24 Ekim 2014 Cuma

ZEBRA MUHALLEBI
1 litre süt
6 yemek kaşıgı un
10 yemek kaşığı toz seker...

5 yemek kasigi tereyagı
5 yemek kaşığı aycicegi yagı
2 paket vanilya
1 tatli kasigi nisasta
1 cay bardağı visne suyu
2-3 damla kirmizi gida boyasi

yapilis:
Bir tencereye tereyagı, aycicegi yagı ve unu alıp orta ateste fazla sarartmadan 4-5 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Ocaktan alıp sütü yavas yavas ekleyin ve pürüzsüz bir hale gelinceye kadar cırpın. Karısımı ikiye bölün. Her ikisine de 5’er yemek kasıgı seker ilave edip pisirin ve ocaktan alın. Bir kısmına visne suyunu, 1 tatli kasisi nisasta ve gida boyayi ekleyin ve karıstırın. Digerine de vanilyayı ekleyip karıstırın. Kelepceli kek kalıbının icine strec folyo yayın. Kalıbın ortasından baslayarak bir kepce beyaz muhallebi, bir kepce visneli muhallebi dökerek tüm muhallebi bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayın. Oda ısısına gelinceye kadar bekletip buzdolabına alın ve birkac bir gece bekletin. Dilimleyerek servis yapın..
ZEBRA MUHALLEBI

1 litre süt
6 yemek kaşıgı un
10 yemek kaşığı toz seker
5 yemek kasigi tereyagı
5 yemek kaşığı aycicegi yagı
2 paket vanilya
1 tatli kasigi nisasta
1 cay bardağı visne suyu
2-3 damla kirmizi gida boyasi

yapilis:

Bir tencereye tereyagı, aycicegi yagı ve unu alıp orta ateste fazla sarartmadan 4-5 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Ocaktan alıp sütü yavas yavas ekleyin ve pürüzsüz bir hale gelinceye kadar cırpın. Karısımı ikiye bölün. Her ikisine de 5’er yemek kasıgı seker ilave edip pisirin ve ocaktan alın. Bir kısmına visne suyunu, 1 tatli kasisi nisasta ve gida boyayi ekleyin ve karıstırın. Digerine de vanilyayı ekleyip karıstırın. Kelepceli kek kalıbının icine strec folyo yayın. Kalıbın ortasından baslayarak bir kepce beyaz muhallebi, bir kepce visneli muhallebi dökerek tüm muhallebi bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayın. Oda ısısına gelinceye kadar bekletip buzdolabına alın ve birkac bir gece bekletin. Dilimleyerek servis yapın..
Kendini Buffalo Wings sanan, Tavuk Bagetler 

1 yemek kasigi biber salcasi
1 Cay bardagi soya sos
3 Dis rendelenmis sarimsak
1 Yemek kasigi taze zencefil
1 Yemek kasigi bal
1 Yemek kasigi aci biber sosu
12 Adet Tavuk baget

Butun hepsini karistirin, ve 1 gece buzdolaninda tavuklari marine edin. Pisireceginiz zaman, firin tepsinize yagli kagit serin, bugetleri dizeleyin, firini 250C-425F ayarlayin. Iyice isinan firina tepsiyi verin, ve 10 dakika pisirin, tepsiyi cikartin, tavuklarin diger yuzlerini cevirip yine 10 dakika pisirin. Firinin ust kismini Broil -Izgara olarak acin ve tavuklarin arkali onlu kizartin. Bu asamalar sizin firininizin sicakligina gorede degisebilir, az yaniyor ve zor pisiriyorsa dakikalari cogaltin. Afiyet olsun..
Kendini Buffalo Wings sanan, Tavuk Bagetler
1 yemek kasigi biber salcasi
1 Cay bardagi soya sos
3 Dis rendelenmis sarimsak...

1 Yemek kasigi taze zencefil
1 Yemek kasigi bal
1 Yemek kasigi aci biber sosu
12 Adet Tavuk baget

Butun hepsini karistirin, ve 1 gece buzdolaninda tavuklari marine edin. Pisireceginiz zaman, firin tepsinize yagli kagit serin, bugetleri dizeleyin, firini 250C-425F ayarlayin. Iyice isinan firina tepsiyi verin, ve 10 dakika pisirin, tepsiyi cikartin, tavuklarin diger yuzlerini cevirip yine 10 dakika pisirin. Firinin ust kismini Broil -Izgara olarak acin ve tavuklarin arkali onlu kizartin. Bu asamalar sizin firininizin sicakligina gorede degisebilir, az yaniyor ve zor pisiriyorsa dakikalari cogaltin. Afiyet olsun..
************************
Pastane pogacasi
2 stick tereyagi ( 250grm)
250 ml ilik sut
250 ml ilik su
2 yemek kasigi kuru maya...

2 yemek kasigi seker
1 yemek kasigi tuz
2 yumurta sarilari uzeri icin..beyaz hamur malzemesine katilacak
Aldigi kadar un
Ic makzemesi beyaz peynir

Once ilik su ile mayayi sekeri eritiyoruz bekletiyoruz , kabarinca diger makzemeleri ilave ediyoruz ve yumusak ele yapismayan bir hamur elde ediyoruz. Hamuru 1 saat sinlendiriyoruz ceviz buyuklugunde parcalwr aliyoruz ic malzemesini ekliyoriz ve tepside yine 30 dakika bekliyor, uzerine yumurta sarisi suruyoruz ve isitilmis firinda pisiriyoruz. Afiyet olsun... —
Bunun adi "GEVREK"tir, Izmirin meşhur GEVREGI!! Gevrek neden mi farkli ? Çünkü içinde , yumurta, sut, yogurt, vs,, bulunmaz, sadece un tuz su ile yapilir. Neden mi bu kadar lezzetli? Çünkü taş firinda pişer lezzetini oradan alir. 

Uzun lafin kisasi gelelim GEVREK TARIFINE

1.5 -2 Bardak ilik su
1 yemek kaşigı toz maya ( varsa yaş maya kullanin 1 karenin yarisi kadar)
1 Yemek kaşigı tuz
5 bardak un

1 cay bardagi pekmez
2 su bardagi su
Bolca susum

Hamur kasesinin içine suyu, mayayi ilave edin karistirin ve 10 dakika bekletin. Uzerine unu yavas yavas ilave edip ekmek hamuru gibi sert bir hamur elde edecek kadar un ilave ederek yogurun. ( ben bu asamada stand mixer kulaniyorum, eger ekmek makinaniz varsa yada hamur yogurma makinasi daha iyi cunki en az 5-8 dakika yogrulacak)

FIRINI 250 dereceye ayarlayin. Amerikan standartlarinda 500F. Varsa icine pizza taşi koyun yoksa tepsiye yagli kagit serin.
Guzelce yogrulmus hamuru tam 16 dakika ilik ortamda dinlendirin. *Hamur fazla kabarmayacak* Hamuru 12 esit parcaya bolun, uzun serit yapin ve ucunu birlestirin. Bu asamada hepsini ayni sekilde yapip tezgahin uzerine dizeleyin. Seritler yaparken un serpmenize gerek yok hamur zaten yapismayscaktir.

Tencereye su ve pekmezi karistirin kaynatin, sicak olacak sekilde Gevrekleri tek tek icine atip susama bulayin, taşınızın alabilecegi kadarini pekmezleyip susamlayip sicak tasin uzerine koyun. 20-25 Dakika arasinds olscsklardir mutlaka firin ve tas cok sicak olmali. Ustu ve alti pismis ise gerisi tefferruattir :)) Afiyet olsun..
...
Bunun adi "GEVREK"tir, Izmirin meşhur GEVREGI!! Gevrek neden mi farkli ? Çünkü içinde , yumurta, sut, yogurt, vs,, bulunmaz, sadece un tuz su ile yapilir. Neden mi bu kadar lezzetli? Çünkü taş firinda pişer lezzetini oradan alir.
Uzun lafin kisasi gelelim GEVREK TARIFINE
1.5 -2 Bardak ilik su...
1 yemek kaşigı toz maya ( varsa yaş maya kullanin 1 karenin yarisi kadar)
1 Yemek kaşigı tuz
5 bardak un
1 cay bardagi pekmez
2 su bardagi su
Bolca susum

Hamur kasesinin içine suyu, mayayi ilave edin karistirin ve 10 dakika bekletin. Uzerine unu yavas yavas ilave edip ekmek hamuru gibi sert bir hamur elde edecek kadar un ilave ederek yogurun. ( ben bu asamada stand mixer kulaniyorum, eger ekmek makinaniz varsa yada hamur yogurma makinasi daha iyi cunki en az 5-8 dakika yogrulacak)
FIRINI 250 dereceye ayarlayin. Amerikan standartlarinda 500F. Varsa icine pizza taşi koyun yoksa tepsiye yagli kagit serin.
Guzelce yogrulmus hamuru tam 16 dakika ilik ortamda dinlendirin. *Hamur fazla kabarmayacak* Hamuru 12 esit parcaya bolun, uzun serit yapin ve ucunu birlestirin. Bu asamada hepsini ayni sekilde yapip tezgahin uzerine dizeleyin. Seritler yaparken un serpmenize gerek yok hamur zaten yapismayscaktir.

Tencereye su ve pekmezi karistirin kaynatin, sicak olacak sekilde Gevrekleri tek tek icine atip susama bulayin, taşınızın alabilecegi kadarini pekmezleyip susamlayip sicak tasin uzerine koyun. 20-25 Dakika arasinds olscsklardir mutlaka firin ve tas cok sicak olmali. Ustu ve alti pismis ise gerisi tefferruattir :)) Afiyet olsun..
Yer Fıstıklı Krokan

Tatlı bir şeyler olsa da kemirsem diye düşündüğünüz an imdadınıza yetişecek olan çıtır krokan, tatlı tariflerinde de işe yarayacak cinsten.

İştahınızı kessin diye küçük bir miktarda atıştırmaya, yemek öncesi tüketmemeye dikkat edin. Türk annesi gibi düşünün.
MALZEMELER

    2 su bardağı yer fıstığı
    2 su bardağı toz şeker
    4 damla limon suyu

KAÇ ADET?

4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ

15 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ

20 DAKİKA

Püf noktası:

Karışımı tahta bir kaşıkla sürekli aynı yöne doğru karıştırın. Şekerin yanmaması için başından ayrılmayın.
NASIL YAPILIR?

    Yer fıstıklarını teflon bir tavaya alın. Toz şekeri de ekleyin.
    Kısık ateşte, toz şeker eriyip kahverengi bir hal alana kadar yer fıstıkları ile beraber sürekli karıştırarak pişirin.
    Eriyen şekere limon suyunu katın ve 1 dakika daha pişirmeye devam edin.
    Krokan karışımını yağlı kağıt üzerine düz bir şekilde dökün. Kalınlığını arzu ettiğiniz şekilde ayarlayın.
    Parmak izinizi üzerlerinde bırakmamak için krokanı oda ısısında 10 dakika kadar bekletin.
    Kıvam alan krokanı bütün olarak kaldırın. Arzu ettiğiniz büyüklükte parçalara ayırın ve kapağı kapalı, hava almayan bir kavanozda arzu ettiğiniz kadar uzun süre saklayın. Tatlı tariflerinizde de kullanın. Sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın.
Yer Fıstıklı Krokan
Tatlı bir şeyler olsa da kemirsem diye düşündüğünüz an imdadınıza yetişecek olan çıtır krokan, tatlı tariflerinde de işe yarayacak cinsten.
İştahınızı kessin diye küçük bir miktarda atıştırmaya, yemek öncesi tüketmemeye dikkat edin. Türk annesi gibi düşünün....
MALZEMELER
2 su bardağı yer fıstığı
2 su bardağı toz şeker
4 damla limon suyu

KAÇ ADET?
4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ

15 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ

20 DAKİKA
Püf noktası:
Karışımı tahta bir kaşıkla sürekli aynı yöne doğru karıştırın. Şekerin yanmaması için başından ayrılmayın.
NASIL YAPILIR?

Yer fıstıklarını teflon bir tavaya alın. Toz şekeri de ekleyin.
Kısık ateşte, toz şeker eriyip kahverengi bir hal alana kadar yer fıstıkları ile beraber sürekli karıştırarak pişirin.
Eriyen şekere limon suyunu katın ve 1 dakika daha pişirmeye devam edin.
Krokan karışımını yağlı kağıt üzerine düz bir şekilde dökün. Kalınlığını arzu ettiğiniz şekilde ayarlayın.
Parmak izinizi üzerlerinde bırakmamak için krokanı oda ısısında 10 dakika kadar bekletin.
Kıvam alan krokanı bütün olarak kaldırın. Arzu ettiğiniz büyüklükte parçalara ayırın ve kapağı kapalı, hava almayan bir kavanozda arzu ettiğiniz kadar uzun süre saklayın. Tatlı tariflerinizde de kullanın. Sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın.

***********************
Yemekler Ege’den: İzmir Köfte
Memleketimizin hemen hemen her bölgesine özgü, kültürel mirasımıza kazandırılan ve her biri birbirinden lezzetli en az bir köfte çeşidimiz var.
Biz bugün soluğu İzmir’de alıyor ve akşam yemeği için İzmir köfte hazırlıyoruz....
MALZEMELER

4 adet patates
4 adet yeşil biber
2 adet domates

Köftesi için:
500 gram orta yağlı kıyma
1 adet rendelenmiş kuru soğan
3 yemek kaşığı bayat ekmek içi ya da galeta unu
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon

Sosu için:
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet rendelenmiş domates
2 su bardağı sıcak su
1/2 çay kaşığı tuz

Kızartmak için:
1,5 su bardağı ayçiçek yağı
KAÇ KİŞİLİK?
4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ

35 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ

30 DAKİKA
Püf noktası:
Kıyma harcını, iyice özleşmesi için buzdolabında 15- 20 dakika beklettikten sonra köfteleri hazırlayın.
NASIL YAPILIR?

Köfte harcı için; orta yağlı kıyma, rendelenmiş kuru soğan, bayat ekmek içi, yumurta, tuz, karabiber ve kimyonu oval bir kaba alın. Tüm malzemeyi iyice özleşene kadar yoğurun.
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve avuç içinizde yuvarlayıp, bastırarak şekil verin. Hazırladığınız köfteleri servis tabağına dizerek bekletin.
Kabuğunu soyduğunuz patatesleri elma dilimi şeklinde doğrayın. Domatesleri halka halka doğrayın. Sap kısımlarını kestiğiniz yeşil biberleri, uzunlamasına kesin ve ortadan ikiye bölün.
Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Sırasıyla; patates dilimlerini ve köfteleri renk alana kadar kızartın. Fazla yağlarını bırakması için; kağıt havlu serili bir servis tabağına çıkartın.
Sos için; ayçiçek yağını kızdırın. Domates salçasını 2- 3 dakika kadar kavurun. Rendelenmiş domatesleri ekleyin ve karıştırın. Kavrulan domateslere sıcak suyu ve tuzu ekledikten sonra 3- 4 dakika kadar kaynatın.
Köfte ve patates dilimlerini fırın tepsisine sırayla dizin. Aralarına domates ve yeşil biber dilimlerini yerleştirin.
Hazırladığınız sosu üzerlerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika biber ve domates dilimleri kızarana kadar pişirin. Ilık olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
 

Hiç yorum yok: