1 Nisan 2014 Salı


KABAK KISTIRMASI
Malzemeler:
4 adet kabak
500 gr. az yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan...
1 tutam karabiber
1 demet dereotu
2 yemek kaşığı domates salçası
1 bardak su
Yapılışı: Kabakların kabukları soyucunun tırtıklı kısmıyla veya bir çatal yardımıyla alınır. Kabaklar boyuna ikiye kesilir ve iç kısımlarına birer kesik atılır (Çabuk kızarması için) 500 gr kıyma biraz zeytinyağı ile kavrulur. Karabiberle lezzetlendirilip kıyılmış soğan eklenir. salça suyla karıştırılır ve yarısı kıymanın üzerine dökülür. 1 semet dereotunun da yarısı incecik kıyılıp kıymalı içe eklenir. kabaklar kızgın yağda altın renginde kızartılıp fırın tepsisine alınır. İçleri çatalla ezilir ve kıymalı iç yerleştirilir. kabakların üzeri domatesle süslenir ve tereyağı parçaları eklenir. Kalan domates sosuna biraz daha su eklenir ve kabakların üzerine gezdirilir. Fırına verilip pişirilir (tüm malzemeler pişmiş olduğundan sosunu çekene kadar ve domatesler pişene kadar fırında tutulması yeterlidir) fırından çıkınca üzeri kalan dereotlarıyla süslenir


 KABAK KISTIRMASI
Malzemeler:
4 adet kabak 
500 gr. az yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 tutam karabiber
1 demet dereotu
2 yemek kaşığı domates salçası
1 bardak su
Yapılışı: Kabakların kabukları soyucunun tırtıklı kısmıyla veya bir çatal yardımıyla alınır. Kabaklar boyuna ikiye kesilir ve iç kısımlarına birer kesik atılır (Çabuk kızarması için) 500 gr kıyma biraz zeytinyağı ile kavrulur. Karabiberle lezzetlendirilip kıyılmış soğan eklenir. salça suyla karıştırılır ve yarısı kıymanın üzerine dökülür. 1 semet dereotunun da yarısı incecik kıyılıp kıymalı içe eklenir. kabaklar kızgın yağda altın renginde kızartılıp fırın tepsisine alınır. İçleri çatalla ezilir ve kıymalı iç yerleştirilir. kabakların üzeri domatesle süslenir ve tereyağı parçaları eklenir. Kalan domates sosuna biraz daha su eklenir ve kabakların üzerine gezdirilir. Fırına verilip pişirilir (tüm malzemeler pişmiş olduğundan sosunu çekene kadar ve domatesler pişene kadar fırında tutulması yeterlidir) fırından çıkınca üzeri kalan dereotlarıyla süslenir.
************
ÇİĞ BÖREK
Malzemeler:
500 gr orta yağlı dana kıyma
2 orta boy soğan
2 yemek kaşığı tereyağı...
Karabiber
Hamuru için;
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Börek hamuru için; derince bir kaba 2 su bardağı un ve tuz eklenir. Azar azar su ilave edilerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamur üzeri bezle örtülüp yaklaşık 15 dakika dinlendirilir.
2 orta boy soğan rendenin küçük dişli kısmı ile rendelenir. Kıymanın üzerine rendelenmiş soğan, arzuya göre karabiber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Çoz az su ilave edilir ve macun kıvamında bir harç elde edilir.
Dinlenen hamur eşit parçalara ayrılır ve ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır. Her beze unlanan zeminde tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Hamurun yarısına kıymalı iç sürülür. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Hamurun kenarları sıkı sıkı kapatılır. Derin bir tencerede bol sıvıyağ kızdırılır ve böreklerin iki tarafı iyice kızartılır.
(Püf noktası: Börekler kızarırken yağın üzerinde kalan yüzlerine de kaşıkla kızgın yağ dökerseniz, böreklerinizin çok daha fazla kabarmasını sağlarsınız)
Çiğ Börek Servise hazırdır.


************
GÜL BAKLAVASI
Malzemeler:
3 su bardağı ceviz
200 gr tereyağı
1 su bardağı sıvıyağ...
3 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet limon
Nişasta
Aldığı kadar un
Şerbeti için;
3 bardak şeker
4 bardak su
2 damla limon suyu
Yapılışı: Hamuru için; 3 yumurtanın üzerine 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ dökülür, yarım çay kaşığı tuz ve 1 limonun suyu eklenerek aldığı kadar unla kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. 5 eşit bezeye ayrılan hamur dinlendirilir.
Şerbeti için; 3 bardak şeker 4 bardak su ile kaynatılır ve 2 damla limon suyu sıkıldıktan sonra soğumaya bırakılır.
Nişasta unla birlikte karıştırılır ve ilk beze incecik açılıp 4’e kesilir. Üçgen parçalar ortasından büzülür ve üzerine ceviz içi yerleştirilip karşılıklı kenarları üst üste katlanarak kapatılır. Diğer 4 beze de aynı şekilde açılıp gül şekil verilir. 200 gr tereyağı 1 su bardağı sıvıyağla birlikte eritilip gül baklavalarının üzerine dökülür. Baklava 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir. Pişen baklavanın üzerine soğuk şerbeti dökülür.
Gül Baklavası servise hazırdır.

GÜL BAKLAVASI
Malzemeler:
3 su bardağı ceviz
200 gr tereyağı
1 su bardağı sıvıyağ
3 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet limon
Nişasta
Aldığı kadar un
Şerbeti için; 
3 bardak şeker
4 bardak su
2 damla limon suyu
Yapılışı: Hamuru için; 3 yumurtanın üzerine 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ dökülür, yarım çay kaşığı tuz ve 1 limonun suyu eklenerek aldığı kadar unla kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. 5 eşit bezeye ayrılan hamur dinlendirilir.
Şerbeti için; 3 bardak şeker 4 bardak su ile kaynatılır ve 2 damla limon suyu sıkıldıktan sonra soğumaya bırakılır.
Nişasta unla birlikte karıştırılır ve ilk beze incecik açılıp 4’e kesilir. Üçgen parçalar ortasından büzülür ve üzerine ceviz içi yerleştirilip karşılıklı kenarları üst üste katlanarak kapatılır. Diğer 4 beze de aynı şekilde açılıp gül şekil verilir. 200 gr tereyağı 1 su bardağı sıvıyağla birlikte eritilip gül baklavalarının üzerine dökülür. Baklava 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir. Pişen baklavanın üzerine soğuk şerbeti dökülür.
Gül Baklavası servise hazırdır.
TANDIR ÇÖREĞİ
Tandır çöreği için gerekli malzemeler:
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 adet yumurta...
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı tereyağı
½ çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
İç harcı için:
4 adet patates
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 kase tereyağı
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
1 kase çörek otu
Yapılışı: Bir paket kuru maya sıcak suda eritilir. Üç su bardağı una, bir yemek kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı sıvı yağ koyulur. Yağlar unla karıştırılarak eritilen maya eklenir. Birer tatlı kaşığı tuz ve şeker eklenerek hamur yoğurulur ve üzeri örtülerek dinlendirilir. İç harç için bir soğan incecik doğranır ve sıvı yağda kavurulur. Haşlanan patatesler kabukları soyulup doğranıp, ezilir.Kavrulan soğana eklenen ezilmiş patatesler karıştırılarak kavrulur. Üzerine birer tatlı kaşığı nane, pul biber ve tuz serpilip karıştırılır. Baharatlarla kavrulan patates ve soğan soğutulur. Dinlenen hamur bezeler bölünür. Bezeler güzelce açılır ve üzerine tereyağı sürülür. Soğuyan patatesli soğanlı harç koyulan hamur sarılır ve verev dilimlenir. Yağlı kağıt serilen fırın tepsisine dizilen çöreklerin üzerine bir yumurtanın sarısı sürülür ve çörek otu serpilip fırında pişirilir.
Tandır çöreği sunuma hazırdır…


Dünyanın en güzel kadını benim,
der gibi orada öylece duruyordu..
Haklıydı da..
Tek başına bir gemiyi,
karadan denize indirmek kadar zordu,...
O'nu sevmek.
Ve ne zaman pes etmek istesem,
sarıldı bana.

Çünkü bir kadın sarılınca asla bırakılamıyordu..
Biliyordu.!!!

Umutlara ve özlemlere inat,
Bugün de neşeli bir,

GÜNAYDINNLARRRRR.....

Hiç yorum yok: