KABAK KISTIRMASI
Malzemeler:
4 adet kabak
500 gr. az yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan...
1 tutam karabiber
1 demet dereotu
2 yemek kaşığı domates salçası
1 bardak su
Yapılışı: Kabakların kabukları soyucunun tırtıklı kısmıyla veya bir çatal yardımıyla alınır. Kabaklar boyuna ikiye kesilir ve iç kısımlarına birer kesik atılır (Çabuk kızarması için) 500 gr kıyma biraz zeytinyağı ile kavrulur. Karabiberle lezzetlendirilip kıyılmış soğan eklenir. salça suyla karıştırılır ve yarısı kıymanın üzerine dökülür. 1 semet dereotunun da yarısı incecik kıyılıp kıymalı içe eklenir. kabaklar kızgın yağda altın renginde kızartılıp fırın tepsisine alınır. İçleri çatalla ezilir ve kıymalı iç yerleştirilir. kabakların üzeri domatesle süslenir ve tereyağı parçaları eklenir. Kalan domates sosuna biraz daha su eklenir ve kabakların üzerine gezdirilir. Fırına verilip pişirilir (tüm malzemeler pişmiş olduğundan sosunu çekene kadar ve domatesler pişene kadar fırında tutulması yeterlidir) fırından çıkınca üzeri kalan dereotlarıyla süslenir

************
ÇİĞ BÖREK
Malzemeler:
500 gr orta yağlı dana kıyma
2 orta boy soğan
2 yemek kaşığı tereyağı...
Karabiber
Hamuru için;
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Börek hamuru için; derince bir kaba 2 su bardağı un ve tuz eklenir. Azar azar su ilave edilerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamur üzeri bezle örtülüp yaklaşık 15 dakika dinlendirilir.
2 orta boy soğan rendenin küçük dişli kısmı ile rendelenir. Kıymanın üzerine rendelenmiş soğan, arzuya göre karabiber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Çoz az su ilave edilir ve macun kıvamında bir harç elde edilir.
Dinlenen hamur eşit parçalara ayrılır ve ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır. Her beze unlanan zeminde tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Hamurun yarısına kıymalı iç sürülür. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Hamurun kenarları sıkı sıkı kapatılır. Derin bir tencerede bol sıvıyağ kızdırılır ve böreklerin iki tarafı iyice kızartılır.
(Püf noktası: Börekler kızarırken yağın üzerinde kalan yüzlerine de kaşıkla kızgın yağ dökerseniz, böreklerinizin çok daha fazla kabarmasını sağlarsınız)
Çiğ Börek Servise hazırdır.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder