6 Nisan 2014 Pazar

SAĞLIK İÇİN

Flo­ri­da Eya­let Üni­ver­si­te­si­’n­de ya­pı­lan ye­ni bir araş­tır­ma bu­gü­ne ka­dar söy­le­nen­le­ri yer­le bir ede­cek ni­te­lik­te.

Uzman diyetisyen Simge Çıtak
Çün­kü araş­tır­may­la, uyu­ma­dan ön­ce pro­te­in ya da kar­bon­hid­rat içe­ren ha­fif bir şey atış­tır­ma­nın, sa­nıl­dı­ğı gi­bi ki­lo al­dır­ma­dı­ğı, ak­si­ne me­ta­bo­liz­ma­yı hız­lan­dı­ra­rak ki­lo kay­bı­nı ko­lay­laş­tır­dı­ğı be­lir­len­di.
Ça­lış­ma­ya ka­tı­lan­lar, iki gru­ba ay­rıl­dı. İlk gru­bun, yat­ma­dan ön­ce 150 ka­lo­ri al­ma­sı­na izin ve­ril­di.
Ça­lış­ma so­nu­cun­da ilk gru­bun, ge­ce hiç­bir şey ye­me­yen ikin­ci gru­ba oran­la da­ha yük­sek ba­zal me­ta­bo­liz­ma ora­nı­na sa­hip ol­du­ğu be­lir­len­di. Yi­ne ay­nı ça­lış­ma, yat­ma­dan ön­ce bir şey­ler atış­tı­ran ki­şi­le­rin sa­bah da­ha az aç­lık his­set­ti­ği­ni gös­ter­di. Bi­lim in­san­la­rı, ge­ce özel­lik­le pro­te­in açı­sın­dan zen­gin gı­da­lar tü­ke­ten­le­rin, er­te­si gün öğün­ler ara­sın­da faz­la acık­ma­dı­ğı­nı söy­le­di.

Ko­les­te­rol içer­mi­yor…
Way­ne Eya­let Üni­ver­si­te­si­’n­de ya­pı­lan fark­lı bir ça­lış­ma ise yat­ma­dan ön­ce lif açı­sın­dan zen­gin gı­da­lar tü­ke­ten ki­şi­le­rin da­ha ko­lay ki­lo kay­bet­ti­ği­ni göz­ler önü­ne ser­di. “Me­di­ci­ne&Sci­en­ce in Sports&Exer­ci­se­” der­gi­sin­de ya­yım­la­nan bir ça­lış­ma, yat­ma­dan ya­rım sa­at ön­ce içi­len sü­tün er­kek­ler­de pro­te­in sen­te­zi­ni ar­tı­ra­rak da­ha faz­la kas ya­pıl­ma­sı­na yar­dım­cı ol­du­ğu­nu or­ta­ya çı­kar­dı. Bi­lim iş­te böy­le bir şey. Her gün ge­li­şen ve de­ği­şen ku­ral­lar var. Ben üni­ver­si­te­de oku­du­ğum yıl­lar­da yu­mur­ta­yı yük­sek ko­les­te­rol içe­ri­ği ne­de­niy­le, da­nı­şan­la­rı­mı­za haf­ta­da bir­den faz­la ver­me­miz ge­rek­ti­ği söy­le­nir­di.
Tam oku­lu bi­ti­ri­yo­rum, yu­mur­ta ak­lan­dı de­di­ler. Her gün ye­ne­bi­lir ve ko­les­te­rol içer­mez.
Bu du­rum her şey için ge­çer­li ben­ce. Her şe­yi ka­ra­rın­da ve ken­di be­de­ni­ni­zin far­kın­da ola­rak tü­ket­me­niz en önem­li­si. Si­ze iyi ge­len be­sin, bir baş­ka­sı­na kö­tü ge­le­bi­lir.

Ken­di­ni­zin dok­to­ru olun
Bi­ri­ne ara öğün iyi ge­lir­ken, bir di­ğe­ri­ne kö­tü ge­le­bi­lir. Bu ne­den­le her­kes ken­di vü­cu­du­nu ta­nı­ma­lı ve ken­di­nin dok­to­ru ol­ma­lı­dır. Ge­ce atış­tır­ma­la­rıy­la il­gi­li de ay­nı du­rum ge­çer­li­dir. Araş­tır­ma so­nuç­la­rı böy­le di­yor ama her­ke­se iyi ge­lir di­ye de bir ku­ral yok­tur. Ay­rı­ca dik­kat edil­me­si ge­re­ken baş­ka bir nok­ta yap­tı­ğı­nız atış­tır­ma­nın 150 ka­lo­ri­yi geç­me­me­si ve gün­lük ih­ti­ya­cı­nız olan top­lam­da al­ma­nız ge­re­ken ka­lo­ri­yi de aş­ma­ma­nız ge­re­kir.
Ce­viz ile be­ra­ber ta­ze mey­ve tü­ke­ti­min­de bu­lu­na­bil­ri­si­niz.

Ba­de­min ya­nın­da ta­ze mey­ve ya­hut ku­ru mey­ve­yi ek­le­yip yi­ye­bi­lir­si­niz.
Süt ve yu­laf ez­me­si­ni be­ra­ber yi­ye­bil­me­niz müm­kün­dür.
Ay­ran ve leb­le­bi­nin bir ara­da yen­me­si aç­lı­ğı­nı­zı bas­tır­ma­nı­za yar­dım­cı ola­cak­ken si­zin tok ol­ma­nı­zı sağ­la­ya­cak­tır.
Ay­rı­ca may­da­noz, leb­le­bi, mey­ve yo­ğurt ye­mek de ge­ce­le­ri iş­ta­hı­nı­zın bas­tı­rıl­ma­sı­na yar­dım­cı olur.
Çiğ seb­ze­ler ve sa­la­ta grup­la­rı ener­ji de­ğe­ri ba­kı­mın­dan ol­duk­ça az ya­pı­ya sa­hip be­sin­ler­dir. Ha­vuç ve turp ben­ze­ri yi­ye­cek­le­rin ge­ce­le­ri çiğ hal­le­riy­le tü­ke­til­me­si iş­ta­hın kon­trol edil­me­si­ne yar­dım­cı ola­bi­le­ce­ği gi­bi me­ta­bo­liz­ma­nı­zın hız­lan­ma­sı­na des­tek olur.
Ay­rı­ca bu be­sin­ler me­ta­bo­liz­ma­nı­zın güç­lü ya­pı­ya sa­hip ol­ma­sı­na yar­dım­cı olur­ken, ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­nin güç­len­me­si ko­nu­sun­da des­tek­çi­dir­ler.

  Findikli-taratorlu-uskumru-tarifi
1/2 kg uskumru
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay kaşığı pul biber
Fındık taratoru için malzemeler
1 su bardağı fındık içi
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
2-3 dilim kuru ekmek
1/2 çay bardağı limon suyu
1/2 çay bardağı su
Hazırlanışı :
Fındıkları havanda ezin. Tuz ve sarımsağı da da ilave edip ezmeye devam edin. Suda ısladığınız ekmek içi ve limon suyunu da ekleyip karıştırın. Balıkları iyice temizleyip yıkadıktan sonra haşlayın. Daha sonra soğuyuncaya kılçıklardan ve başından ayırıp pul biber ekleyip servis edin.

Hiç yorum yok: