24 Nisan 2014 Perşembe


Helen Mutlu'nun fotoğrafı.http://resimlitarif.com/kolay-tramisu/ROMAN HAVASI SEVENLER BURAYA'nın fotoğrafı.Ispanaklı Mantarlı Keçi Peynirli Kiş

Malzemeler

    225 gram taze mantar
    Yarım çay kaşığı kıyılmış sarımsak
    Sıvı yağ
    280 gram ıspanak
    4 adet büyük yumurta
    1 fincan süt
    55 gram keçi peyniri
    Çeyrek fincan rendelenmiş parmesan peyniri
    Yarım fincan ufalanmış mozarella peyniri
    Tuz
    Karabiber

Hazırlanışı

    Ispanaklı Mantarlı Keçi Peynirli Kiş tarifine başlamadan önce fırını önceden 175 dereceye kadar ısıtıyoruz. Dondurulmuş ıspanak kullanıyor ve buzunu çözemediyseniz mikrodalga fırında buzunu çözebilirsiniz. Ispanakları yıkayıp iyice temizledikten sonra suyunu iyice süzerek yemeğin diğer kısmına geçiyoruz.
    Mantarları hızlıca yıkayıp ince ince doğruyoruz. Daha sonra ince dilimlediğimiz mantarları yağladığımız tavaya alarak üzerine kıyılmış sarımsak ilave edip tuz ve karabiberi serpiyoruz. Tavanın altını orta kısık ateşe alıyoruz ve mantarlar suyunu salıp tavada su kalmayana kadar soteliyoruz. ( Ortalama 5-7 dakika) Bir turta tabağını yağladıktan sonra ıspanakların suyunu bir kez daha iyice sıkıp tabağın altına ıspanakları yayıyoruz. Daha sonra sotelediğimiz mantarları ve ufaladığımız keçi peynirini üzerine ilave ediyoruz.
    Orta büyüklükte bir kabın içerisinde yumurtaları iyice çırpıyoruz. Daha sonra süt, parmesan peyniri ve karabiberi ilave ederek tekrar çırpıyoruz. ( Bu kısmı mantarları sotelerken hızlıca halledebilirsiniz). Çırptıktan sonra ıspanak, mantar ve keçi peynirini koyduğumuz turta tabağımıza döküyoruz.
    Daha sonra mozarella peynirini üzerine serpiyoruz ve turta tabağının altına fırına daha rahat alıp verebilmek için pişirme kâğıdı yerleştiriyoruz. Önceden ısıttığımız fırına tabağımızı aldıktan sonra açık kahverengi bir renk alana kadar kişimizi fırınlıyoruz. Her fırın değişik özellikler gösterdiğinden pişirme süresi 45-60 dakika arasında sürebilir. Hazırladığımız kişi dilimledikten sonra servis edebiliriz.
Ispanaklı Mantarlı Keçi Peynirli Kiş
Malzemeler
225 gram taze mantar...
Yarım çay kaşığı kıyılmış sarımsak
Sıvı yağ
280 gram ıspanak
4 adet büyük yumurta
1 fincan süt
55 gram keçi peyniri
Çeyrek fincan rendelenmiş parmesan peyniri
Yarım fincan ufalanmış mozarella peyniri
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı
Ispanaklı Mantarlı Keçi Peynirli Kiş tarifine başlamadan önce fırını önceden 175 dereceye kadar ısıtıyoruz. Dondurulmuş ıspanak kullanıyor ve buzunu çözemediyseniz mikrodalga fırında buzunu çözebilirsiniz. Ispanakları yıkayıp iyice temizledikten sonra suyunu iyice süzerek yemeğin diğer kısmına geçiyoruz.
Mantarları hızlıca yıkayıp ince ince doğruyoruz. Daha sonra ince dilimlediğimiz mantarları yağladığımız tavaya alarak üzerine kıyılmış sarımsak ilave edip tuz ve karabiberi serpiyoruz. Tavanın altını orta kısık ateşe alıyoruz ve mantarlar suyunu salıp tavada su kalmayana kadar soteliyoruz. ( Ortalama 5-7 dakika) Bir turta tabağını yağladıktan sonra ıspanakların suyunu bir kez daha iyice sıkıp tabağın altına ıspanakları yayıyoruz. Daha sonra sotelediğimiz mantarları ve ufaladığımız keçi peynirini üzerine ilave ediyoruz.
Orta büyüklükte bir kabın içerisinde yumurtaları iyice çırpıyoruz. Daha sonra süt, parmesan peyniri ve karabiberi ilave ederek tekrar çırpıyoruz. ( Bu kısmı mantarları sotelerken hızlıca halledebilirsiniz). Çırptıktan sonra ıspanak, mantar ve keçi peynirini koyduğumuz turta tabağımıza döküyoruz.
Daha sonra mozarella peynirini üzerine serpiyoruz ve turta tabağının altına fırına daha rahat alıp verebilmek için pişirme kâğıdı yerleştiriyoruz. Önceden ısıttığımız fırına tabağımızı aldıktan sonra açık kahverengi bir renk alana kadar kişimizi fırınlıyoruz. Her fırın değişik özellikler gösterdiğinden pişirme süresi 45-60 dakika arasında sürebilir. Hazırladığımız kişi dilimledikten sonra servis edebiliriz.

********************
 Peynirli Karnabahar Kızartması
Malzemeler
1 adet orta boy karnabahar...
2 yemek kaşığı tam yağlı krema
2 yemek kaşığı tereyağı
1/3 fincan küçük küçük dilimlenmiş çedar ( İngiliz peyniri)
4 adet yumurta akı
Tat katmak için tuz ve karabiber
Kızartma için sıvı yağ

Hazırlanışı
Peynirli Karnabahar Kızartması tarifimize ilk olarak karnabaharlarımızı temizleyerek başlıyoruz. Daha sonra mikrodalga fırına koyabileceğimiz bir kaba koyuyoruz. Krema ve tereyağı da kaba ilave edip 5 dakika mikrodalgada bekletiyoruz. Mikrodalgadan aldıktan sonra karnabahar ve peyniri blendera alıp topak topak olup pişmiş yulaf lapası kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Üzerine tuz ve karabiberi serptikten sonra en az yarım saat kadar soğumaya bırakıyoruz.
Yumurta aklarını sert bir kıvam alana kadar çırptıktan sonra 1/3’ ünü karnabahara ilave ediyoruz. Daha sonra çırpılan yumurta akının geri kalanını da ilave ederek karıştırıyoruz. İyi bir sonuç alabilmek için, yarım saat daha soğumaya bırakıyoruz.
2 cm genişliğinde ucunu açtığımız bir sıkma torbasını hazırlayarak içini yapışmaz yağ ile yağlıyoruz. İçini hazırladığımız karnabahar ile doldurduktan sonra yağladığımız pişirme kağıdının üzerine 2,5 cm çapında küçük toplar sıkıyoruz.
Sıkma işlemini tamamladıktan sonra 190 derece olacak şekilde 10-12 dakika kahverengi bir renk alana kadar fırında pişiriyoruz. Piştikten sonra direkt fırından alarak veya sıvı yağı bir tavada kızdırarak karnabaharların üzerinde sıcak gezdirdikten sonra servis edebilirsiniz. Kızartmaları sıcakken hemen servis ederseniz daha iyi olur.

Afiyet olsun..

Patates Çanağı
Malzemeler
6 adet iri boyda patates...
1 dolu çay bardağı köftelik bulgur
Yarım demet taze soğan
Yarım demet maydanoz
Arzuya göre baharatlar
Tuz
Ayçiçeği yağı

İç malzemesi için;
1 avuç mantar
200 gram kadar kıyma
1 tane kuru soğan
1 kaşık salça
Sarımsaklı yoğurt ve tuz

Hazırlanışı
Patates Çanağı tarifine ilk olarak patatesler ezilme kıvamına gelene kadar haşlanır. Henüz çok sıcakken soyulur ve zaman kaybı yaşanmadan ezilir. Patateslerin soğumaması bulgur ile iyi kaynaşması açısından önemli olacağı için bu konuya dikkat edilmelidir. Ezilen patatese eklenen ince bulgur ile de iyice karıştırdıktan sonra demlenmeye bırakılmalıdır.
Diğer yandan taze soğan, maydanoz doğranır ve demlenmiş patatesli harca katılır. İçine yağı, tuzu, baharatı da koyularak el ile malzemeye çanak şekli verilir.
İç tavasına konulan ince kıyım soğan ile kıyma bir güzel kavrulur. Üzerine eklenen mantarında kavrulmasından sonra salçası ilave edilir. Salça kokusu gittikten sonra ve suyu iyice çektirdikten sonra iç hazırlığı da tamamlanmış olur.
Arzuya göre yine tuz ve baharat eklenerek açılmış patates çanaklarına eşit oranda yerleştirilir. Patates çanakları 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık olarak 15 dakika daha pişirilir. Bu sayede fırının aromatik kokusu çanaklara geçecek ve misafirlere hoş lezzette bir ikramlık hazırlanmış olunacaktır. Servise çıkacağı vakit üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ile görücüye çıkmaya hazır hale gelecektir.
Afiyet olsun…
Etli Kuru Fasulye
Malzemeler
1,5 su bardağı kuru fasulye...
1000 gram kuzu eti
2 kuru soğan
1 kaşık margarin
1,5 kaşık zeytin yağı
1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Kurutulmuş acı biber
Tuz
Kaynar su

Hazırlanışı
Etli Kuru Fasulye tarifimize ilk olarak kuru fasulyeleri bir gece önceden ıslatarak başlıyoruz. Bir gece önceden tuzlu suya ıslatılırsa daha iyi olacaktır. (eğer vakit yoksa aynı gün sabah erkenden ıslatılabilir ya da ön haşlama işlemi yapılabilir.)
Düdüklü tenceremize yağımız alıp kemikli kuzu kol etlerimizi ekliyoruz. Yağ ile et iyice kaynaşıp etler suyunu çekince içerisine ince doğradığımız kuru soğanımızı da ekleyerek bir güzel kavuruyoruz. Kavrulan et ve soğana salçalarını ekleyerek, hafif su ile salça kokusu giderilmelidir. Sonra üzerine acı kuru biberleri, tuzunu, arzuya göre baharatını katarak tüm malzeme harmanlanmalıdır.
Diğer yanda hazırladığımız ön işlem görmüş kuru fasulyelerimizi de düdüklü tenceremize alarak birkaç kez tüm malzemeyi karıştırmalıyız. Her fasulyenin su alma şekli farklı olacağı için ortalama tüm malzemeyi üç parmak geçecek kadar kaynar suyunu da koyarak düdüklü tenceremizi kapatabiliriz.
Kuru fasulyeler yarım saat kırk beş dakika içerisinde pişecek ve servise hazır hale gelecektir. Türk mutfağının klasik ve vazgeçilmez tatlarından olan bu yemeğin yerine geçebilecek hiçbir lezzet yoktur. Ramazan sofralarında, kış aylarında, düğün yemeklerinde en çok tercih edilen sulu yemekler arasındadır. Yanında olmazsa olmaz şehriyeli pilav ve turşu üçlemesi filmlere konu olacak kadar yaygın sevilmektedir. Etli kuru fasulyeye lezzet verecek olan etin seçimi önemlidir. Parça et yerine kemikli et tercih ediyor olmak yemeğin lezzetine lezzet katacaktır.

Afiyet olsun..

Etli Kuru Fasulye

Malzemeler

    1,5 su bardağı kuru  fasulye
    1000 gram kuzu eti
    2 kuru soğan
    1 kaşık margarin
    1,5 kaşık zeytin yağı
    1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası
    1 yemek kaşığı domates salçası
    Kurutulmuş acı biber
    Tuz
    Kaynar su

Hazırlanışı

    Etli Kuru Fasulye tarifimize ilk olarak kuru fasulyeleri bir gece önceden ıslatarak başlıyoruz. Bir gece önceden tuzlu suya ıslatılırsa daha iyi olacaktır. (eğer vakit yoksa aynı gün sabah erkenden ıslatılabilir ya da ön haşlama işlemi yapılabilir.)
    Düdüklü tenceremize yağımız alıp kemikli kuzu kol etlerimizi ekliyoruz. Yağ ile et iyice kaynaşıp etler suyunu çekince içerisine ince doğradığımız kuru soğanımızı da ekleyerek bir güzel kavuruyoruz. Kavrulan et ve soğana salçalarını ekleyerek, hafif su ile salça kokusu giderilmelidir. Sonra üzerine acı kuru biberleri, tuzunu, arzuya göre baharatını katarak tüm malzeme harmanlanmalıdır.
    Diğer yanda hazırladığımız ön işlem görmüş kuru fasulyelerimizi de düdüklü tenceremize alarak birkaç kez tüm malzemeyi karıştırmalıyız. Her fasulyenin su alma şekli farklı olacağı için ortalama tüm malzemeyi üç parmak geçecek kadar kaynar suyunu da koyarak düdüklü tenceremizi kapatabiliriz.
    Kuru fasulyeler yarım saat kırk beş dakika içerisinde pişecek ve servise hazır hale gelecektir. Türk mutfağının klasik ve vazgeçilmez tatlarından olan bu yemeğin yerine geçebilecek hiçbir lezzet yoktur. Ramazan sofralarında, kış aylarında, düğün yemeklerinde en çok tercih edilen sulu yemekler arasındadır.  Yanında olmazsa olmaz şehriyeli pilav ve turşu üçlemesi filmlere konu olacak kadar yaygın sevilmektedir. Etli kuru fasulyeye lezzet verecek olan etin seçimi önemlidir. Parça et yerine kemikli et tercih ediyor olmak yemeğin lezzetine lezzet katacaktır.

Afiyet olsun..
Sebzeli Kuzu Buğulama
Malzemeler
800 g kuzu kol-4 parça...
1 kabak
100 g taze fasulye
1 havuç
2 patates
1 soğan
100 g haşlanmış bezelye
4-5 dal maydanoz
4 su bardağı su
½ limon
50 g tereyağı
1 tatlı kaşığı un
Tuz

Hazırlanışı
Sebzeli Kuzu Buğulama tarifimize ilk olarak 50 gram kadar tereyağımızı tenceremize alarak başlıyoruz. Tereyağımız kısık ateşten kavrulmaya başlarken diğer yandan 1 adet kuru soğanımızın önce kabuklarını soyuyoruz daha sonra ise küçük bir şekilde doğruyoruz. Soğanlarımızı doğradıktan sonra tencerenin içerisinde eriyen tereyağımızın içerisine alarak pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.

Soğanımız bir yandan kavrulurken diğer yandan 800 gram kuzu kolumuzu bol suda yıkıyoruz. Temizlediğimiz etimizi kavrulan soğanımızın içerisine alıyoruz. Hemen ardından 1 adet havucumuzu ve 100 gram taze fasulyemizi bol suda yıkıyoruz. Havucumuzun kabuğunu soyduktan sonra iri bir şekilde doğruyoruz. Hemen ardından fasulyelerimizi de doğruyoruz. Hazırladığımız sebzelerimizi kavrulan etimizin içerisine alarak ortalama 10 dakika kadar kavuruyoruz. Etimiz ve sebzelerimiz 10 dakika kadar kavrulduktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı kadar unumuzu ilave ederek malzemelerimizi 2-3 dakika kadar daha karıştırıyoruz. Daha sonra 4 su bardağı kadar sıcak suyumuzu malzemelerimizin üzerine alarak tenceremizin kapağını kapatıyoruz.
Etimiz bir yandan pişerken diğer yandan 2 adet patatesimizin kabuklarını soyarak bol suda yıkıyoruz. Hemen ardından patateslerimizi bol suda yıkıyoruz. Patateslerimizi hazırladıktan sonra 1 adet kabağımızı da alacalı soyarak küp şekilde doğruyoruz. Daha sonra yarım limonumuzu da yıkadıktan sonra halka halka doğruyoruz. Bu arada yemeğimiz 20 dakika kadar piştikten sonra içerisine hazırladığımız patatesimizi, kabağımızı ve limonumuzu alarak Sebzeli Kuzu Buğulama yemeğimizi 25-30 dakika kadar daha pişiriyoruz.
Sebzeli Kuzu Buğulama yemeğimiz pişmeye yakınken içerisine 100 gram kadar daha önceden haşladığımız veya haşlanmış konserve bezelyemizi ilave ediyoruz. Hemen ardından 4-5 dal maydanozumuzu doğrayarak yemeğimizi içerisine alıyoruz. Tenceremizin kapağını kapatarak kısık ateşte 2-3 dakika kadar pişirdikten sonra yemeğimizi servis tabaklarına alarak sıcak bir şekilde sunuma hazır hale getiriyoruz.
Afiyet olsun..
Sebzeli Kuzu Buğulama

Malzemeler

    800 g kuzu kol-4 parça
    1 kabak
    100 g taze fasulye
    1 havuç
    2 patates
    1 soğan
    100 g haşlanmış bezelye
    4-5 dal maydanoz
    4 su bardağı su
    ½ limon
    50 g tereyağı
    1 tatlı kaşığı un
    Tuz

Hazırlanışı

Sebzeli Kuzu Buğulama tarifimize ilk olarak 50 gram kadar tereyağımızı tenceremize alarak başlıyoruz. Tereyağımız kısık ateşten kavrulmaya başlarken diğer yandan 1 adet kuru soğanımızın önce kabuklarını soyuyoruz daha sonra ise küçük bir şekilde doğruyoruz. Soğanlarımızı doğradıktan sonra tencerenin içerisinde eriyen tereyağımızın içerisine alarak pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.

Soğanımız bir yandan kavrulurken diğer yandan 800 gram kuzu kolumuzu bol suda yıkıyoruz. Temizlediğimiz etimizi kavrulan soğanımızın içerisine alıyoruz. Hemen ardından 1 adet havucumuzu ve 100 gram taze fasulyemizi bol suda yıkıyoruz. Havucumuzun kabuğunu soyduktan sonra iri bir şekilde doğruyoruz. Hemen ardından fasulyelerimizi de doğruyoruz. Hazırladığımız sebzelerimizi kavrulan etimizin içerisine alarak ortalama 10 dakika kadar kavuruyoruz. Etimiz ve sebzelerimiz 10 dakika kadar kavrulduktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı kadar unumuzu ilave ederek malzemelerimizi 2-3 dakika kadar daha karıştırıyoruz. Daha sonra 4 su bardağı kadar sıcak suyumuzu malzemelerimizin üzerine alarak tenceremizin kapağını kapatıyoruz.

Etimiz bir yandan pişerken diğer yandan 2 adet patatesimizin kabuklarını soyarak bol suda yıkıyoruz. Hemen ardından patateslerimizi bol suda yıkıyoruz. Patateslerimizi hazırladıktan sonra 1 adet kabağımızı da alacalı soyarak küp şekilde doğruyoruz. Daha sonra yarım limonumuzu da yıkadıktan sonra halka halka doğruyoruz. Bu arada yemeğimiz 20 dakika kadar piştikten sonra içerisine hazırladığımız patatesimizi, kabağımızı ve limonumuzu alarak Sebzeli Kuzu Buğulama yemeğimizi 25-30 dakika kadar daha pişiriyoruz.

Sebzeli Kuzu Buğulama yemeğimiz pişmeye yakınken içerisine 100 gram kadar daha önceden haşladığımız veya haşlanmış konserve bezelyemizi ilave ediyoruz. Hemen ardından 4-5 dal maydanozumuzu doğrayarak yemeğimizi içerisine alıyoruz. Tenceremizin kapağını kapatarak kısık ateşte 2-3 dakika kadar pişirdikten sonra yemeğimizi servis tabaklarına alarak sıcak bir şekilde sunuma hazır hale getiriyoruz.

Afiyet olsun..
Bisküvili Pasta
30 adet petibör bisküvi
250 gr nebatiyağ
2 yumurta...
150 gr pudra şekeri
2 paket krema sertleştirici (vanilya veya kabartma tozu gibi paketlerde satılıyor)
1 limon kabuğu rendesi
yarım çay bardağı süt
Dr.Oetker limon araması bir şişenin yarısı
5 yemek kaşığı kakao
Kremşantisi için;
1 su bardağından bir parmak eksik süt
1 poşet kremşanti

Yapılışı:
Margarini eritin.
Yumurtaları, pudra şekerini, bir kapta köpük oluncaya kadar çırpın.
Kakaoyu ekleyin.
Limon kabuğu rendesi, krema sertleştiricisini de, limon aromasını katıp, soğumuş margarini yavaş yavaş bu karışıma ekleyin.
En son yarım çay bardağı süt ekleyin.
Masanın üzerine aliminyum folya serin beş bisküviyi yan yana yerleştirin.
Aliminyum folyayı kenarlarından kaldırarak dikdörtgen bir kutu haline dönüştür.
Bir kat bisküvi, bir kat krema olarak altı kat bisküvi yapın en son üzerine de kremadan koyun.
Bir gün dolapta bekletin.
Aliminyum folyayu çıkarıp servis tabağına alın.
Üzerine 1 su bardağı ve 1 poşet kremşanti ile hazırladığınız krem şantiyi yayın.
Dilimleyerek servis edin.( Servisten sonra hemen dolaba kaldırın, yoksa yumuşayacaktır)
Bisküvili Pasta

30 adet petibör bisküvi
250 gr nebatiyağ
2 yumurta
150 gr pudra şekeri
2 paket krema sertleştirici (vanilya veya kabartma tozu gibi paketlerde satılıyor)
1 limon kabuğu rendesi
yarım çay bardağı süt
Dr.Oetker limon araması bir şişenin yarısı
5 yemek kaşığı kakao
Kremşantisi için;
1 su bardağından bir parmak eksik süt
1 poşet kremşanti

Yapılışı:

Margarini eritin.
Yumurtaları, pudra şekerini, bir kapta köpük oluncaya kadar çırpın.
Kakaoyu ekleyin.
Limon kabuğu rendesi, krema sertleştiricisini de, limon aromasını katıp, soğumuş margarini yavaş yavaş bu karışıma ekleyin.
En son yarım çay bardağı süt ekleyin.
Masanın üzerine aliminyum folya serin beş bisküviyi yan yana yerleştirin.
Aliminyum folyayı kenarlarından kaldırarak dikdörtgen bir kutu haline dönüştür.
Bir kat bisküvi, bir kat krema olarak altı kat bisküvi yapın en son üzerine de kremadan koyun.
Bir gün dolapta bekletin.
Aliminyum folyayu çıkarıp servis tabağına alın.
Üzerine 1 su bardağı ve 1 poşet kremşanti ile hazırladığınız krem şantiyi yayın.
Dilimleyerek servis edin.( Servisten sonra hemen dolaba kaldırın, yoksa yumuşayacaktır)
Sebzeli Lüfer Tarifi
Malzemeler

1 adet iri boy lüfer
1 çorba kaşığı tereyağı...
Yarım çorba kaşığı salça
6 su bardağı su
1 adet iri boy kuru soğan
2 su bardağı haşlanmış mantar
2 adet defne yaprağı
1 çorba kaşığı tuz
2 adet domates
1 dilim limon
1 adet iri boy patates
2 çorba kaşığı krema
Rendelenmiş kaşar peyniri

Sebzeli Lüfer Yapılışı
Tereyağını geniş bir tencereye aktarıp, kızdırın. Salçayı ekledikten 1-2 dakika sonra suyu ilave edin. Su kaynayınca bütün soğanı, ortadan ikiye kesilmiş mantarları, defne yapraklarını, tuzu, küçük doğranmış domatesleri ve limon dilimini ekleyin. 5 dakika sonra iri doğranmış patatesi ilave edin. Patatesler yarı yarıya haşlandıktan sonra bütün soğanı çıkarıp, temizlenmiş ve bol suyla yıkanmış lüferi tencereye aktarın. Yaklaşık 20 dakika haşlayın. Balığın pişmesine yakın kremayı ekleyin. Tencereyi ateşin üzerinden indirip, balığı ve sebzeleri servis tabağına aktarın. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serperek, servis yapın.
Fotoğraf: Sebzeli Lüfer Tarifi
Malzemeler

1 adet iri boy lüfer
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çorba kaşığı salça
6 su bardağı su
1 adet iri boy kuru soğan
2 su bardağı haşlanmış mantar
2 adet defne yaprağı
1 çorba kaşığı tuz
2 adet domates
1 dilim limon
1 adet iri boy patates
2 çorba kaşığı krema
Rendelenmiş kaşar peyniri

Sebzeli Lüfer Yapılışı
Tereyağını geniş bir tencereye aktarıp, kızdırın. Salçayı ekledikten 1-2 dakika sonra suyu ilave edin. Su kaynayınca bütün soğanı, ortadan ikiye kesilmiş mantarları, defne yapraklarını, tuzu, küçük doğranmış domatesleri ve limon dilimini ekleyin. 5 dakika sonra iri doğranmış patatesi ilave edin. Patatesler yarı yarıya haşlandıktan sonra bütün soğanı çıkarıp, temizlenmiş ve bol suyla yıkanmış lüferi tencereye aktarın. Yaklaşık 20 dakika haşlayın. Balığın pişmesine yakın kremayı ekleyin. Tencereyi ateşin üzerinden indirip, balığı ve sebzeleri servis tabağına aktarın. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serperek, servis yapın.
Sebzeli Lüfer Tarifi
Malzemeler

1 adet iri boy lüfer
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çorba kaşığı salça
6 su bardağı su
1 adet iri boy kuru soğan
2 su bardağı haşlanmış mantar
2 adet defne yaprağı
1 çorba kaşığı tuz
2 adet domates
1 dilim limon
1 adet iri boy patates
2 çorba kaşığı krema
Rendelenmiş kaşar peyniri 

Sebzeli Lüfer Yapılışı
Tereyağını geniş bir tencereye aktarıp, kızdırın. Salçayı ekledikten 1-2 dakika sonra suyu ilave edin. Su kaynayınca bütün soğanı, ortadan ikiye kesilmiş mantarları, defne yapraklarını, tuzu, küçük doğranmış domatesleri ve limon dilimini ekleyin. 5 dakika sonra iri doğranmış patatesi ilave edin. Patatesler yarı yarıya haşlandıktan sonra bütün soğanı çıkarıp, temizlenmiş ve bol suyla yıkanmış lüferi tencereye aktarın. Yaklaşık 20 dakika haşlayın. Balığın pişmesine yakın kremayı ekleyin. Tencereyi ateşin üzerinden indirip, balığı ve sebzeleri servis tabağına aktarın. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serperek, servis yapın.
Fotoğraf: Sebzeli Lüfer Tarifi
Malzemeler

    1 adet iri boy lüfer
    1 çorba kaşığı tereyağı
    Yarım çorba kaşığı salça
    6 su bardağı su
    1 adet iri boy kuru soğan
    2 su bardağı haşlanmış mantar
    2 adet defne yaprağı
    1 çorba kaşığı tuz
    2 adet domates
    1 dilim limon
    1 adet iri boy patates
    2 çorba kaşığı krema
    Rendelenmiş kaşar peyniri 

Sebzeli Lüfer Yapılışı
Tereyağını geniş bir tencereye aktarıp, kızdırın. Salçayı ekledikten 1-2 dakika sonra suyu ilave edin. Su kaynayınca bütün soğanı, ortadan ikiye kesilmiş mantarları, defne yapraklarını, tuzu, küçük doğranmış domatesleri ve limon dilimini ekleyin. 5 dakika sonra iri doğranmış patatesi ilave edin. Patatesler yarı yarıya haşlandıktan sonra bütün soğanı çıkarıp, temizlenmiş ve bol suyla yıkanmış lüferi tencereye aktarın. Yaklaşık 20 dakika haşlayın. Balığın pişmesine yakın kremayı ekleyin. Tencereyi ateşin üzerinden indirip, balığı ve sebzeleri servis tabağına aktarın. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serperek, servis yapın.
DELİ BÖREK
Malzemeler:
300 gr. dana kıyma...
5 adet patates
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
½ demet maydanoz
1 tutam pul biber
1 tutam karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı

Hamuru için;
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un

Açmak için;
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı un

Yapılışı:
1 çay bardağı su yoğurma kabına alınır. 1 yumurta kırılır, 1’er çay bardağı süt, sıvıyağ ve bir tutam tuz eklenir. Azar azar un eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Hamur ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır ve temiz bir bezin arasında dinlenmeye bırakılır.
5 adet patates haşlanır ve rendelenir. Kuru soğan yemeklik doğranıp tencereye alınır.
Üzerine 1 çay bardağı sıvıyağ dökülüp 300 gr. kıyma eklenip kavrulur. Rengi dönünce rendelenen patatesler eklenir. Birer tutam pul biber ve karabiberle lezzetlendirilir. Yarım demet kıyılmış maydanozla harmanlanır ve soğumaya bırakılır.

Ayrı bir kaba 1’er su bardağı nişasta ve un konulup harmanlanır. Dinlenen hamur bezeleri un ve nişasta karışımıyla birlikte ısıya dayanıklı bir cam tepsi genişliğinde açılır. Dolu dolu 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Açılan her hamur tereyağıyla yağlanıp kıymalı patatesli içle sarılır. Yağlanmış tepsiye yerleştirilir ve üzerlerine kalan tereyağı sürülür. Börek 3-4 parmak kalınlığında dilimlenip fırına verilir ve üzeri kızarana kadar pişirilir.
Deli Börek servise hazırdır.DELİ BÖREK

Malzemeler:

300 gr. dana kıyma
5 adet patates
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
½ demet maydanoz
1 tutam pul biber
1 tutam karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı

Hamuru için;

1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un

Açmak için;

1 su bardağı nişasta
1 su bardağı un

Yapılışı:

1 çay bardağı su yoğurma kabına alınır. 1 yumurta kırılır, 1’er çay bardağı süt, sıvıyağ ve bir tutam tuz eklenir. Azar azar un eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Hamur ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır ve temiz bir bezin arasında dinlenmeye bırakılır.

5 adet patates haşlanır ve rendelenir. Kuru soğan yemeklik doğranıp tencereye alınır.
Üzerine 1 çay bardağı sıvıyağ dökülüp 300 gr. kıyma eklenip kavrulur. Rengi dönünce rendelenen patatesler eklenir. Birer tutam pul biber ve karabiberle lezzetlendirilir. Yarım demet kıyılmış maydanozla harmanlanır ve soğumaya bırakılır.

Ayrı bir kaba 1’er su bardağı nişasta ve un konulup harmanlanır. Dinlenen hamur bezeleri un ve nişasta karışımıyla birlikte ısıya dayanıklı bir cam tepsi genişliğinde açılır. Dolu dolu 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Açılan her hamur tereyağıyla yağlanıp kıymalı patatesli içle sarılır. Yağlanmış tepsiye yerleştirilir ve üzerlerine kalan tereyağı sürülür. Börek 3-4 parmak kalınlığında dilimlenip fırına verilir ve üzeri kızarana kadar pişirilir.

Deli Börek servise hazırdır.
Lazanya

500 gr kıyma
20 adet lazanya
1 adet kuru soğan
4 adet büyük domates
3 adet çarliston veya sivri biber
mısırözü yağı 3-4 çorba kaşığı
karabiber
tuz
Beşemal sosu için;
4 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
tereyağ
muskat rendesi (isteğe bağlı)
tuz

Yapılışı:

Tencerenin içerisine kıymayı koyup kavuruyoruz. Suyunu çekince üzerine yağımızı küp küp doğradığımız soğanı ve çekirdek kısmını çıkardığımız biberi doğrayıp hepsini kavuruyoruz.
Bunlar kavrulunca kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesi tuzu ve karabiberi ekleyip domates suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Beşamel sosumuz için tencereye tereyağı koyup (yaklaşık 50 gr) eriyince üzerine unumuzu ekleyip unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz ve yavaş yavaş ılık sütümüzü koyup karıştırmaya devam ediyoruz.
Lazanya yapımında beşamel sosun biraz daha sulu olması gerekiyor. Sosumuz 1 dakika kaynadıktan sonra muskat rendesi ve tuzunu karıştırıp ocaktan alıyoruz.
Eğer beşamel sosumuzun yapımı bittiğinde top top olduysa blendırdan veya ince telli kevgirden geçirebilirsiniz.
Dikdörtgen borcama lazanyayı bir sıra yayıyoruz. Burada dört tane bütün bir tanesini de ikiye bölüp tepsinin tamamını kapatıyoruz.
Üzerine beşamel sosun bir bölümünü koyup yayıyoruz ve kıymalı harçtan koyup onuda yayıyoruz.
Tekrar lazanya beşamel sos ve kıymalı harç döküyoruz üçüncü katıda bu şekilde yaptıktan sonra en son lazanyayı dizip kalan beşamel sosu üzerine yayıp önceden 180 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık 25 dakika pişiriyoruz. 25 dakika sonunda lazanyayı çıkarıp üzerine kaşar rendesini serpip tekrar fırında 10 dakika daha üzeri kızarana kadar tutuyoruz.
Fırından çıkarıp dilimledikten sonra sıcak servis ediyoruz…
Lazanya
500 gr kıyma
20 adet lazanya
1 adet kuru soğan...
4 adet büyük domates
3 adet çarliston veya sivri biber
mısırözü yağı 3-4 çorba kaşığı
karabiber
tuz
Beşemal sosu için;
4 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
tereyağ
muskat rendesi (isteğe bağlı)
tuz

Yapılışı:
Tencerenin içerisine kıymayı koyup kavuruyoruz. Suyunu çekince üzerine yağımızı küp küp doğradığımız soğanı ve çekirdek kısmını çıkardığımız biberi doğrayıp hepsini kavuruyoruz.
Bunlar kavrulunca kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesi tuzu ve karabiberi ekleyip domates suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Beşamel sosumuz için tencereye tereyağı koyup (yaklaşık 50 gr) eriyince üzerine unumuzu ekleyip unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz ve yavaş yavaş ılık sütümüzü koyup karıştırmaya devam ediyoruz.
Lazanya yapımında beşamel sosun biraz daha sulu olması gerekiyor. Sosumuz 1 dakika kaynadıktan sonra muskat rendesi ve tuzunu karıştırıp ocaktan alıyoruz.
Eğer beşamel sosumuzun yapımı bittiğinde top top olduysa blendırdan veya ince telli kevgirden geçirebilirsiniz.
Dikdörtgen borcama lazanyayı bir sıra yayıyoruz. Burada dört tane bütün bir tanesini de ikiye bölüp tepsinin tamamını kapatıyoruz.
Üzerine beşamel sosun bir bölümünü koyup yayıyoruz ve kıymalı harçtan koyup onuda yayıyoruz.
Tekrar lazanya beşamel sos ve kıymalı harç döküyoruz üçüncü katıda bu şekilde yaptıktan sonra en son lazanyayı dizip kalan beşamel sosu üzerine yayıp önceden 180 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık 25 dakika pişiriyoruz. 25 dakika sonunda lazanyayı çıkarıp üzerine kaşar rendesini serpip tekrar fırında 10 dakika daha üzeri kızarana kadar tutuyoruz.
Fırından çıkarıp dilimledikten sonra sıcak servis ediyoruz…

 Beşamel Salçalı Kebap

1 kg daha kuşbaşı et
3 adet orta boy soğan
4 diş sarımsak
3 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
tuz
karabiber
1 dal taze biberiye (isteğe bağlı)
2 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

Tenceremizi ısıtıp (teflon veya seramik) sıcak tencereye etimizi koyuyoruz.
İlk başta dibi tutuyor gibi olabilir endişelenmeyin bir süre sonra et ayrılacaktır karıştırarak kavrulmasını sağlayın.
Et suyunu salınca içerisine biberiyeyi koyup tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Eti suyunu çekince biraz yağ ekleyip yarım ay şeklinde doğradığımız soğanı ve ince ince kıydığımız sarımsakları ekleyip kavuralım.
Daha sonra üzerine sıcak suyumuzu ekleyip etler yumuşayana ve suyunu iyice çekene kadar pişirelim.
Pişen etlerin üzerine tuz ve taze çekilmiş karabiber koyup karıştıralım. Isıya dayanıklı bir tepsiye koyalım.
Beşamel sos için 4 yemek kaşığı sıvı yağ ve 3 yemek kaşığı unu tencereye koyup unun kokusu çıkana kadar kavuralım.
Daha sonra yavaş yavaş çırpma teli ile karıştırarak ılık sütümüzü koyalım.
Muhallebi kıvamına gelince tuzunu ekleyip etlerin üzerine dökelim.
Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine döküp peynir eriyene kadar fırında tutalım.
Yanına istediğiniz pilav veya garnitür ekleyerek sıcak servis edelim…
Fotoğraf: Beşamel Salçalı Kebap

    1 kg daha kuşbaşı et
    3 adet orta boy soğan
    4 diş sarımsak
    3 yemek kaşığı un
    2,5 su bardağı süt
    tuz
    karabiber
    1 dal taze biberiye (isteğe bağlı)
    2 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

    Tenceremizi ısıtıp (teflon veya seramik) sıcak tencereye etimizi koyuyoruz.
    İlk başta dibi tutuyor gibi olabilir endişelenmeyin bir süre sonra et ayrılacaktır karıştırarak kavrulmasını sağlayın.
    Et suyunu salınca içerisine biberiyeyi koyup tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
    Eti suyunu çekince biraz yağ ekleyip yarım ay şeklinde doğradığımız soğanı ve ince ince kıydığımız sarımsakları ekleyip kavuralım.
    Daha sonra üzerine sıcak suyumuzu ekleyip etler yumuşayana ve suyunu iyice çekene kadar pişirelim.
    Pişen etlerin üzerine tuz ve taze çekilmiş karabiber koyup karıştıralım. Isıya dayanıklı bir tepsiye koyalım.
    Beşamel sos için 4 yemek kaşığı sıvı yağ ve 3 yemek kaşığı unu tencereye koyup unun kokusu çıkana kadar kavuralım.
    Daha sonra yavaş yavaş çırpma teli ile karıştırarak ılık sütümüzü koyalım.
    Muhallebi kıvamına gelince tuzunu ekleyip etlerin üzerine dökelim.
    Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine döküp peynir eriyene kadar fırında tutalım.
    Yanına istediğiniz pilav veya garnitür ekleyerek sıcak servis edelim…
Beşamel Salçalı Kebap
1 kg daha kuşbaşı et
3 adet orta boy soğan
4 diş sarımsak...
3 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
tuz
karabiber
1 dal taze biberiye (isteğe bağlı)
2 su bardağı sıcak su

Yapılışı:
Tenceremizi ısıtıp (teflon veya seramik) sıcak tencereye etimizi koyuyoruz.
İlk başta dibi tutuyor gibi olabilir endişelenmeyin bir süre sonra et ayrılacaktır karıştırarak kavrulmasını sağlayın.
Et suyunu salınca içerisine biberiyeyi koyup tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Eti suyunu çekince biraz yağ ekleyip yarım ay şeklinde doğradığımız soğanı ve ince ince kıydığımız sarımsakları ekleyip kavuralım.
Daha sonra üzerine sıcak suyumuzu ekleyip etler yumuşayana ve suyunu iyice çekene kadar pişirelim.
Pişen etlerin üzerine tuz ve taze çekilmiş karabiber koyup karıştıralım. Isıya dayanıklı bir tepsiye koyalım.
Beşamel sos için 4 yemek kaşığı sıvı yağ ve 3 yemek kaşığı unu tencereye koyup unun kokusu çıkana kadar kavuralım.
Daha sonra yavaş yavaş çırpma teli ile karıştırarak ılık sütümüzü koyalım.
Muhallebi kıvamına gelince tuzunu ekleyip etlerin üzerine dökelim.
Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine döküp peynir eriyene kadar fırında tutalım.
Yanına istediğiniz pilav veya garnitür ekleyerek sıcak servis edelim…
Fotoğraf: Beşamel Salçalı Kebap

1 kg daha kuşbaşı et
3 adet orta boy soğan
4 diş sarımsak
3 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
tuz
karabiber
1 dal taze biberiye (isteğe bağlı)
2 su bardağı sıcak su

Yapılışı:
Tenceremizi ısıtıp (teflon veya seramik) sıcak tencereye etimizi koyuyoruz.
İlk başta dibi tutuyor gibi olabilir endişelenmeyin bir süre sonra et ayrılacaktır karıştırarak kavrulmasını sağlayın.
Et suyunu salınca içerisine biberiyeyi koyup tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Eti suyunu çekince biraz yağ ekleyip yarım ay şeklinde doğradığımız soğanı ve ince ince kıydığımız sarımsakları ekleyip kavuralım.
Daha sonra üzerine sıcak suyumuzu ekleyip etler yumuşayana ve suyunu iyice çekene kadar pişirelim.
Pişen etlerin üzerine tuz ve taze çekilmiş karabiber koyup karıştıralım. Isıya dayanıklı bir tepsiye koyalım.
Beşamel sos için 4 yemek kaşığı sıvı yağ ve 3 yemek kaşığı unu tencereye koyup unun kokusu çıkana kadar kavuralım.
Daha sonra yavaş yavaş çırpma teli ile karıştırarak ılık sütümüzü koyalım.
Muhallebi kıvamına gelince tuzunu ekleyip etlerin üzerine dökelim.
Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine döküp peynir eriyene kadar fırında tutalım.
Yanına istediğiniz pilav veya garnitür ekleyerek sıcak servis edelim…
Hasan Paşa Köftesi (Karnabahar Püreli)

500 gr kıyma
3 dilim bayat ekmek
1 yumurta
1 soğan rendesi
1 yemek kaşığı salça biraz yağ ile sulandırılır veya mevsiminde 2-3 adet domates rendesi biraz sıvı yağ ile soteleyerek kullanılır
maydonoz
karabiber
kimyon
tuz
Püresi için:
1 küçük karnabahar
2 yemek kaşığı un
yarım su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz

Yapılışı:

Köfte malzemelerini güzelce yoğurup, biraz dolapta dinlendirelim.
Karnabaharın çiçeklerini ayırıp çok az limonlu suda haşlayalım.
Köfteye elimizde küçük kase şekli verip tepsiye dizelim. 200 derecede 15 dakika pişirip çıkaralım.
Karnabaharı blendırdan geçirelim. Karnabahar patatesten daha cıvık olacağından, biraz yağda unu kavurup karnabaharı üzerine ekleyelim.
Karnabaharı da biraz kavurduktan sonra azar azar sütü ekleyelim en son tuzunu koyup ocaktan alalım.
Arzu ederseniz içerisine biraz kaşar rendesi koyabilirsiniz.
Köftelerin içerisine karnıbaharı pay edelim.
Salçalı suyumuzu veya domates püresini tepsinin içerisine koyup. 15 dakika daha fırında pişirelim…
Hasan Paşa Köftesi (Karnabahar Püreli)
500 gr kıyma
3 dilim bayat ekmek
1 yumurta...
1 soğan rendesi
1 yemek kaşığı salça biraz yağ ile sulandırılır veya mevsiminde 2-3 adet domates rendesi biraz sıvı yağ ile soteleyerek kullanılır
maydonoz
karabiber
kimyon
tuz
Püresi için:
1 küçük karnabahar
2 yemek kaşığı un
yarım su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz

Yapılışı:
Köfte malzemelerini güzelce yoğurup, biraz dolapta dinlendirelim.
Karnabaharın çiçeklerini ayırıp çok az limonlu suda haşlayalım.
Köfteye elimizde küçük kase şekli verip tepsiye dizelim. 200 derecede 15 dakika pişirip çıkaralım.
Karnabaharı blendırdan geçirelim. Karnabahar patatesten daha cıvık olacağından, biraz yağda unu kavurup karnabaharı üzerine ekleyelim.
Karnabaharı da biraz kavurduktan sonra azar azar sütü ekleyelim en son tuzunu koyup ocaktan alalım.
Arzu ederseniz içerisine biraz kaşar rendesi koyabilirsiniz.
Köftelerin içerisine karnıbaharı pay edelim.
Salçalı suyumuzu veya domates püresini tepsinin içerisine koyup. 15 dakika daha fırında pişirelim…

 Kumpir
6 adet kumpirlik büyük patates
300-350 gr mayonez (genelde mayonezi kendim yaparım ama bu sefer hazır kullandım başka zaman mayonez yapımı tarifinide vereceğim)
300 gr kornişon turşu
250 gr içi biberli yeşil zeytin
100-150 gr kadar salam (koymasanızda olur)
1 kutu konserve bezelye
4 adet havuç (küp küp doğrayıp haşlayın)
mısır (arzu ederseniz)
250 gr kaşar peynir rendesi
100-150 gr tereyağ
ketçap
Yapılışı:
Mayonezin içerisine doğradığımız kornişon turşu, yeşil zeytin ve salamı koyalım.
Havuç ve bezelyeyi de koyduktan sonra karıştırıp dolaba kaldıralım.
Patatesleri çok güzel yıkayalım.
Patatesleri hiç bir şeye sarmadan direk tepsiye koyup 250 derecede yaklaşık 1,5- 2 saat arası pişirelim.
Bıçakla kontrol edebilirsiniz. Fırından çıkan patatesi ortadan keselim.
Yalnız tamamen ortadan iki yapmayalım.
Ben patatesleri fırın eldiveniyle tutup, iki yandan biraz sıkıyorum.
Sonra içerisine kaşar rendesi ve tereyağ koyup, tatlı kaşığıyla patatese bunları yediriyorum.
Üzerine mayonezli iç ve ketçap döküp servis yapıyorum.
Arzu ederseniz bütün malzemeleri masaya koyup ev halkıyla birliktede hazırlayabilirsiniz. 
Kumpir
6 adet kumpirlik büyük patates
300-350 gr mayonez (genelde mayonezi kendim yaparım ama bu sefer hazır kullandım başka zaman mayonez yapımı tarifinide vereceğim)
300 gr kornişon turşu
250 gr içi biberli yeşil zeytin...
100-150 gr kadar salam (koymasanızda olur)
1 kutu konserve bezelye
4 adet havuç (küp küp doğrayıp haşlayın)
mısır (arzu ederseniz)
250 gr kaşar peynir rendesi
100-150 gr tereyağ
ketçap
Yapılışı:
Mayonezin içerisine doğradığımız kornişon turşu, yeşil zeytin ve salamı koyalım.
Havuç ve bezelyeyi de koyduktan sonra karıştırıp dolaba kaldıralım.
Patatesleri çok güzel yıkayalım.
Patatesleri hiç bir şeye sarmadan direk tepsiye koyup 250 derecede yaklaşık 1,5- 2 saat arası pişirelim.
Bıçakla kontrol edebilirsiniz. Fırından çıkan patatesi ortadan keselim.
Yalnız tamamen ortadan iki yapmayalım.
Ben patatesleri fırın eldiveniyle tutup, iki yandan biraz sıkıyorum.
Sonra içerisine kaşar rendesi ve tereyağ koyup, tatlı kaşığıyla patatese bunları yediriyorum.
Üzerine mayonezli iç ve ketçap döküp servis yapıyorum.
Arzu ederseniz bütün malzemeleri masaya koyup ev halkıyla birliktede hazırlayabilirsiniz.
Damla sakızlı kurabiye;
250 gr tereyağı veya margarin
2 parça un şeklinde dövülmüş damla sakızı
8 yemek kaşığı pudra şekeri
3,5 su bardağı kadar un
1 paket vanilya

Önce pudra şekeri ve tereyağı krema haline gelinceye kadar karıştırılır. Üzerine dövülmüş damla sakızı ve vanilya eklenir ve karıştırılır. Sonra un yavaş yavaş eklenir ve kıvamında bir hamur elde edilince yoğurma işlemi bırakılır. Mümkün olduğu kadar az yoğrularak işlem tamamlanmaya çalışılır çünkü çok fazla yoğrulursa kurabiyeler pişince sert olur. Yoğrulan hamur soğutucuda 30 dk kadar dinlendirilip istenen formda kurabiyeler yapılıp 170 derece fırında, üzeri kızarmayacak, mümkün olduğunda beyaz kalacak şekilde pişirilir ve fırından çıkarılıp pudra şekeri serpilip servis edilir.
Damla sakızlı kurabiye;
250 gr tereyağı veya margarin
2 parça un şeklinde dövülmüş damla sakızı
8 yemek kaşığı pudra şekeri
3,5 su bardağı kadar un...
1 paket vanilya

Önce pudra şekeri ve tereyağı krema haline gelinceye kadar karıştırılır. Üzerine dövülmüş damla sakızı ve vanilya eklenir ve karıştırılır. Sonra un yavaş yavaş eklenir ve kıvamında bir hamur elde edilince yoğurma işlemi bırakılır. Mümkün olduğu kadar az yoğrularak işlem tamamlanmaya çalışılır çünkü çok fazla yoğrulursa kurabiyeler pişince sert olur. Yoğrulan hamur soğutucuda 30 dk kadar dinlendirilip istenen formda kurabiyeler yapılıp 170 derece fırında, üzeri kızarmayacak, mümkün olduğunda beyaz kalacak şekilde pişirilir ve fırından çıkarılıp pudra şekeri serpilip servis edilir.
****
 
Tatlı Ekşili Tavuk
Mutfak: Çin
Süre: 40-60dk

...
MALZEMELER
500 gr. tavuk
1 adet havuç
1 adet soğan
2 adet dolmalık biber
Sıvı yağ, Tuz
Hamuru için:
10 çorba kaşığı patates nişastası
10 çorba kaşığı un
1 paket kabartma tozu
2 adet yumurta
1 çay bardağı su
Tatlı ekşili sos için:
4 çorba kaşığı şeker
4 çorba kaşığı sirke
4 çorba kaşığı limon suyu
3 çorba kaşığı salça
3 adet domates

YAPILIŞ TARİFİ
Hamuru için, patates nişasta; un, kabartma tozu, yumurta ve suyu
pürüzsüz bir hale gelince kadar karıştırıp, boza kıvamında bir hamur elde
edin. (Kıvamı koyu olursa biraz daha su ekleyebilirsiniz.)
Sosu için, şeker, sirke, limon, salça ve rendelenmiş domatesi kızgın ateşte
5 dakika kavurun
Kuşbaşı doğranmış tavuk parçalarını hamura bulayıp kızdırılmış sıvı yağda
kızartın.
Tavaya 1,5 çorba kaşığı sıvı yağ koyup kızdırın. İnce doğranmış havuç ve
soğan ile küçük doğranmış dolma biberi ilave edin.
Hızlı ateşte 3 dakika sote edin. Hazırladığınız tatlı ekşili sosu ekleyin. 1
çorba kaşığı patates nişastası ekleyip 1 dakika kavurun.
Kızarttığınız tavuk parçalarını ilave edin. 1 dakika karıştırarak pişirin. Sıcak
olarak servis yapın

Hiç yorum yok: