2 Nisan 2014 Çarşamba

güzel şeyler

KAĞITTA  SEBZE

  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 1 adet yeşil kabak
  • 1 küçük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Kekik, pul biber, karabiber, tuz, salça
Sebzeleri dilediğimiz gibi dilimliyoruz. Hepsinin kalınlığı aynı boyutta olsun. Sebzeleri bir kaseye alıyoruz. Küçük bir kaseye 1 kaşık zeytinyağını alıyoruz. Üzerine yarım çay bardağı su ilave ediyoruz. Yarım kaşık salça ve baharatları da ekleyip karıştırıyoruz. Bu karışımı sebzeye ilave edip iyice harmanlıyoruz.
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye malzemeyi yayıyoruz. Üzerine kağıdı kapatıyoruz ve kenarlarını büküyoruz. 180 derece fırında 40-50 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkarıp kağıdın üzerini kesiyoruz ve 10 dakika daha fırına veriyoruz. Afiyet olsun.

****
ZEYTİNYAĞLI  ENGİNAR

  • 4 adet soyulmuş enginar
  • 1,5 su bardağı bezelye
  • 2 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 limon
  • 2 tatlı kaşığı un
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
1 limonu sıkın, bu limon suyuyla bir kaba limonlu su yapın ve enginarları yarım saat kadar bu suda bekletin. Eğer aldığınız yerde zaten limonlu suda beklemişse ve limonu iyi ise gerek kalmıyor. Sadece diğer malzemeleri hazırlarken kararmaması için ne kadar süre gerekiyorsa o kadar bekletebilirsiniz bu durumda.
Soğanı yemeklik doğrayın ve derin tencerede zeytinyağı ile kavurun. Havuçları ve enginarları sırayla doğrayın, kavrulmuş soğanların içine atın. Birkaç dakika karıştırın.
Ilık suyu, kalan 1 limonu ve unu bir kapta karıştırın. Tenceredeki malzemelerin üstüne ekleyin. Tuzu ve şekeri ekleyin. Bezelyeleri de suya ekleyin ve kaynayana kadar orta ateşte tutun. Kaynadıktan sonra kısık ateşte havuçlar yumuşayana kadar pişirin.
Servis ederken dereotu ile süsleyebilirsiniz.
Not: Bezelyeler taze ise kabuklarından da birkaç parça atabilirsiniz hoş bir görüntü veriyor.
Afiyet olsun :)
***
 2.Cİ  TARİF  ENGİNAR
  • 6 adet enginar çanağı
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy havuç
  • 250-300 gram bezelye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 6 adet şeker
  • 2 adet limonun suyu
  • Dereotu
  • Tuz
Enginar çanakları yıkanır. Limonlu ve tuzlu suda bir süre bekletilir. Havuç ve patates küp küp doğranır. Bezelye, havuç ve patatesler haşlanır. Kuru soğan yemeklik doğranır ve kavrulur. Enginarlar altı düz bir tencereye yerleştirilir. İçlerine soğan, bezelye, havuç ve patatesli karışım doldurulur. (Karışıma isteğe göre tuz serpilir.) 1 su bardağı zeytinyağı ve 2 limonun suyu karıştırılarak enginarların üzerine gezdirilir, kalanı tencereye dökülür. 1 su bardağı su tencereye ilave edilir ve yaklaşık 30 dakika orta ateşte pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınıp dereotu ile servis yapılır. AFİYET OLSUN…
***
 3.TARİF
  • 6 adet konserve enginar
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet havuç
  • 6 yemek kaşığı haşlanmış bezelye
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Dereotu
  • 1 adet limon suyu
1 adet kuru soğanı küp küp doğrayıp 2 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleşene kadar kızartın.Patatesleri soyup yıkayın ve küp küp doğrayın. Havuçları kazıyıp aynı şekilde küp küp doğrayın.Su dolu tencerede önce havuçları koyarak haşlamaya başlayın ardından patatesleri atarak haşlayın süzgece alarak soğuk sudan geçirin.Sebzeleri diri kalacak şekilde haşlayın.
Enginarları konserve kavanozundan çıkarıp iyice yıkayın.İkiye böldüğünüz limon parçasıyla güzelce ovup tencereye dizin.Patatesleri, havuçları ,bezelye ve kavrulmuş soğanı enginarların üzerine yerleştirin.Geri kalan zeytinyağını enginarların üzerine gezdirin. Limonu sıkıp enginarların üzerine gezdirin ve tuzunu ayarlayın.Bir su bardağı suyu tencerenin kenarından akıtarak tencereyi ocağa koyun.Kısık ateşte enginarlar yumuşayana kadar pişirin.Servis ederken üzerine dereotu serpin.Afiyet olsun

***
4.TARİF

  • 1 kilo kereviz
  • 2 adet patates
  • 1-2 adet havuç
  • 1-2 adet soğan
  • 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
  • gerekirse 1-1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kesme şeker
  • tuz
  • zeytinyağı
  • kerevizi bekletmek için limon suyu
Kerevizi orta büyüklükte küp küp doğrayalım ve bir süre limonlu suda bekletelim. Soğanı yemeklik, havucu ise yuvarlak doğrayalım. Tencereye bir miktar zeytinyağı koyup havucu ve soğanı hafif pembeleşene kadar kavuralım. Ardından doğradığımız kereviz ve patatesleri de ekleyip hafif sararana kadar kavuralım. 1 adet kesme şekeri de ilave edelim. Ardından 1 su bardağı portakal suyunu ekleyelim. Gerekirse ilave olarak 1-1,5 su bardağı sıcak su da ilave edebilirsiniz. Tuzunu da ekleyip pişmeye bırakalım. Sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 30-35 dk pişirelim. Sıcak ya da soğuk servis edelim. Dilerseniz servis ederken dere otu da kullanabilirsiniz. Afiyet Olsun
****
 

Hiç yorum yok: