5 Nisan 2014 Cumartesi

Cevizli Mercimek Köftesi


Malzeme
1 orta boy havuç,
yarım su bardağı mercimek,
yarım su bardağı ceviz içi,
2 yemek kaşığı un,
çeyrek demet maydanoz,
1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar,
1 yumurta,
2 yemek kaşığı galeta unu,
tuz,
karabiber

Yapılışı
Havuçları yıkayın, kazıyın, iki veya üçe bölün, az tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın, kendi suyunda soğumaya bırakın. Mercimeği ayıklayın, yıkayın, az tuzlu suda haşlayın. Havuç, mercimek ve ceviz içini kıyma makinesi veya mutfak robotundan geçirin. Un, maydanoz, kaşar, tuz ve karabiberi katın ve yoğurun. Elinizle köfte şekli verip galeta ununa batırın. Buzdolabında bir saat tutun. Çıkartıp kızgın yağda kızartın. Köfteleri tavadan çıkartınca kağıt havluda fazla yağını süzdürün. Sıcak servis yapın. Arzu ederseniz un yerine galeta unu katabilir ve hiçbir şeye bulamadan doğrudan yağa atıp kızartabilirsiniz. 
*******
tahinli Mercimek Köftesi
Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağı ince bulgur
1 çay bardağı tahin
4 adet taze soğan
10-15 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Hazırlanışı
Mercimek az suda şeklini kaybedene kadar haşlanır. Bulgurun üzerine 1,5 çay bardağı ılık su konur. Suyu süzülmüş mercimek ve bulgur birleştirilir. İçine kıyılmış soğan, maydanoz, tuz, tahin ve pul biber
********

 paneli  mercimek köftesi
Malzemeler
1 paket Knorr Mercimek Köfte 1 paket Knorr Pane Harcı
5 damla Knorr Acısso
2 adet yumurta
1 su bardağı kızartma yağı
1 su bardağı kaynar su
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
Knorr Mercimek Köfte kaynar su ve zeytinyağı ile pişirme talimatlarına göre hazırlanarak ceviz büyüklüğünde yuvarlanır. Köftelere iki avucunuzla bastırarak hafif yassı şekil verilir. 2 adet yumurta Knorr Acısso ile çırpılır. Düz bir tabağa Knorr Pane Harcı’nı döküp ayrı bir yayvan kaseye yumurtalı karışımı koyulur. Köfteleri önce yumurtaya daha sonra pane harcına batırarak her iki tarafı altın sarısı oluncaya kadar kızartılarak servis edilir. 
****
havuçlu  mercimek köftesi 

Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 çorba kaşığı salça
2 adet rendelenmiş havuç
1 soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı bulgur
4 adet taze soğan
Maydanoz
Kimyon
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı
Kırmızı mercimeği ocakta kaynatın. Yumuşayınca içine bulgur ekleyip suyunu çekmesini sağlayın. Bulgur kabarınca yoğurup soğumaya bırakın. Tavaya salça, rendelenmiş soğan, rendelenmiş havuç, tereyağı ve sıvı yağı koyup 5 dakika kadar pişirin ve bulgurlu karışımın içine dökün. Kıyılmış maydanoz ve taze soğanı da içine alıp hepsini yoğurun, şekil verin.

Hiç yorum yok: