
Biberli Ekmek: Mersin Mutfağı
Malzemeler:
...
Malzemeler:
...
Hamur malzemesi:
4 su bardağı un
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz ve şeker
İç malzemesi:
3 yemek kaşığı susam
1 çay bardağı kurutulmuş ve çekilmiş kırmızı biber,
2 orta boy soğan,
1 çay bardağı yağ
tuz
Yapılışı:
Biber bir su bardağı ılık suda ıslatılır, süzülür. Diğer malzemeler eklenerek, harmanlanır. Hazırlanmış hamur avuç içi büyüklüğünde daire şeklinde açılır, üzerine malzeme yayılır. Fırında pişirilir.
***

4 su bardağı un
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz ve şeker
İç malzemesi:
3 yemek kaşığı susam
1 çay bardağı kurutulmuş ve çekilmiş kırmızı biber,
2 orta boy soğan,
1 çay bardağı yağ
tuz
Yapılışı:
Biber bir su bardağı ılık suda ıslatılır, süzülür. Diğer malzemeler eklenerek, harmanlanır. Hazırlanmış hamur avuç içi büyüklüğünde daire şeklinde açılır, üzerine malzeme yayılır. Fırında pişirilir.
***

Harput Köftesi
Malzemeler:
...
Malzemeler:
...
1 Paket Köftelik Bulgur
Yarım Kilogram Orta Yağlı Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
Yeteri kadar Maydanoz
Yeteri kadar Reyhan
Yeteri kadar Domates Salçası
Yeteri kadar Tuz
Yapılışı:
Soğanı kuşbaşı doğrayıp, maydanoz, reyhan ve tuzla ovun. Et, bulgur ve salçayı ilave edip, iyice yoğrun.
Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, yuvarlak yapın, her iki tarafından parmağınızla bastırıp ortasını çukurlaştırın.
Bir tencereye tereyağı ve salça (ya da domates rendesi) koyup, biraz pişirdikten sonra bir kase su ilave edin.
Su kaynadığında köfteleri alıp 20-25 dakika pişirin, artan suyu bir kaba koyup süzün.
Servis yapacağınız zaman, bir kapta sakladığınız bu sudan biraz ilave edip, yeniden ısıtın.
***

Yarım Kilogram Orta Yağlı Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
Yeteri kadar Maydanoz
Yeteri kadar Reyhan
Yeteri kadar Domates Salçası
Yeteri kadar Tuz
Yapılışı:
Soğanı kuşbaşı doğrayıp, maydanoz, reyhan ve tuzla ovun. Et, bulgur ve salçayı ilave edip, iyice yoğrun.
Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, yuvarlak yapın, her iki tarafından parmağınızla bastırıp ortasını çukurlaştırın.
Bir tencereye tereyağı ve salça (ya da domates rendesi) koyup, biraz pişirdikten sonra bir kase su ilave edin.
Su kaynadığında köfteleri alıp 20-25 dakika pişirin, artan suyu bir kaba koyup süzün.
Servis yapacağınız zaman, bir kapta sakladığınız bu sudan biraz ilave edip, yeniden ısıtın.
***

İrmikli Tavuk Köftesi
Malzemeler...
• 1 adet kuru soğan
• 2 dilim bayat ekmek içi
• 1 adet yumurta
• 3 çorba kaşığı irmik
• ½ demet maydanoz
• 3 çorba kaşığı yoğurt
• 4 diş sarımsak
• 500 gr tavuk eti kıyması
• Karabiber
• Kırmızı toz biber
• Tuz
Yapılışı
1. Yoğurma kabına tavuk kıymasını alın.
2. Soğanı ve sarımsakları soyup küçük şekilde doğrayın ve kıymanın üzerine ekleyin.
3. Maydanozu ince kıyın yumurta, yoğurt ve irmikle beraber ekleyip karıştırın.
4. Bayat ekmek içi, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ekledikten sonra iyice yoğurun.
5. Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayıp yassı şekil verin.
6. Tavada sıvıyağ kızdırın ve şekil verdiğiniz köfteleri bu yağda kızartın.
7. Yeşilliklerle süsleyerek servis edin.
***
Malzemeler...
• 1 adet kuru soğan
• 2 dilim bayat ekmek içi
• 1 adet yumurta
• 3 çorba kaşığı irmik
• ½ demet maydanoz
• 3 çorba kaşığı yoğurt
• 4 diş sarımsak
• 500 gr tavuk eti kıyması
• Karabiber
• Kırmızı toz biber
• Tuz
Yapılışı
1. Yoğurma kabına tavuk kıymasını alın.
2. Soğanı ve sarımsakları soyup küçük şekilde doğrayın ve kıymanın üzerine ekleyin.
3. Maydanozu ince kıyın yumurta, yoğurt ve irmikle beraber ekleyip karıştırın.
4. Bayat ekmek içi, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ekledikten sonra iyice yoğurun.
5. Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayıp yassı şekil verin.
6. Tavada sıvıyağ kızdırın ve şekil verdiğiniz köfteleri bu yağda kızartın.
7. Yeşilliklerle süsleyerek servis edin.
***
Desem ki vakitlerden bir nisan akşamıdır,
Rüzgarların en ferahlatıcısı senden esiyor..
Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini..
Cahit Sıtkı Tarancı
***

Rüzgarların en ferahlatıcısı senden esiyor..
Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini..
Cahit Sıtkı Tarancı
***

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder