7 Ekim 2014 Salı

Maklube

Maklube, patates ve kuşbaşı etle pilavın harmanlanması ve etrafına yeşil salata ve yoğurdun konmasıyla oluşturulan zengin bir Arap yemeğidir.

28 Temmuz 2011 Perşembe 19:43
Nerde o eski sofralar, sofrabezi ortasında koca bir tepsi, çalakaşık yenen yemekler… Birçoğumuzun bu özlemini dindirecek bir yemek tarifi: Maklube…Çok özel bir yemek olan maklube Farsça’da “ters çevirmek” anlamına gelir. Tencereye dizilen malzemelerin ters çevrilmesi ile yapıldığı için bu adı almıştır. Bu görsel şöleni sevdiklerinizle paylaşın. (bazı tariflerde etrafına konan salata karışık salata biçimindedir. Domates ve yoğurdun birbirini sulandıracağından tavsiye etmiyoruz.)

 
MALZEMELER
5 adet orta boy patates
3 su bardağı baldo pirinç
500 gr. Dana kuşbaşı (750 gr. da olabilir)
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı tuz
1 adet küçük boy kırmızı lahana
1 adet marul
3 su bardağı orta katılıkta yoğurt
 
HAZIRLANIŞI
Et yıkanıp üzerine su konarak haşlanır. Diğer tarafta patatesler haşlanıp, kabukları soyulup yuvarlak biçimde doğranır. Eğer vaktiniz varsa pirinç ılık tuzlu suda 30 dakika kadar bekletilir. Vaktiniz yoksa yıkanıp iyice süzülerek sıvıyağ konmuş tencerede kavrulur. Üzerine et suyu da olabilir. Yaklaşık 4 su bardağı su, karabiber ve tuz ilave edilerek pilav pişirilir. Orta boy bir tencere hafif ıslatılıp en alta haşlanmış et, üzerine pilavın yarısı, üzerine patates dilimleri ve en son pilavın diğer yarısı dökülür. Herbir kat kaşıkyardımıyla biraz bastılrılarak yerleştirilir. Tencereye büyükçe bir tepsinin tam ortasına ters çevrilir. Etrafına doğranmış marul, kıyılmış kırmızı lahana ve yoğurt konarak servis edilir.

Hiç yorum yok: