon salatalık turşusu
Kapari
Balzamik sirke
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Yarım limon
1 paket kültür mantarı
Bütün bir brokolinin iki çiçeği
Mısır
1 adet közlenmiş kırmızı biber
Maydanoz
Kornişon salatalık turşusu
Kapari
Balzamik sirke
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Yarım limon
Hazırlanışı :
Bu salatayı yapmak 20 dakikanızı alacak, tadına bayılacaksınız.
Mantarlar güzelce yıkayıp ince ince doğradıktan sonra tavaya atıp yarım çay bardağı su ekleyelim. Brokoli çiçeklerini de daha küçük çiçeklere ayırıp mantarların üzerine koyalım. Üstüne tuz ve karabiber serptikten sonra pişmeye bırakalım. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar diğer malzemeleri hazırlayabiliriz.
Közlenmiş biberi küp küp, ardından Kornişon salatalıkları küçük küçük doğrayalım. Diğer malzemelerden de dilediğimiz kadar salata tabağına alıp üstüne zeytinyağı, balzamik sirke, yarım limonun suyu ve karabiber ekleyelim.
Mantarlar da muhtemelen bu sürede suyunu salıp çekmiştir. 10 dakika kadar soğutup mantarları da malzemelerimize ekleyelim. Güzelce karıştırıp üstüne maydanoz serpelim. Salatamız hazır, afiyet olsun.
Bu salatayı yapmak 20 dakikanızı alacak, tadına bayılacaksınız.
Mantarlar güzelce yıkayıp ince ince doğradıktan sonra tavaya atıp yarım çay bardağı su ekleyelim. Brokoli çiçeklerini de daha küçük çiçeklere ayırıp mantarların üzerine koyalım. Üstüne tuz ve karabiber serptikten sonra pişmeye bırakalım. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar diğer malzemeleri hazırlayabiliriz.
Közlenmiş biberi küp küp, ardından Kornişon salatalıkları küçük küçük doğrayalım. Diğer malzemelerden de dilediğimiz kadar salata tabağına alıp üstüne zeytinyağı, balzamik sirke, yarım limonun suyu ve karabiber ekleyelim.
Mantarlar da muhtemelen bu sürede suyunu salıp çekmiştir. 10 dakika kadar soğutup mantarları da malzemelerimize ekleyelim. Güzelce karıştırıp üstüne maydanoz serpelim. Salatamız hazır, afiyet olsun.
0 Fesleğenli Acılı Ajvar Sosu
Kahvaltıda, makarna sosu olarak ve etlerle birlikte yiyebileceğiniz nefis bir sos; Fesleğenli Acılı Ajvar Sosu.
Malzemeler :
3 adet közlenmiş kırmızı biber
1 adet közlenmiş patlıcan
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı pul biber
1 dal taze fesleğen veya 1 çay kaşığı kuru fesleğen
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı balzamik sirke veya üzüm sirkesi
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı :
Közlenmiş biber ve patlıcanları küçük küçük doğrayıp rondo kabına aldıktan sonra diğer tüm malzemeleri ekleyip iki dakika kadar rondodan geçirelim. Sosumuz hazır. Afiyet olsun.
Közlenmiş biber ve patlıcanları küçük küçük doğrayıp rondo kabına aldıktan sonra diğer tüm malzemeleri ekleyip iki dakika kadar rondodan geçirelim. Sosumuz hazır. Afiyet olsun.
0 Yumurtalı Ispanak ve Brokoli
Yumurtalı Ispanak ve Brokoli Güzel, sağlıklı ve pratik bir kış yemeği: Brokoli ve Ispanak buluşması.
![]() |
| Yumurtalı Ispanak ve Brokoli |
Malzemeler :
İki çiçek brokoli
Yarım kg ıspanak
1 adet havuç
1 adet acı kırmızı biber
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
1 diş sarımsak büyüklüğünde zencefil
1 adet acı süs biberi
3-4 yumurta
Tuz
Karabiber
Kekik
Pul Biber
Maydanoz
İki çiçek brokoli
Yarım kg ıspanak
1 adet havuç
1 adet acı kırmızı biber
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
1 diş sarımsak büyüklüğünde zencefil
1 adet acı süs biberi
3-4 yumurta
Tuz
Karabiber
Kekik
Pul Biber
Maydanoz
Hazırlanışı :
Kuru soğan, biberler, sarımsak ve zencefili 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavuralım. Ardından ıspanakları ekleyip sularını çekene kadar bekleyelim. Ispanaklar kıvama geldikten sonra tuz, karabiber ve kekik ekleyelim. Brokoli çiçeğini küçük parçalara ayırıp tavamızın kapağını iki dakikalığına kapatıp brokolilerin buhar ile pişmesini bekleyelim. Daha sonra yumurtaları kırmak için küçük çukurlar açıp yumurtaları o çukurlara kıralım. Yumurtaların üzerine tuz ve karabiber serpip kapağı kapatalım. Yumurtaların akı pişti mi ocağı kapatıp yemeğimizin üzerine maydanoz atıp kapağı tekrar kapatalım. Yemek masamızı o sürede servise hazırlayabiliriz. Yemeğimiz de servise hazırdır. Afiyet olsun.
Kuru soğan, biberler, sarımsak ve zencefili 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavuralım. Ardından ıspanakları ekleyip sularını çekene kadar bekleyelim. Ispanaklar kıvama geldikten sonra tuz, karabiber ve kekik ekleyelim. Brokoli çiçeğini küçük parçalara ayırıp tavamızın kapağını iki dakikalığına kapatıp brokolilerin buhar ile pişmesini bekleyelim. Daha sonra yumurtaları kırmak için küçük çukurlar açıp yumurtaları o çukurlara kıralım. Yumurtaların üzerine tuz ve karabiber serpip kapağı kapatalım. Yumurtaların akı pişti mi ocağı kapatıp yemeğimizin üzerine maydanoz atıp kapağı tekrar kapatalım. Yemek masamızı o sürede servise hazırlayabiliriz. Yemeğimiz de servise hazırdır. Afiyet olsun.
************************
ÇİĞ KÖFTE
Malzemeler ( 8 kişilik)
500 gr çiğ köftelik bulgur
250 gr çiğ köftelik kıyma
200 gr siyah pul biber
50 gr kırmızı pul biber
3 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 baş kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Bir demet yeşil soğanın yaprak kısmı
Nar ekşisi
2 adet çekirdeği alınmış rendelenmiş domates
1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı :
Çiğ köftenin en önemli malzemesi sosudur. Sos iyiyse tadına doyum olmaz.
Leğenin bir tarafına bulguru koyduktan sonra diğer tarafta iç sosunu hazırlayacağız. Siyah ve kırmızı pul biberi, salçayı, rendelenmiş bir baş soğanı, bir yemek kaşığı nar ekşisini biraz su yardımı ile iyice birbirine yediriyoruz. Bu işlemden sonra bulgurla sosu yavaş yavaş birbirine karıştırarak yoğurma safhasına geçebiliriz. Yoğurmada önemli olan avuç içi ile bulguru birbirine sürtme yolu ile pişmesini sağlamak. Bu işlem yaklaşık 40 dk sürer. Bulgurumuz iyice yumuşadıktan sonra kıymayı da leğene alıp bir avuç siyah pul biber ile iyice yoğurup birbirine yedirelim. Sonra da bulgur ve kıymayı karıştırıp 15-20 dakika daha yoğurduktan sonra ince ince doğranmış yeşil soğanın yaprakları ile aynı şekilde doğranmış maydanozu köftemize alıp 5 dakika kadar daha yoğuralım. Köftemiz artık yenmeye hazırdır. Bir tabağa su koyup elimizi ara ara ıslatıp köftemize şekil verelim. Servis tabağına marul, roka, turşu biber ve sevdiğimiz yeşillik varsa koyalım. Çiğ köfteyi de marulun üzerine dizelim. Çiğ köfte böylece servise hazırdır. Çiğ köfte ile birlikte ayran veya şalgam suyu servis edebilirsiniz. Ben ayran ve şalgam suyunu karıştırıp içiyorum. Tadı nefis oluyor. Denemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun.
Not: Bulguru yoğurma sırasında, su yerine rendelenmiş domates kullanırsak çiğ köfte çok daha lezzetli olur.************
500 gr çiğ köftelik bulgur
250 gr çiğ köftelik kıyma
200 gr siyah pul biber
50 gr kırmızı pul biber
3 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 baş kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Bir demet yeşil soğanın yaprak kısmı
Nar ekşisi
2 adet çekirdeği alınmış rendelenmiş domates
1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı :
Çiğ köftenin en önemli malzemesi sosudur. Sos iyiyse tadına doyum olmaz.
Leğenin bir tarafına bulguru koyduktan sonra diğer tarafta iç sosunu hazırlayacağız. Siyah ve kırmızı pul biberi, salçayı, rendelenmiş bir baş soğanı, bir yemek kaşığı nar ekşisini biraz su yardımı ile iyice birbirine yediriyoruz. Bu işlemden sonra bulgurla sosu yavaş yavaş birbirine karıştırarak yoğurma safhasına geçebiliriz. Yoğurmada önemli olan avuç içi ile bulguru birbirine sürtme yolu ile pişmesini sağlamak. Bu işlem yaklaşık 40 dk sürer. Bulgurumuz iyice yumuşadıktan sonra kıymayı da leğene alıp bir avuç siyah pul biber ile iyice yoğurup birbirine yedirelim. Sonra da bulgur ve kıymayı karıştırıp 15-20 dakika daha yoğurduktan sonra ince ince doğranmış yeşil soğanın yaprakları ile aynı şekilde doğranmış maydanozu köftemize alıp 5 dakika kadar daha yoğuralım. Köftemiz artık yenmeye hazırdır. Bir tabağa su koyup elimizi ara ara ıslatıp köftemize şekil verelim. Servis tabağına marul, roka, turşu biber ve sevdiğimiz yeşillik varsa koyalım. Çiğ köfteyi de marulun üzerine dizelim. Çiğ köfte böylece servise hazırdır. Çiğ köfte ile birlikte ayran veya şalgam suyu servis edebilirsiniz. Ben ayran ve şalgam suyunu karıştırıp içiyorum. Tadı nefis oluyor. Denemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun.
Not: Bulguru yoğurma sırasında, su yerine rendelenmiş domates kullanırsak çiğ köfte çok daha lezzetli olur.************
Tavuklu Mantar Sote
![]() |
| Tavuklu Mantar Sote |
Tavuklu Mantar Sote
Tavuk ve mantar birbirine çok yakışıyor. Pişirme yöntemi ve baharatlar lezzeti en üst seviyeye çıkarıyor.
Malzemeler:
1 adet tavuk göğsü
400 gr mantar
1 adet sivri biber
1 adet acı kırmızı biber
1 adet domates
Tuz
Zeytinyağı
Taze çekilmiş karabiber
Kekik
Tane kişniş
Pul Biber
Maydanoz
Hazırlanışı:
Öncelikle tavukları Kuşbaşı doğrayıp rengi beyazlaşana kadar kavuruyoruz. Hemen ardından ikiye böldüğümüz mantarları tavaya alıyoruz. Mantarlar suyunu salıp tekrar çekene kadar ara ara karıştırıyoruz. Mantarlar suyunu çektikten sonra sizi çağıracaktır zaten. Başka bir işiniz varsa kulağınızın tavada olması yeterli. Tavuk ve mantarın üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip, doğradıgımız biberleri tavaya alıyoruz. Biberler ölünce baharat kısmına geçiyoruz. Tamamen göz kararı ve zevkinize göre baharat koyun. Tuz (tercihen deniz tuzu), taze çekilmiş karabiber ve kişniş, kekik ve pul biberi de ekleyip 1-2 dakika daha kavuruyoruz. Ardından soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesi de ekleyip kapağı kapatıyoruz. Takriben 7 dakika sonra domateslerimiz de pişmiş olacaktır. Ocağın altını iyice açalım bir tatlı kaşığı kadar balsamik sirke ekleyelim. Bir dakika kadar tavayı ileri geri hareket ettirip ocağı kapatalım. Son olarak yemeğimizi servis tabağına alıp üstüne maydanoz koyalım. Yemeğimiz hazır. Afiyet olsun.

















Hiç yorum yok:
Yorum Gönder