5 Nisan 2014 Cumartesi

Fotoğraf




KUZU KAPAMA
Porsiyon : 6
Hazırlanma : 40 dk
Pişirme : 30 dk
Malzemeler- 1.5 ( 3/2 ) Kg Kemikli Kuzu Eti
- 3 Tatlı kaşığı Kuru Nane
- 3 Adet Kuru Soğan
- 500 Gr Pirinç
- 1.5 ( 3/2 ) Su bardağı Su
- 1 Demet Taze Nane
- Yarım Demet Taze Soğan
- Kararında Tuz Hazırlanışı1,5 kg kuzu eti yıkanarak düdüklü tencereye yerleştirilir. Etin kilosu kadar su ekleneceği için içerisine 1,5 bardak su konularak kapağı açık bir şekilde yüksek ateşte pişmeye bırakılır. 3 adet kuru soğanın kabukları soyularak rendelenir ve kaynamakta olan etlere ilave edilir. İçerisine 1 tatlı kaşığı kuru nane eklenerek düdüklü tencerenin kapağı kapatılır. Buharı çıkınca ocağın altı kısılır ve ortalama 30 dakika pişirilir. Önceden tuzlu suya ıslatılmış olan prinçler fırın tepsisinin alt zemini gözükmeyecek şekilde yayılır Bu süreçte 1 demet taze nane ile yarım demet taze soğan temizlenerek iri parçalar halinde doğranır. Tepsiye yerleştirilen pirinçlerin üzerine doğranmış taze nane ile taze soğanlar serpiştirilir. Düdüklü tencerede haşlanmış olan kemikli kuzu eti süzgeçli kepçe yardımı ile tencereden alınarak pirinçli tepsiye yerleştirilir. Etlerin haşlanmış olduğu suyun 1 litresini tepsiye ilave edip çok yağlı olmaması açısından üzerine yarım litreye yakın su eklenerek önceden ısıtılmış fırına yerleştirilir. Fırının alt kısmında 210 derecede 30 dakika pişirilmelidir. Ara ara pirinçler kontrol edilerek diri kalmaması açısından su eklenebilir.Afiyet Olsun

 GÖRÜMCENİN KIYMALI KÖMBESİ
MALZEMELER;
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
1/2 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
7 su bardağı un
500 gr kıyma
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil sivribiber
1 çay kaşığı tuz, karabiber
10 yemek kaşığı sıvıyağ

Ayrıca;

1 adet yumurta ve çörekotu

YAPILIŞI;
İç harcını hazırlamak için 2 yemek kaşığı sıvıyağı kıyma ile birlikte tavaya koyarark suyunu çekinceye kadar kavurun; sivribiber ve soğanı da ekleyerek kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberi katıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın(isterseniz bu harca salça da katabilirsiniz).
Hamuru hazırlamak için; oda sıcaklığındaki suyu, tozşekeri ve mayayı derin bir kaba koyup çatalla ezerek karıştırın. Oda sıcaklığındaki yoğurt, süt ve tuzu ekleyip çatalla tekrar karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave edip yoğurmaya başlayın. Çok hafif ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz.

Hamuru ikiye bölüp parçalardan birini açabildiğiniz kadar ince açın.

Üzerine 4 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirin. Dört ucunu üzerine katlayıp kare şekline getirin.Bunu da merdaneyle tekrar açıp fırın tepsisi büyüklüğüne getirin ve hamuru yağlanmış tepsiye yerleştirin.

Hazırladığını kıymalı harcı tepsideki hamurun üzerine yayın. İkinci hamuru da aynı şekilde hazırlayarak yaydığınız kıymalı harcın üzerine yerleştirin,15-20 dakika tepsi mayasına bırakın. Sonra en üste çırpılmış yumurta sürüp çörekotu serpiştirin. Önceden ısıtıp 190 dereceye ayarladığınız fırında pişirin, dilimleyerek servise sunun

*************.
Fotoğraf: ŞEF AYDIN AYDOĞAN'DAN KAŞAR DOLGULU TAVUK SARMA
Malzemeler:
4 adet tavuk göğüs
200 gr kaşar peyniri
1-2 dal taze soğan
1/2 demet maydonoz
Taze kekik
1 su bardağı un
2 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu ya da kurutulmuş ekmek kırıntısı
Sıvıyağ
Tuz, karabiber

Yapılışı:
Tavuk göğüsü streç filmin üzerine konulur, üzeri de streç film ile örtülüp et döveceği ile yarım santim inceliğinde hafifçe inceltilir. Taze otlar ince kıyılıp karıştırılır. Dövülen tavuk göğüse önce tuz karabiber, ardından kıyılan yeşilliklerden bir parça serpilir. Kaşar peyniri işaret parmağı kalınlığında dilimlenir, yeşilliğin üzerine her bir tavuğa bir parça kaşar konulur. Tavuğun önce kenarları içeri katlanır, ardından rulo şeklinde sarılır. 3 ayrı tabağa sırasıyla un, çırpılmış yumurta, galeta unu konulur. rulo tavuklar önce un, sonra yumurta en son da galeta ununa bulanır. Yapışmaz bir tavada az yağ kızdırılır, tavukların etrafı hızlıca mühürlenir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde 190 derecede 15-18 dk pişirirlir, sıcak olarak servis edilir. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ŞEF AYDIN AYDOĞAN'DAN KAŞAR DOLGULU TAVUK SARMA
Malzemeler:
4 adet tavuk göğüs
200 gr kaşar peyniri
1-2 dal taze soğan
1/2 demet maydonoz
Taze kekik
1 su bardağı un
2 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu ya da kurutulmuş ekmek kırıntısı
Sıvıyağ
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Tavuk göğüsü streç filmin üzerine konulur, üzeri de streç film ile örtülüp et döveceği ile yarım santim inceliğinde hafifçe inceltilir. Taze otlar ince kıyılıp karıştırılır. Dövülen tavuk göğüse önce tuz karabiber, ardından kıyılan yeşilliklerden bir parça serpilir. Kaşar peyniri işaret parmağı kalınlığında dilimlenir, yeşilliğin üzerine her bir tavuğa bir parça kaşar konulur. Tavuğun önce kenarları içeri katlanır, ardından rulo şeklinde sarılır. 3 ayrı tabağa sırasıyla un, çırpılmış yumurta, galeta unu konulur. rulo tavuklar önce un, sonra yumurta en son da galeta ununa bulanır. Yapışmaz bir tavada az yağ kızdırılır, tavukların etrafı hızlıca mühürlenir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde 190 derecede 15-18 dk pişirirlir, sıcak olarak servis edilir.
 ***************
 Fotoğraf: KURŞUN AŞI 
MALZEMELER:
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
4 yemek kaşığı sıvı yağ (30 gr tereyağı da kullanabilirsiniz)
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet tatlı yeşil sivri biber
2 yemek kaşığı domates salçası (ölçünün yarısını biber salçası kullanabilirsiniz)  (3-4 adet domates de kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı kırmızı toz biber, kuru nane
8 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz)

Bulgur köftesi için;
1 su bardağı ince köftelik bulgur
2 yemek kaşığı irmik
2 su bardağı ılık su
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Ayrıca; 300-400 gr haşlanmış kuşbaşı et

YAPILIŞI
·         Bulgur köftesini yapmak için; bulguru ve irmiği derin ve geniş bir kaba koyup suyu ekleyin. 15 dakika kadar bekletin. Tuz ve salçayı ilave edip yoğurmaya başlayın. Un ve yumurtayı katıp macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun.

·         Hazırladığınız hamurdan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın ve bir tepside biriktirin.

·         Çorbayı yapmak için; yağı büyük bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Yağ kızınca incecik doğradığınız soğan ve sivri biberi ekleyin. Sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Salçayı katıp 2-3 dakika daha kavurduktan sonra haşlanmış eti ilave edin. Sıcak suyu da aktarıp kaynamaya bırakın.

·         Kaynamaya başlayınca bulgur köftelerini katıp sık sık karıştırarak 8-10 dakika pişirin. haşlanmış mercimek nohutu ekleyip karıştırın. 10 dakika daha pişirdikten sonra tuz, biber ve naneyi serpiştirin. tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın. İsterseniz limon suyu ekleyip sıcak sıcak servise sunun.
  KURŞUN AŞI
MALZEMELER:
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
4 yemek kaşığı sıvı yağ (30 gr tereyağı da kullanabilirsiniz)
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet tatlı yeşil sivri biber
2 yemek kaşığı domates salçası (ölçünün yarısını biber salçası kullanabilirsiniz) (3-4 adet domates de kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı kırmızı toz biber, kuru nane
8 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz)

Bulgur köftesi için;
1 su bardağı ince köftelik bulgur
2 yemek kaşığı irmik
2 su bardağı ılık su
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Ayrıca; 300-400 gr haşlanmış kuşbaşı et

YAPILIŞI
· Bulgur köftesini yapmak için; bulguru ve irmiği derin ve geniş bir kaba koyup suyu ekleyin. 15 dakika kadar bekletin. Tuz ve salçayı ilave edip yoğurmaya başlayın. Un ve yumurtayı katıp macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun.

· Hazırladığınız hamurdan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın ve bir tepside biriktirin.

· Çorbayı yapmak için; yağı büyük bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Yağ kızınca incecik doğradığınız soğan ve sivri biberi ekleyin. Sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Salçayı katıp 2-3 dakika daha kavurduktan sonra haşlanmış eti ilave edin. Sıcak suyu da aktarıp kaynamaya bırakın.

· Kaynamaya başlayınca bulgur köftelerini katıp sık sık karıştırarak 8-10 dakika pişirin. haşlanmış mercimek nohutu ekleyip karıştırın. 10 dakika daha pişirdikten sonra tuz, biber ve naneyi serpiştirin. tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın. İsterseniz limon suyu ekleyip sıcak sıcak servise sunun.
 Fotoğraf: BULGUR KÖFTESİ

MALZEMELER:

2 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1/2  çay kaşığı karabiber, kimyon
1/2yemek kaşığı domates salçası
1/2yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 su bardağı un
1 adet yumurta

Sosu için;

4 yemek kaşığı zeytinyağı
8-10 diş sarımsak
3-4 adet yeşil sivri biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2yemek kaşığı biber salçası (köftelerin haşlama suyundan 1 su bardağı kadar)
1 demet maydanoz

YAPILIŞI:                     

İnce bulguru orta boy çelik bir tencereye koyun. Üzerine ılık suyu gezdirip tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 2-3 dakika bulgurun ıslanıp yumuşamasını bekleyin.

Üzerine tuz, karabiber ve kimyonu serpip, domates ve biber salçasını ekleyin. Malzemeleri yaklaşık 1-2 dakika yoğurup unu ekledikten sonra  5 dakika daha yoğurmaya devam edin.

Son olarak, yumurtayı katıp birkaç dakika daha, hamur macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun.

Diğer taraftan, küçük bir kaseye su doldurup elinizi suya batırın ve köfte hamurundan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Ortalarına işaret parmağınızla hafifçe bastırarak çukurlaştırın.

Hazırladığınız köfteleri, hafifçe un serptiğiniz bir tepside biriktirin.

Büyükçe bir tencereye bol miktarda sıcak su koyup 2 çay kaşığı da tuz atın. Su kaynamaya başlayınca köfteleri tencereye aktarın. Yaklaşık on dakika kadar haşladığınız köfteler yavaş yavaş suyun üzerine çıkmaya başlayacaktır. Köfteleri ocaktan alıp suyunu süzün. Ancak köfteleri haşladığınız sudan 1 su bardağı kadar ayırmayı unutmayın.

Suyunu süzdüğünüz köfteleri tekrar aynı tencereye aktarın.

Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; zeytin yağını derin bir tavaya koyup orta ısılı ateşte kızdırın.

Pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarımsakları ve incecik halkalar halinde  dilimlediğiniz biberleri kızgın yağa aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.

Üzerine domates ve biber salçasını ve ayırdığınız haşlama suyunu ilave edin. Sık sık karıştırarak sos kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan  2-3 dakika sonra ocaktan alıp sosu köftelerin üzerine gezdirerek karıştırın.

Yemeği servis tabağına alıp üzerini ince kıyılmış maydanozla süsledikten sonra ılık olarak servise sunun.
 
BULGUR KÖFTESİ

MALZEMELER:

2 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber, kimyon
1/2yemek kaşığı domates salçası
1/2yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 su bardağı un
1 adet yumurta
Sosu için;

4 yemek kaşığı zeytinyağı
8-10 diş sarımsak
3-4 adet yeşil sivri biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2yemek kaşığı biber salçası (köftelerin haşlama suyundan 1 su bardağı kadar)
1 demet maydanoz
YAPILIŞI:
İnce bulguru orta boy çelik bir tencereye koyun. Üzerine ılık suyu gezdirip tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 2-3 dakika bulgurun ıslanıp yumuşamasını bekleyin.
Üzerine tuz, karabiber ve kimyonu serpip, domates ve biber salçasını ekleyin. Malzemeleri yaklaşık 1-2 dakika yoğurup unu ekledikten sonra 5 dakika daha yoğurmaya devam edin.
Son olarak, yumurtayı katıp birkaç dakika daha, hamur macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
Diğer taraftan, küçük bir kaseye su doldurup elinizi suya batırın ve köfte hamurundan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Ortalarına işaret parmağınızla hafifçe bastırarak çukurlaştırın.
Hazırladığınız köfteleri, hafifçe un serptiğiniz bir tepside biriktirin.
Büyükçe bir tencereye bol miktarda sıcak su koyup 2 çay kaşığı da tuz atın. Su kaynamaya başlayınca köfteleri tencereye aktarın. Yaklaşık on dakika kadar haşladığınız köfteler yavaş yavaş suyun üzerine çıkmaya başlayacaktır. Köfteleri ocaktan alıp suyunu süzün. Ancak köfteleri haşladığınız sudan 1 su bardağı kadar ayırmayı unutmayın.
Suyunu süzdüğünüz köfteleri tekrar aynı tencereye aktarın.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; zeytin yağını derin bir tavaya koyup orta ısılı ateşte kızdırın.
Pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarımsakları ve incecik halkalar halinde dilimlediğiniz biberleri kızgın yağa aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Üzerine domates ve biber salçasını ve ayırdığınız haşlama suyunu ilave edin. Sık sık karıştırarak sos kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp sosu köftelerin üzerine gezdirerek karıştırın.
Yemeği servis tabağına alıp üzerini ince kıyılmış maydanozla süsledikten sonra ılık olarak servise sunun.
*********************
 
İRMİKLİ KÜNEFE
MALZEMELER
550-650 gr. çiğ tel kadayıf
250 gr. tereyağı (eritilmiş, ılıtılmış)

İrmikli muhallebi için;
8 yemek kaşığı irmik
1 litre süt
3 yemek kaşığı şeker

Şerbeti için;
2 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1/2 limon suyu
250 gr. ceviz içi

YAPILIŞI
• Kadayıfları eritilmiş yağla iyice didikleyip, yağı kadayıfa iyice yedirin. İki parçaya ayırdığınız kadayıfın birincisini büyük boy dikdörtgen borcama bastırarak yerleştirin.
• İrmikli muhallebi için, irmik, süt ve şekeri bir tencerede sürekli karıştırarak kaynatın.
• Ocaktan alın ve hafif ılınınca kadayıfın üzerine gezdirin.
• 1 bardak kadar çekilmiş ceviz içini serpiştirin ve kalan ikinci kat kadayıfı da bastırarak üzerine koyup iyice yerleştirin. Sonra da kare kare dilimleyin.
• Önceden ısınmış 180 derece fırında en az 35 dakika, üzeri hafif sarı kahverengi oluncaya dek pişirin, çıkarın.
• Ilık şerbeti sıcak kadayıfın üzerine kepçe kepçe gezdirin. Şurubunu iyice çeken kadayıfı tekrar dilimleyip servise su
**************

HEM TOK TUTAN HEM GENÇLEŞTİREN NOHUTLU YUMURTA SALATASI
MALZEMELER
2 tane haşlanmış küçük doğranmış yumurta
1 su bardağı haşlanmış nohut
5-6 yaprak ince kıyılmış ve limonla ezilmiş mor lahana
1/2 bağ ince kıyılmış maydanoz ve yeşil soğan
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/6 yumuşak avakodo ezmesi.
YAPILIŞI
Tüm malzemeyi karıştırıp taze olarak servis yapıyoruz.
 **********************
 
TAHİNLİ PEKMEZLİ PANKEK

MALZEMELER

1 adet yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı ucuyla karbonat
1 çay kaşığı ucuyla kabartma tozu
1 su bardağı un
Ayrıca;
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ

Sos için:
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı pekmez
(Üzerini süslemek için ceviz)

YAPILIŞI
• Oda sıcaklığında beklemiş yumurta ve sütü derin bir kaba koyun. Şekeri ekleyip tel çırpıcı yardımıyla en az 2 dakika, şeker eriyinceye kadar çırpın. Karbonat ve kabartma tozunu katıp çırpmaya devam edin.
• Unu ilave edip çırpmaya devam edin. Kekten daha cıvık, koyu ayran kıvamlı, pürüzsüz bir karışım elde etmelisiniz. Karışımı oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletin.
• Peçetenin ucunu sıvıyağa batırıp geniş bir tavanın içini iyice yağlayın. Orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
• Pankek karışımını tekrar karıştırdıktan sonra hamurdan kaşıkla alıp yakın mesafeden kızgın tavaya dökün. Kızaran pankekleri bir spatula yardımıyla çevirip arkalarını da kızartın.
• Pankekleri servis tabağına alıp üzerine isterseniz tahin, pekmez gezdirin ve üzerine ceviz ilave ederek servise sunun.
 
Fotoğraf: TAHİNLİ PEKMEZLİ PANKEK

MALZEMELER
 
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı ucuyla karbonat
1 çay kaşığı ucuyla kabartma tozu
1 su bardağı un
Ayrıca;
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ

Sos için:
1 çay bardağı tahin 
1 çay bardağı pekmez
(Üzerini süslemek için ceviz)
 
YAPILIŞI
• Oda sıcaklığında beklemiş yumurta ve sütü derin bir kaba koyun. Şekeri ekleyip tel çırpıcı yardımıyla en az 2 dakika, şeker eriyinceye kadar çırpın. Karbonat ve kabartma tozunu katıp çırpmaya devam edin.  
• Unu ilave edip çırpmaya devam edin. Kekten daha cıvık, koyu ayran kıvamlı, pürüzsüz bir karışım elde etmelisiniz. Karışımı oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletin.
• Peçetenin ucunu sıvıyağa batırıp geniş bir tavanın içini iyice yağlayın. Orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
• Pankek karışımını tekrar karıştırdıktan sonra hamurdan kaşıkla alıp yakın mesafeden kızgın tavaya dökün. Kızaran pankekleri bir spatula yardımıyla çevirip arkalarını da kızartın.
• Pankekleri servis tabağına alıp üzerine isterseniz tahin, pekmez gezdirin ve üzerine ceviz ilave ederek servise sunun. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
***************
 Fotoğraf: Dün yayınlanan Konya lezzetleri Vtr'mizden "Konya Tirit Kebab" tarifi

MALZEMELER:
50 gr Tırnaklı Pide ( doğranmış)
150 gr küçük ve ince doğranmış, haşlanmış et
Yarım çay bardağı Et suyu,
4 Yemek kaşığı Konya Yoğurdu- İsteğe göre sarımsaklı 
Tereyağı 
Pul Biber
 
YAPILIŞI:
Et önce haşlanır ve kızartılır, Tırnaklı Pideler tereyağında kavrulur ve bir tabağa alınır, üzerine etlerin haşlanırken et suyundan ilave edilir, sırası ile haşlanmış ve kızartılmış olan et eklenir, isteğe göre sarımsaklı hazırlanan yoğurt üzerine ilave edilir, en üste tereyağında kızartılmış pul biber dökülerek sıcak servis edilir.
 
 Dün yayınlanan Konya lezzetleri Vtr'mizden "Konya Tirit Kebab" tarifi

MALZEMELER:
50 gr Tırnaklı Pide ( doğranmış)
150 gr küçük ve ince doğranmış, haşlanmış et
Yarım çay bardağı Et suyu,
4 Yemek kaşığı Konya Yoğurdu- İsteğe göre sarımsaklı
Tereyağı
Pul Biber

YAPILIŞI:
Et önce haşlanır ve kızartılır, Tırnaklı Pideler tereyağında kavrulur ve bir tabağa alınır, üzerine etlerin haşlanırken et suyundan ilave edilir, sırası ile haşlanmış ve kızartılmış olan et eklenir, isteğe göre sarımsaklı hazırlanan yoğurt üzerine ilave edilir, en üste tereyağında kızartılmış pul biber dökülerek sıcak servis edilir.
Bugünkü programımızı http://www.youtube.com/watch?v=rrdBmIQqmqI&feature=youtu.be adresinden izleyebilirsiniz.
 ************************
 https://www.facebook.com/ElineSaglik/photos/a.525338757503070.1073741827.524728624230750/645241808846097/?type=1&relevant_count=1
 TAŞ KADAYIF
Hazırlanışı:
Ilık su + süt karışımında maya eritilir. Un, karbonat ve şekerle karistirilarak yoğrulur. Hamur kıvamına göre hazırlanır. Krep tavasında ortası pişene kadar pişirilir. Harç malzemeleri karıştırılarak içine konur kapatılarak sıvıyaginda kızartılir. Soğuk şerbete batirilarak servis edilir.
 ********************
KAĞITTAN  SANAT   
Eline Sağlik Kadın eli değen program ...
www.facebook.com/ElineSaglik
Şebnem Yiğit ile birlikte.
Eline Sağlik Kadın eli değen program ...
www.facebook.com/ElineSaglik
Şebnem Yiğit ile birlikte.
****************
Sosisli Buket Makarna

Malzemeler:
Spaghetti makarna
Sosis
Domates
Sivri biber

Sosisleri serçe parmak kalınlığında dilimleyin. Her bir dilim sosise 4-5 adet spaghetti makarnayı delerek geçirin. Sosis dilimlerini makarnaların ortasına kadar batırın.

Makarnayı kaynayan tuzlu suda istenilen dirilik derecesine göre haşlayın. 9-10 dakika haşlandıktan sonra tamamen yumuşamış olacaktır. Haşlama suyuna mutlaka tuz koyun aksi takdirde sosisler çok yavan olacaktır.

Biberleri ince dilimleyip zeytinyağında biraz soteleyin. Kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri ilave edip sos kıvamına gelene kadar pişirin. Tuz karabiber ile tatlandırın. İsterseniz biberler ile birlikte soğan ve sarımsak da ekleyebilirsiniz.

Makarnayı süzüp sıcakken domates sos ile birlikte servis edin.
 Fotoğraf: Sosisli Buket Makarna

Malzemeler:
Spaghetti makarna 
Sosis 
Domates 
Sivri biber

Sosisleri serçe parmak kalınlığında dilimleyin. Her bir dilim sosise 4-5 adet spaghetti makarnayı delerek geçirin. Sosis dilimlerini makarnaların ortasına kadar batırın.

Makarnayı kaynayan tuzlu suda istenilen dirilik derecesine göre haşlayın. 9-10 dakika haşlandıktan sonra tamamen yumuşamış olacaktır. Haşlama suyuna mutlaka tuz koyun aksi takdirde sosisler çok yavan olacaktır.

Biberleri ince dilimleyip zeytinyağında biraz soteleyin. Kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri ilave edip sos kıvamına gelene kadar pişirin. Tuz karabiber ile tatlandırın. İsterseniz biberler ile birlikte soğan ve sarımsak da ekleyebilirsiniz.

Makarnayı süzüp sıcakken domates sos ile birlikte servis edin.
 SÜTLÜ HAVUÇ ÇORBASI
MALZEMELER:
4 yemek kaşığı zeytinyağı
3 tepeleme yemek kaşığı un
3 su bardağı et ya da tavuk suyu
2 adet orta boy havuç
4 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
1 demet dereotu
1 su bardağı dolusu kruton
(küp küp doğranıp kızartılmış ekmek)

YAPILIŞI:
Zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp unu ekleyerek kısık ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun.
Unun rengi hafifçe sararıp kokusu kaybolunca soğuk haldeki et suyunu azar azar ilave edip topaklanmaması için sürekli karıştırın.
Kabuklarını kazıyıp yıkadıktan sonra rendelediğiniz havuçları da tencereye aktarın. Sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirip sütü de yavaş yavaş ilave edin.
Havuçlar yumuşayıncaya kadar, en az 15 dakika kadar pişirin.
Son olarak, kıyılmış dereotu ve tuzu da ekleyerek birkaç dakika daha kaynatın. Sütün kesilmemesi için tuzu en son katmanız gerektiğini unutmayın. Ocaktan aldığınız çorbayı sıcak sıcak servise sunun.
İsterseniz, üzerine kırmızı toz ya da pul biber de serpiştirebilir, kızarmış ekmek ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu çorbayı ölçüler aynı kalmak üzere kabak, brokoli, karnabahar, patates gibi sebzelerle de yapabilirsiniz.
 
 Fotoğraf: TEPSİ KEBABI 
Hazırlanışı:
Maydanozu zırhla doğruyoruz. Ardından içine soğan ve  sarımsak katıyoruz. Tek çekimlik kuzu kıymasını maydanoza katıp zıhlıyoruz. 1 bardak su ile 2 kaşık salçayı karıştırarak sos oluşturuyoruz. Tepsinin dibine salçalı sostan sürüp, baharatlarini da attığımız kıymayı üzerine serip, tekrar salçalı sosu üzerinde gezdiriyoruz. Üzerini domates ve biberle süsleyerek 200 derecedeki fırında 15 dakika pişiriyoruz.
www.facebook.com/ElineSaglik
 
 
TEPSİ KEBABI
Hazırlanışı:
Maydanozu zırhla doğruyoruz. Ardından içine soğan ve sarımsak katıyoruz. Tek çekimlik kuzu kıymasını maydanoza katıp zıhlıyoruz. 1 bardak su ile 2 kaşık salçayı karıştırarak sos oluşturuyoruz. Tepsinin dibine salçalı sostan sürüp, baharatlarini da attığımız kıymayı üzerine serip, tekrar salçalı sosu üzerinde gezdiriyoruz. Üzerini domates ve biberle süsleyerek 200 derecedeki fırında 15 dakika pişiriyoruz.
www.facebook.com/ElineSaglik
Bahar Ünüvar Açıkgül ile birlikte.
4 NİSAN CUMA GÜNÜ SAAT 10.00'DA TRT 1'DE BAŞLAYACAK CANLI YAYINIMIZDA, KÂĞITTAN ÇOK ÖZEL KUTULAR YAPACAĞIZ. ELİNE SAĞLIK MUTFAĞINDA, "TEPSİ KEBABI" VE "TAŞ KADAYIF" VAR ... SELVA ABLA, "KIŞLIK GİYSİLERİN KALDIRILIP MUHAFAZA EDİLMESİ" KONUSUNDA KULAĞINIZA KÜPE OLACAK ÖNERİLERDE BULUNACAK. GEREKLİ MALZEMEYİ YARIN BU SAYFADA BULACAKSINIZ. HAZIRLAYIN, BİRLİKTE YAPALIM ...
Fotoğraf: YEMYEŞİL SALATA
Hazırlanışı:
Tüm malzeme ince ince doğranır. Limon suyu,  nar ekşisi, sirke, zeytinyağı, dövülmüş sarımsak ve tuz ile salata sosu hazırlanarak malzemenin üzerine dökülür. Salatalık ile süslenerek servis edilir.
www.facebook.com/ElineSaglik
*********
PRATİK KREM KARAMEL
Muhallebi için;
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı un
1 litre süt
1 paket vanilya
Karamel için;
6 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı;
Orta boy çelik bir tencerenin içine oda sıcaklığındaki yumurtaları, toz şeker ve unu koyun. Bir tel çırpıcıyla ezip karıştırırken süt ve vanilyayı ekleyip tüm malzemeleri iyice birbirine yedirin. Sonra da kısık ateşin üzerinde tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan hemen sonra ocaktan alıp, bekletin. Diğer taraftan karamel için toz şekeri ufak boy çelik ya da teflon bir tencereye koyun. Ya da büyük bir çelik cezve kullanın. Kısık ateşin üzerine oturttuğunuz şekeri bir kaşıkla arasıra karıştırarak erimesini bekleyin. Eriyen şeker önce sulanacak sonra da hızla rengi sararıp kahverengiye dönüşecektir. Gözlerinizi şekerden ayırmadan kahverengileşen yani karamelleşen ağda kıvamına gelen şekeri hemen ocaktan alın. Hazırladığınız 6 adet porselen veya cam çay fincanının içine bu karamel sosu çok hızlı biçimde döküp, paylaştırın. Karamel sos hemen donup sertleşecektir. Sonra da üzerlerine sıcak muhallebiyi paylaştırarak dökün. Fincanları bu şekilde 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün servis tabaklarına ters çevirin. Ama muhallebinin kenarlarını bıçağın ucuyla yerinden oynatarak çevirin. O sert karamelin çözülüp su gibi aktığını göreceksiniz. Üzerlerini badem, ceviz, fıstıkla süsleyip servise sunun.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 **************
KABAK BURMA TATLISI
MALZEMELER;
4 adet balkabağı
1 çay bardağı tozşeker
1 su bardağı ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ayçiçek yağı
Ayrıca;
1 paket baklava yufkası
Üzeri için;
1 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı sıvıyağ
Şurup için;
5 su bardağı su
1 çay bardağı tozşeker

Yapılışı:
Önce 4 adet balkabağını rendeliyorsunuz, sonra üzerine 1 çay bardağı toz şeker, 1 su bardağı ceviz içi, 1 tatlı8 kaşığı tarçın ve 1 çay bardağı ayçiçek yağı ilave edip bir kabın içerisinde iyice karıştırıyorsunuz. Daha sonra kare şeklindeki baklava yufkasına hazırladığınız içi uzunlamasını koyup sarıyorsunuz ve bor cama koyup fırına atıp kızarıncaya kadar pişiriyorsunuz. Daha sonra, önceden 5 su bardağı su ve 1 çay bardağı toz şeker ile kaynatıp hazırladığımız şerbeti soğuduktan sonra burma tatlısının üzerine döküyorsunuz.

  Fotoğraf: KABAK BURMA TATLISI
MALZEMELER;
4 adet balkabağı
 1 çay bardağı tozşeker
1 su bardağı ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ayçiçek yağı
Ayrıca;
1 paket baklava yufkası
Üzeri için;
1 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı sıvıyağ
Şurup için;
 5 su bardağı su
1 çay bardağı tozşeker
 
Yapılışı:
Önce 4 adet balkabağını rendeliyorsunuz, sonra üzerine 1 çay bardağı toz şeker, 1 su bardağı ceviz içi, 1 tatlı8 kaşığı tarçın ve 1 çay bardağı ayçiçek yağı ilave edip bir kabın içerisinde iyice karıştırıyorsunuz. Daha sonra kare şeklindeki baklava yufkasına hazırladığınız içi uzunlamasını koyup sarıyorsunuz ve bor cama koyup fırına atıp kızarıncaya kadar pişiriyorsunuz. Daha sonra, önceden 5 su bardağı su ve 1 çay bardağı toz şeker ile kaynatıp hazırladığımız şerbeti soğuduktan sonra burma tatlısının üzerine döküyorsunuz.
 ***************
PİZZA

MALZEMELER:
1 kepekli lavaş
1 avuç haşlanmış hamsi
1 avuç lor peyniri
Zeytinyağı
1 adet haşlanmış kırmızı biber ( kabukları soyulmuş)
1 avuç pazı

YAPILIŞI:
Bir borcamın içerisine önce 1 adet kepekli lavaşı koyup üzerine 1 kaşık zeytinyağını iyice sürüyorsunuz, sonra üzerine sırası ile 1 avuç kadar doğranmış pazı, üzerine lor peyniri, üzerine haşlanmış 1 det ince ince doğranmış kırmızı biberi, üzerine önceden haşlanmış hamsileri de ilave ediyorsunuz ve son olarak 1 kaşık zeytinyağı daha üzerinde gezdirerek fırında pişiriyorsunuz.
***************
KESTANE BALLI TATLI

MALZEMELER:
1 yemek kaşığı kestane balı( krom-manganez)
1 yemek kaşığı dövülmüş badem (çinko)
1 tatlı kaşığı susam ( selenyum)
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zerdeçal

YAPILIŞI:
Tüm malzemeleri bir kabın içerisinde iyice karıştırıp yiyebilirsiniz.
 HANDE POLAT'TAN GÜZELLİK FORMÜLLERİ ;
BOTOX ETKİLİ CİLT SERUMU
Üzüm çekirdeği yağı
Baobab yağı
Çuha çiçeği yağı

YAPILIŞI:
Bir kabın içerisinde 1 tatlı kaşığı üzüm çekirdeği yağı, 1 tatlı kaşığı baobab yağı ve 1 çay kaşığı çuha çiçeği yağını ilave edip iyice karıştırın.
UYGULAMA:
Karışımı fırça yardımı ile yüze uygulayın ve bir süre bekletin.
***********
EKMEK GÜVECİ
MALZEMELER:
1,5 kg. kuşbaşı kuzu eti
2 adet kuru soğan
2 adet yeşil sivri biber
2 su bardağı haşlanmış nohut
100 gr tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1 adet topan ekmek

YAPILIŞI:
Bir tencere içerisinde kuşbaşı etleri suyunu çekene kadar kavurun (yaklaşık 1 saat). Üzerine sivri biber ve soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Daha sonra salça, tuz ve karabiberi de ekleyin. Etleri ocaktan almaya yakın nohutları ilave edin. Topan ekmeği fırın tepsisine koyun (isterseniz ekmeğin dışını sıvı yağ ile yağlayabilirsiniz.) Sonra ekmeğin tamamını folyo ile sarıp 200 derecelik fırına bırakın ve yaklaşık 1 saat sonra çıkarıp servise sunun.
1-
Kabak Çiçeği Dolması
Malzemeler
- 25-30 adet kabak çiçeği
- 1 adet kuru soğan
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı kuş üzümü
- 10-12 dal taze nane
- 5-6 sap dereotu
- 1 adet kesme şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı yenibahar
- tuz

Süre:40 dk - 6 Kişilik
Yapılışı
Kabak çiçeklerini tek tek içi soğuk su dolu bir kaba ters tutarak batırın ve sallayarak yıkayın. Çok narin oldukları için hemen zedelenebilirler. Telin üzerinde kurumaya bırakın.

Dolma içi hazırlamak için, soğanı küçük küpler halinde doğrayın ve 2 çorba kaşığı zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun ve şeker ekleyin. Pirinçleri, incecik kıydığınız dereotu ve naneyi, kuşüzümünü,tuz ve baharatları da ilave edip karıştırın. 1 su bardağı kadar kaynar su ekleyin ve kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Suyunu çekince altını kapatıp soğumaya bırakın.

Suları süzülmüş kabak çiçeklerini avucunuzda tutarak tepesinden yavaşça yapraklarını aralayın. Bir çay kaşığı yardımıyla içlerini yavaşça doldurun. Çiçeklerin uç kısımlarını birbirinin üzerine kapatın.


Dolmaları küçük bir tencereye yerleştirin. Üzerine bir 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5 su bardağı su ilave ederek ağzı kapalı pişmeye bırakın. 15 dakika sonra kontrol edin. (çiçeklerin sapları yumuşamışsa pişmiş demektir.) Ilık yada soğuk şekilde servis edin.
Ürgüp te Mübadil Yemekleri

ÇİĞER SARMASI.
1 adet kuzu ciğeri
1 adet kuzu iç gömleği
1 çay bardağı pirinç
2 çay kaşığı nane
1 adet soğan
1 yemek kaşığı yağ
1/2 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
Beğe
i prepared a video for this great music.Fedon is a famous Greek singer living in Turkey although he is not well known in Greece.Turkish nations likes his son...
youtube.com|Ekleyen: mparmparos
Selanik gevreği
Malzemeler:
►4 adet yumurta
►4 su bardağı un
►1,5 su bardağı toz şeker
►1 su bardağı sıvı yağ
►1 su bardağı kıyılmış ceviz
►2 çay kaşığı anason
►1 yemek kaşığı sirke
►Yarım paket kabartma tozu
Hazırlanışı:
Çukur bir kapta yumurtaları, şekeri, sıvı yağı, cevizi ve anasonu karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek sirke ve kabartma tozunu ilave edin. Yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru yağlanmış fırın tepsisine yayın. 170 derece fırında pembeleşinceye kadar kızartın. Tepsiyi fırından alın. 2 cm kalınlığında dilimler kesin. Tepsiye dilimleri tekrar sıralayın. 15 dakika daha fırınlayın. Fırından alıp soğumaya bırakın
B
tatlı
Biliyoruz ki selanik tatlısı diyince akla biri kek, revani şeklinde diğeri ise sokak satıcılarının sattıgı tulumbanın cinsini andıran
daha büyük ve halka tatlı gelir..
Bizde halk dilinde ballı ballı, selanik, halka ..
Açıklama:
Yunan mutfağına ait bir yemektir.
Malzemeler:
Şerbeti için:
2 bardak toz şeker
2 tatlı kaşığı limon suyu
1,5 bardak su
Hamuru için:
7,5 kahve fincanı un
3,5 kahve fincanı tereyağ
1 kahve fincanı pudre şekeri
muhallebisi için:
3 bardak süt
1 kahve fincanı nişasta
4 yumurta
1/2 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:
Sütü bir tencerede kaynatın. Süt kaynamaya yüz tuttuğunda tuz ve nişasta karışımını çabuk çabuk yedirin. İyice karışınca tekrar ateşe koyun. Karıştırarak nişastalı sütlü boza kıvamına gelene kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Unu hamuru yoğuracağınız yere eleyin. Pudra şekerini de unun üzerine eleyin. Ortasını havuz gibi açın ve içine azar azar eritilmiş tereyağını dökerken unu karıştırın. Yağın katılması sona erince karışımı yoğurarak hamur haline getirin. Daha sonra içi iyice yağlanmış tepsiye boşaltın ve bir spatula yardımıyla bir parmak kalınlığında olacak şekilde düzeltin. Tepsiyi orta ısılı fırında üstü pembeleşene dek pişirin. Hamur fırında pişerken soğumuş muhallebiye yumurtaları teker teker ekleyin ve bir çatal yardımıyla karıştırarakyedirin. Sonra fırından çıkan hamurun üzerine boşaltın. Bir spatula yardımıyla üzerini düzeltin. Üstü pembeleşince fırından alın ve kenarda soğumaya bırakın. Şeker ve suyu bir tencerede karıştırıp kaynatın. İnmesine yakın limon suyunu ekleyin ve koyu bir şerbet haline gelince baklava biçiminde dilimlediğiniz tatlının üzerinde gezdirin.
Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra servis yapabilirisiniz.
Yerken bizide hatırlayın birde bize yapın:)
Afiyet olsun..
B
İçimden geldi dostlar...
Hicaz Peşrev - Kırmızı Gülün Alı Var - Dağlar Dağlar
youtube.com|Ekleyen: UCM9OmvZcpd8bav5pY01phKg
CEVİZLİ SELANİK TATLISI
Malzeme
Sos İçin
3 Su Bardağı Su
2 Su Bardağı Süt
2 Çorba Kaşığı Buğday Unu
2 Çorba Kaşığı Mısır unu
1.5 Su Bardağı Toz Şeker
100 g Tereyağı
2 Su Bardağı Ceviz (dövülmüş)

İsteğe Bağlı Dondurma...
Yapılışı: Cevizi yanmaz yapışmaz tavaya aktarıp tavayı kısık ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırarak 5-7 dakika kavurun ve ocaktan alın. Diğer taraftan su ve sütü orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Buğday ve mısır ununu ekleyip tel çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın. Sürekli karıştırmaya devam ederek kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını kısın. Şeker ve tereyağını ilave edin. Karıştırmaya devam ederek 5 dakika daha kaynatın ve kavrulmuş cevizleri katıp karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Muhallebi kıvamına gelen tatlıyı kaselere paylaştırın. Üzerini cevizle süsleyip servis edin.
B
cansu koç söylüyor osman aga rumeli türküsü...
youtube.com|Ekleyen: poyraztrakya
Kabaklı ve Sütlü Selanik Böreği Hamuru için;
5 bardak un
tuz, su

Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutulur. Kıvama gelmesi için 15 dk bekletilir.
Diğer taraftan hamur 2 eşit parçaya ayrılır ve avuç içi büyüklüğünde bezeler yapılır. Bunlar merdane yardımıyla biraz büyütülür. Açılan bezeler üstüste konulup alt ve üst hamur oluşturulur. Hamurlar üst üste yerleştirilirken araları yağlanır. Şimdi sırada iç harcı hazırlamak var.

İç harcı için;
6-7 adet yeşil kabak(rendeleniyor)
3 bardak süt
2 yumurta
Tuz
Karabiber

Hazırlanan alt ve üst hamurdan biri, tepsi büyüklüğünde açılıp yağlanan tepsiye yerleştirilir. Sonra iç harcımız hamura konur ve diğer hamur da tepsi büyüklüğünden biraz fazla açılarak tepsiye yerleştirilir. Dışarı sarkan parçalar içe doğru alınır ve bükülür. Bu arada iç karışım biraz sulu olduğu için dışarı taşar, ama telaş yapmamak gerekir, buralar da her halükarda pişiyor fırında. Sonuçta nar gibi kızarmış bir börek. Yapmayı düşünenler olursa şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun...
Be
A well known tune in Turkey and also known in Greece and in Syria - supposedly originally from Aleppo....
youtube.com|Ekleyen: romeikos2

 kurabiye
Malzemeler:
◾225 gr bitter çikolata (%70 kakako içersin)
◾2 tane büyük boy yumurta
◾60 gr tereyağı
◾yarım su bardağından biraz fazla şeker (100 gr)
◾2 su bardağı un (225 gr)
◾1 çay kaşığı kabartma tozu
◾1 paket vanilya
◾1 tutam tuz

Yapılışı:
1.Çikolatayı iri parçalar halinde kırın, tereyağıyla beraber benmari usulü eritin, bir kenara alın, ılısın.
2.Şekeri ve yumurtayı mikserde en az 7-8 dakika çırpın. (yukarıdaki ilk resimdeki gibi hacimli ve beyaz olacak)
3.Erimiş çikolatayı da ekleyin ve 1-2 dakika çırpın.
4.En son kuru malzemeleri karıştırın ve harca ilave edin, sadece malzeme karışana kadar çırpın ve kabın üzerine kapatarak buzdolabına alın.
5.En az 3 saat en fazla bir gece buzdolabında bekletin.
6.Sürenin sonunda hamuru dolaptan çıkarın, hızlı hareketlerle hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın, yuvarlayın, önce toz şekere sonra bol pudra şekerine bulayarak yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin (alttaki resim).
7.Önceden ısınmış 170 dereceli fırında 10 dakika pişirin. Süreyi kesinlikle geçmeyin, aksi halde kurabiyeleriniz sertleşir. Fırından alıp soğutun ve servis edin.
B EMİN ELLLERDE...................................................................................................
Turkish Military - Changing Of the Guard NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE..
youtube.com|Ekleyen: noasfb

RUMELİ BÖREĞİ...........
DAMAT BOHÇASI olarakta bizim yörelerde bilinen adıyla çok mükemmel bir lezzet. Denemiş olanlarınızvar mı bilemiyorum … yeni duymuş olanlarında denemesi gerektiğini düşünüyorum.Sarmısak sevmeyenler yada sarmısak yakıştırmalarımı yemeklerde beğenmeyenler sade deneyebilir ama ben yine bolca bolca bolca sarmısak deyip ısrarla herşeye yakıştığını bir kez daha vurguluyorum .RUMELİ BÖREĞİ tadıyla olduğu kadar üzerindeki sosu ile de müthiş bir lezzet …

RUMELİ BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
RUMELİ BÖREĞİ için gerekli;
MALZEMELERİMİZ
4 Adet yufka
1 adet tavuk göğüsü
1 çay kaşı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
4 diş sarmısak
2 yemek kaşığı sirke
1 su bardağı yoğurt
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 bardak sıcak su
1 yumurta sarısı
1 Yemek kaşığı tereyağ+toz kırmızı biber

RUMELİ BÖREĞİ YAPILIŞI
Bizde çok sıkça yapılan bu lezzetli böreği sizlerinde çok beğeneceğini düşünüyorum .Sarmısak sevmeyenler sarmısaksız yapabilirler .RUMELİ BÖREĞİ için öncelikle tavuk göğsümüzü 2 bardak sıcak suda haşlıyoruz .Haşladığımız bu suyu dökmüyoruz .Kullanacağız .Haşlanan tavuk göğüsümüzü didikleyip tuz ve karabiberle karıştırıyoruz .Yufkalarımızı dörde yada 6 ya bölün büyüklük boyutuna göre tercih sizin.Her bir dilimi sıvı yağ ile yağlayıp her bir dilim içine içine bu tavuklu harçtan koyarak bohça şeklinde katlayın.Tüm yufkalarımızı bu şekilde hazırladıktan sonra Yağlanmış tepsiye RUMELİ BÖREKĞİ mizi dizelim .üzerlerine yumurta sarısı sürelim ve 170 derece önceden ısıtılmış fırınımızda kızarana kadar pişiriyoruz .Kızaran RUMELİ BÖREĞİNİ fırından alıp haşlama suyundan kalan tavuk suyumuzu böreklerimizin üzerine kaşıkla gezdirip 5 dk. kadar tekrar sıcak olan fırına koyuyoruz .un,yoğurt,ezilmiş sarmısakları iyice çırpıp 1 çay bardağı su ile muhallebi olana kadar pişirelim.sosumuzun içine piştikten sonra RUMELİ BÖREĞİ nin üzerlerine dökelim. Tereyağda kızdırdığımız kırmızı toz biberimizi de RUMELİ BÖREĞİ üzerine gezdirdikten sonra sıcak sıcak servis yapalım.afiyet olsun…
B
RUMELİ MUSAKKASI

MALZEMELER
1 kg. kırmızı patlıcan
½ kg. yemeklik kabak
½ kg. patates
2-3 baş soğan
½ kg. kıyma
¼ kg. kuzu eti
3-4 adet domates
1 tatlı kaşığı domates/biber salçası
3-4 adet yeşil biber
yarım çay bardağı kırmızı şarap veya bir çorba kaşığı sirke/
koruk suyu, tuz,
3-4 dövülmüş ceviz içi
karabiber,
bir küçük demet maydanoz
2-3 dal taze fesleğen
3 çorba kaşığı un
3,5 su bardağı soğuk sut
1,5 çorba kaşığı tereyağ

YAPILIŞI
Patlıcanlar ve kabak kabukları soyulup (patlıcanlar çizgili ) yuvarlak ve biraz yüksek boyda kesilip yağda pempeleşinceye kadar kızartılacak. Patatesler az haşlanıp yuvarlak aynı boyda kesilecek.
Soğanlar ince kıyılıp bitkisel yağ ve az tereyağ ilave edilerek pempeleşinceye kadar kavrulurken, önce ince kıyılmış yeşil biber ilave edilip biraz döndürülecek daha sonra kıyma ve çok küçük parçalar haline getirilmiş et ile kavrulmaya devam edilecek, domates, salça ve tuz da ilave edilip kavurma işlemi tamamlanacak. Son dakikalarda ince kıyılmış maydanoz ve fesleğen, ince dövülmüş ceviz içi ilave edilip yeteri kadar karabiber ile karıştırılıp, yarım bardak kadar şarap/üzümsuyu/sirkesi konup karıştırılarak kenara alınacak.
Un tereyağında kavrulup süt ilave edilerek çok yumuşak olmayan bir karışım elde edilecek.
Altı düz bir tencere veya tercihan tepsinin altına patatesler, üzerine patlıcanlar dizilip bir kat kıymalı, etli karışım üzerine bir kat ince sütlü karışım döşenip yine bir kat patlıcan ve sütlü karışım, daha sonra kabaklar ve kıymalı karışım, sütlü karışım ilave edilip fırına atılacak.
10 dakika kadar orta ısıda bırakılıp, Servise alınacak Üzerine Tane karabiber, ve tarçın, taze fesleğen ve ince kıyılmış maydanoz (Tercihe göre pul biber, karabiber olabilir) ile süslenip ikram edilecek.
Beğe
Özellikle Ramazan sofralarında vazgeçilmez bir garnitürdür.
MALZEMELER:
•2 yemek kaşığı sirke
• 2 yumurta
• 2 y.kaşık yoğurt
• 2 y.kaşık un
• Su ,Sarımsak,tuz

YAPILIŞI:
1. Tüm karışımı kısık ateşin üstünde karıştırarak muhalebi kıvamına gelene dek pişirin.
2.Üzerine tereyağı ve kırmızı toz biberle kızartılmış sucuk ilave edip sıcak olarak servis yapın.
3.Arzunuza göre içinede sucuk parçaları ilave etmeyebilirsiniz.
Beğe
MİZİTHRO BUREKİ
Malzemeler
24 adet baklavalık yufka
850 gram lor peyniri
1 tatlı kaşığı toz tarçıntarçın kelimesinin anlamı için tıklayınız "Latince adı: Cinnamomum Defnegiller (Lauraceae) familyasındandır.
Kullanılan kısmı kabuğu ve yağıdır.
Bütün veya toz halinde kullanılır.
Bazı et yemekleri, sütlü ve pirinçli tatlılar, tartlar, kekler, punç ve sıcak şarap gibi içeceklere de tat..."
1 su bardağı dövülmüş cevizceviz kelimesinin anlamı için tıklayınız "Yaz-kış her mevsim, sabah akşam bütün öğünlerde şifa niyetine sofralara konuk olur ceviz. Yıllarca yaşayıp, insanlık tarihine gizli tanıklık eden doğanın bu mucizevi topları, insan sağlığına sonsuz yararlarından sebep "doğal aspirin" görevi..."
1 adet yumurta
4 çorba kaşığı tozşeker
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
3 çay kaşığı limonlimon kelimesinin anlamı için tıklayınız "LİMONLU TARİFLER İÇİN TIKLAYIN!
Hiçbir mevsim mutfaklardan eksik olmayan limon, eski çağlardan beri çeşni ve şifalı bitki olarak kullanılıyor. İlk olarak Asurlular tarafından yetiştirilmeye başlanan, bu sebeple "Med elması" olarak da bilinen limon,..." suyu
1 adet çubuk tarçın
Mizithro Bureki Yapılışı
ŞERBET için tüm malzemeyi bir kaba alıp kaynatın. Kıvam alınca ocaktan alın. Tarçını içinden çıkarın ve soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde lor peyniri, tarçıntarçın kelimesinin anlamı için tıklayınız "Latince adı: Cinnamomum Defnegiller (Lauraceae) familyasındandır. Kullanılan kısmı kabuğu ve yağıdır. Bütün veya toz halinde kullanılır. Bazı et yemekleri, sütlü ve pirinçli tatlılar, tartlar, kekler, punç ve sıcak şarap gibi içeceklere de tat...", cevizceviz kelimesinin anlamı için tıklayınız "Yaz-kış her mevsim, sabah akşam bütün öğünlerde şifa niyetine sofralara konuk olur ceviz. Yıllarca yaşayıp, insanlık tarihine gizli tanıklık eden doğanın bu mucizevi topları, insan sağlığına sonsuz yararlarından sebep "doğal aspirin" görevi...", yumurta ve tozşekeri karıştırın. Bir adet yufkayı düz bir zemine yayıp, eritilmiş tereyağı sürün. Üzerine peynirli karışımın bir kısmını yayıp, rulo şeklinde sarın. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Yağlanmış fırın tepsisine uzunlamasına yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana dek pişirin. Fırından alıp, sıcakken üzerine soğuk şerbet gezdirin. Şerbeti çekene dek dinlendirin. Dilimleyip servis yapın
Beğe

Hiç yorum yok: