5 Nisan 2014 Cumartesi

Ersoy Kılınç'ın fotoğrafı.
Fotoğraf

Limonlu Tavuk Fırın

Limonlu Tavuk Fırın ( 6 kişilik )
1 bütün tavuk
2 limon
6-8 diş sarımsak
2-3 dal biberiye
2-3 sap taze kekik
3-4 dal adaçayı
4 yemek kaşığı tereyağı ( oda sıcaklığında )
Tuz- karabiber

Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Bütün tavuğunuzu iyice yıkayıp kurutun. Cam fırın kabınıza göğüs kısmı üstte kalacak şekilde koyun. Ön
kanatlarını altına alın.

Biberiye, taze kekik ve adaçayı yapraklarını ayırıp kıyın. Sarımsakların kabuklarını soyup 1 tanesini ezin, diğerlerini bütün bırakın. 1 limonun kabuğunu soyun ve yuvarlak dilimleyin. Diğer limonu 4′e bölün.
Küçük bir kasede 2 yemek kaşığı yumuşamış tereyağını, kıyılmış otları ve 1 diş ezilmiş sarımsağı tuz ve karabiberle karıştırın.
Karışımı tavuğun derisini parmaklarınızla kaldırarak altına sürün. Dilimlediğiniz limonları da derinin altına yerleştirin.
Kalan 2 yemek kaşığı tereyağını tavuğun üstüne sürün. Sarımsakları ve 4′e bölünmüş limonu tavuğun içine doldurun. İsterseniz taze baharat da ekleyebilirsiniz. Bacaklarını mutfak ipiyle bağlayın.
Üzerine tekrar tuz ve karabiber serpin.
Fırına alıp yaklaşık 1 saat pişirin. Sonra ısıyı 220 dereceye yükseltin ve 20 dakika daha nar gibi olana kadar kızartın.
Kesmeden önce 10 dakika dinlendirin.
Taze baharatlarla servis edebilirsiniz.
Beğen ·
Hamsi Fırın
1/2 kg. hamsi
2 kuru soğan
7-8 diş sarımsak
1/2 bardak zeytinyağı
1 limonun suyu
Pul biber
Tuz-karabiber

Hamsilerin kılçıklarını temizleyin. Bol suyla yıkayıp iyice süzün ve biraz tuzlayın.
Soğanları halka şeklinde kesin. Sarımsakları soyup bütün bırakın.
Fırın kabınızı yağlayın. Halka kestiğiniz soğanları kabın tabanına dizin. Sarımsaklarla soğan halkalarının bıraktığı boşlukları doldurun. Üzerine fileto şeklindeki hamsileri üst üste gelmeyecek şekilde dizin. Tuz, karabiber ve pulbiberle baharatlandırın. 1 limon suyunu üzerine gezdirin ve 1/2 çay bardağı zeytinyağını fırça yardımıyla balıklara sürün.
Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin.
BeğenPancar Cacıklı Köfte
Pancar Cacıklı Köfte Malzemeleri ( 5-6 Kişilik )
2 su bardağı ince bulgur
250 gr. çiğ köftelik kıyma
1 adet küçük kuru soğan
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı un
Tuz, karabiber
Kızartmak için yarım su bardağı zeytinyağı

Cacık için Malzemeler
5-6 dilim taze pancar
2 su bardağı süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak
Tuz

Üzeri için Malzemeler
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı pul biber

Bulgur, kıyma, kırmızı toz biber, un, tuz ve karabiber ile ince doğranmış soğanı birlikte iyice yoğurun. Harcın yoğrulması sırasında ellerinizi su ile ıslatılarak avuç içine yapışmasını engelleyebilirsiniz. Harcınız iyice ağdalanınca, nohut büyüklüğünde köfteler yuvarlayıp, kenara alın.
Geniş bir tencereye 2 bardak su ve biraz tuz koyup kaynatın, ateşin altını kapatın, sonra köfteleri tencereye ekleyip ağzı kapalı şekilde 5 dakika bekleyin. Bu şekilde bulgurunuz tamamen şişecek ve pişmiş olacaktır. 5 dakika sonra bir tabağa çıkartıp biraz fazla suyundan arındırın.
5-6 dilim pancarı kaynayan suya atın ve 5 dakika hafif diriliğini alacak şekilde kaynatın. Hafif diri kalacak şekilde kaynayan sudan alın ve küçük küpler şeklinde doğrayın.
Ayrı bir tarafta sarımsakları ince kıyın ve tuzla ezin. Daha sonra pancarları ve yoğurdu da ekleyip, biraz harmanlayın.
Haşlanmış köfteleri yarım su bardağı zeytinyağında hafifçe kızartın.
Bir servis tabağına pancar cacığını yayın, üzerine köfteleri de ekleyin.
Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağında, 1 yemek kaşığı kırmızı toz biberi hafifçe kızdırın ve köftelerin üzerine gezdirerek servis yapın.

Hiç yorum yok: