12 Mayıs 2014 Pazartesi

 BENİ BEKLEDİNSE
Sevda değildi bu
Sanki bir düştü
Sürecek diyordum
Sonsuza kadar

Takvim yaprağına
Ayrılık düştü
Aramıza girdi
Bu kara duvar

Beni bekledinse
Yağmurda karda
Beni bekledinse
Deli rüzgarda
Beni bekledinse
Yorgun yıllarda
Susuz yüreğimde
Çiçekler açar

Yüzün ay ışığı vuran bir koydu
Saçların gecede saman yoluydu
İçin güneşlerle dolu doluydu
Önce gözlerine gelirdi bahar

Beni bekledinse
Yağmurda karda
Beni bekledinse
Deli rüzgarda
Beni bekledinse
Yorgun yıllarda
Susuz yüreğimde çiçekler açar
Çorak yüreğimde çiçekler açar

Ülkü Tamer***************
 şiir
Dağın uykusuna, kuşun gözüne,
Sabahın sesine, taşıdım seni.
Kerem?in yaralı, ince dizine,
Irmağın yasına taşıdım seni.
Canın içinden, canımı duyan,
Canımın içine taşıdım seni.
Elma kabuğunda, nar tanesinde,
Gizlenen mermere taşıdım seni.
Gecenin ördüğü, gün kafesinde,
Dolaşan kedere taşıdım seni.
Canın içinden, canımı duyan,
Canımın içine taşıdım seni.
Arının yazına, kışın otuna,
Yaprağın güzüne taşıdım seni.
Yürekten yüreğe mekik dokuyan,
Sevginin göçüne taşıdım seni.
Canın içinden, canımı duyan,
Canımın içine taşıdım seni.

Ülkü Tamer
 
Makarna Böreği Tarifi


Malzemeler:

1 paket kelebek makarna
2 çay bardağı süt
3 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvıyağ
3 adet yufka
Beyaz peynir ve kaşar peyniri
1.5 yemek kaşığı tereyağı
yarım demet maydanoz

Makarnaları haşlamak içine tencereye su koyu içine tuz atınız. Su kaynayınca içine makarnaları tıp haşlamaya bırakın. Büyük çorba kasesi kadar olacak şekilde beyaz peynir ve kaşar peyniri karıştırıp içine maydanoz doğrayınız. Başka kapta süt, yumurta akı, sıvıyağ ve tuz koyarak çırpalım. Fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra bir yufkayı serelim. Haşlanmış makarnanın yarısını üzerine dökelim. Hazırladığımız sosun birazını üzerine gezdirelim. Üzerine ikinci yufkayı serip makarna koyarak sostan bir miktar daha gezdirelim. Kalan yufkayı da saracak şekilde döşeyip üzerine ayırdığımız 3 yumurta sarısını biraz sütle karıştırıp sürelim. Üzerine de tereyağını her tarafına gelecek şekilde koyup önceden ısıttığımız fırına verip pişirelim. Afiyet olsun.

 

Yoğurtlu Patates Topları Tarifi
Malzemeler
5 orta boy patates
Bir su bardağı yoğurt

İki adet salatalık turşusu
İki diş sarımsak
Karabiber
Nane
Tuz
Pulbiber
Siviyag
Yapılışı;
Patatesler soyulur ve suda haşlanır, haşlanan patatesler ezilir içine az sıvıyağ nane karabiber tuz ve iki adet salatalık turşusu doğranır yoğurulur avuç içinde ceviz büyüklüğünde toplar yapılır ve düz bir servis tabağına dizilir.
Üzerine dökmek için sarımsaklı yoğurt hazırlanın ve dökülür onun üzerinede pulbiber siviyağda yakılır ve gezdirilir üzerine.
AFİYET OLSUN….
.

 
Sağlığımız İçin En Faydalı Beş Baharat
Bitkilerin sağlığımıza olan katkıları tartışılmaz. Hastalıklardan korunmamız için güçlü bir bağışıklık sistemi sağlamak veya hastalıklarımızdan en kısa zamanda kurtulmamızı sağlamak..
Hemen her hastalığın ilacı olan bir veya birkaç bitki mutlaka vardır. Bazıları var ki sadece tek bir fayda sağlamakla kalmaz içerisinde bir çok fayda barındırmaktadır. Şimdi size şifa deposu beş bitkiden bahsetmek istiyorum.
Tarçın; dayanılmaz kokusu ve tadıyla tatlıların vazgeçilmezi olan tarçın aslında doğal bir mikrop düşmanıdır. Her gün ¼ çay kaşığı kadar tüketildiği taktirde kan şekerinin ve kolesterolün düşürülmesini sağlar.
Kekik; et, tavuk ve balık pişirirken ilk eklediğimiz baharattır. Müthiş bir aroma ve lezzet verir. Kanserden koruyucu özelliği ise içerisinde saklı bir cevher gibidir.
Kimyon; farklı lezzetler elde etmek istenildiğinde et yemeklerine, pilavlara ve salatalara eklediğimiz çok değerli bir baharattır. Ayrıca kansere karşı çok güçlü bir savaşçıdır. Kalp sağlığımız içinde oldukça faydalıdır.
Mercanköşk; salata omlet ve kurabiyelerimize eklediğimiz bu baharat, bir elmadan 42 kat daha fazla antioksidan içermektedir.
Zerdeçal; pilav, yahni, mercimek gibi yemeklerde zevkle kullanabileceğimiz zerdeçal aslında hafızayı kuvvetlendirir. Kist, kanser ve kireçlenmeye karşıda oldukça faydalıdır.
 
 
ÇATLAK POĞAÇA:
Yarım paket tereyağı veya margarin,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 yumurta,
1 fincan yoğurt,
1 çay kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı sirke,
1 paket kabartma tozu,
alabildiğine un(3 veya 4 su bardağı)
içi için:lor veya isteğe göre malzeme
üzeri için:yumurta sarısı ve susam.


Yapılışı:margarini eritin,sıvıyağ,yumurta,yoğurt,ve tuzu ekleyip karıştırın,un ve kabartma tozunu ekleyin sirkeyi dökün,ve yoğurun,hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp iç harcınızı koyup kapatın,üzerine bıçak ile çarpı işareti olacak şekilde kesik atın yağlanmış tepsiye dizin yumurta sarısı ve susam atın 200 derecede altı ve üzeri kızarana kadar kızartın,kıyır kıyır muhteşem oluyor.Afiyet olsun.
 
 
Zeytinyağlı Köfteli Kabak Yemeği


Köfteli Kabak (zeytinyağlı) Malzemeleri:

1 kilo kabak,
yarım demet maydanoz,
yarım demet dereotu,
5-6 adet biber,
5-6 adet domates,
1 adet kuru soğan,
tuz, karabiber, yeteri kadar zeytinyağı.
Köftesi İçin:
350-400 gr. kadar kıyma,
1 adet doğranmış soğan,
tuz, karabiber ve çok az maydanoz karıştır, yoğur.Cevizden küçük parçalar kopart, yuvarla


YAPILIŞI:Küçük bir tavaya zeytinyağı koy.Doğranmış kurusoğan ve biberi çok az sote et.İçine doğranmış domatesi ekle az pişsin, altını kapat. Kabakları yıka, kalın halkalar şeklinde doğra.Tencereye bir kabak, bir köfte.. bir kabak, bir köfte şeklinde sırayla diz.Üzerine doğranmış maydanoz ve dereotunu serp.Onun üzerinede sotelenmiş sebzeyi dök.Tuz, karabiber serp.2 bardak sıcak su dök.Kapağını kapat, kısık ateşte yumuşayana kadar pişir.Fazla pişerse şekli bozuluyor dikkat et, çabuk pişiyor çatal girecek kadar yumuşasın yeterli… Servis tabağına al,Servis yap.Not:Ben iki bardak su koydum biraz sulu servis yaptım.Daha sulu yada susuz isterseniz suyunu ona göre koyun.Dereotunun özEllikle saplarını atmayın, doğrayın.Kabak yemeklerine çok yakışıyor…Afiyet Olsun…
Helen Mutlu'nun fotoğrafı. 



Açsam Rüzgara
Ne hoş, ey güzel Tanrım, ne höş
Magillerde sefer etmek!
Bir sahilden çözülüp gitmek
Düşünceler gibi başıboş.

Helen Mutlu'nun fotoğrafı. Açsam rüzgara yelkenimi;
Dolaşsam ben de deniz
Ve bir sabah vakti, kimsesiz
Bir limanda bulsam kendimi.

Bir limanda, büyük ve beyaza.
Mercan adalarda bir limana.
Beyaz bulutların ardından
Gelse altın ışıklı bir yaz.

Doldursa içimi orada
Baygın kokusu iğdelerin.
Bilmese tadını kederin
Bu her alemden uzak ada.

Konsa rüya dolu köşkümün
Çiçekli dalına serceler.
Renklerle çözülse geceler,
Nar bahçelerinde geçse gün.

Her gün aheste mavnaların
Görsem açıktan geçişini
Ve her aksam dizilisini
Ufukta mermer adaların.

Ne hoş. ey Tanrım, ne hös!
İller, goller, kıtalar asmak.
Ne hoş deniz dolaşmak
Düşünceler gibi başıboş.

Versem kendimi butun
Bir yelkenli olup engine;
Kansam bir an güzelliğine
Kuşlar gibi serseri ömrün.

Orhan Veli Kanık 

Hiç yorum yok: