Maklube
Maklube, patates ve kuşbaşı etle pilavın harmanlanması ve etrafına yeşil salata ve yoğurdun konmasıyla oluşturulan zengin bir Arap yemeğidir.
Nerde o eski sofralar, sofrabezi ortasında koca bir tepsi,
çalakaşık yenen yemekler… Birçoğumuzun bu özlemini dindirecek bir yemek
tarifi: Maklube…Çok
özel bir yemek olan maklube Farsça’da “ters çevirmek” anlamına gelir.
Tencereye dizilen malzemelerin ters çevrilmesi ile yapıldığı için bu adı
almıştır. Bu görsel şöleni sevdiklerinizle paylaşın. (bazı tariflerde
etrafına konan salata karışık salata biçimindedir. Domates ve yoğurdun
birbirini sulandıracağından tavsiye etmiyoruz.)
MALZEMELER
5 adet orta boy patates
3 su bardağı baldo pirinç
500 gr. Dana kuşbaşı (750 gr. da olabilir)
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı tuz
1 adet küçük boy kırmızı lahana
1 adet marul
3 su bardağı orta katılıkta yoğurt
HAZIRLANIŞI
Et yıkanıp
üzerine su konarak haşlanır. Diğer tarafta patatesler haşlanıp,
kabukları soyulup yuvarlak biçimde doğranır. Eğer vaktiniz varsa pirinç
ılık tuzlu suda 30 dakika kadar bekletilir. Vaktiniz yoksa yıkanıp iyice
süzülerek sıvıyağ konmuş tencerede kavrulur. Üzerine et suyu da
olabilir. Yaklaşık 4 su bardağı su, karabiber ve tuz ilave edilerek
pilav pişirilir. Orta boy bir tencere hafif ıslatılıp en alta haşlanmış
et, üzerine pilavın yarısı, üzerine patates dilimleri ve en son pilavın
diğer yarısı dökülür. Herbir kat kaşıkyardımıyla biraz bastılrılarak
yerleştirilir. Tencereye büyükçe bir tepsinin tam ortasına ters
çevrilir. Etrafına doğranmış marul, kıyılmış kırmızı lahana ve yoğurt
konarak servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder