3 Aralık 2012 Pazartesi

tamer şen kardeşin lezzet durağı


BOYOZ (İZMİR)

2 su bardagi un
1 su bardagi sivi yag
1 su bardagi ilik su
1 tatli kasigi sirke
1 tatli kasigi seker
1/2 tatli kasigi tuz
380 gr az tuzlu beyaz peynir


Un,su,sirke,tuz,seker,1 yemek kasigi sivi yag,hepsini karistirip bir guzel yogrulur.(hamuru cok yogurmak gerekiyor) dinlenmeye birakilir.
Cukur bir kaba 1 bardak sivi yag bosaltilir.
Yogurulan hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar kopartilip yagin icinde 10 -15 dakika bekletilir.
Her bir parca hamur topaklarindan alinip katmer hamuru incelinde merdaneyle veya oklava ile acilir sonra ,kenarlardan elinizle uzatarak tul gibi inceltilir rulo yapip yagda dinlendiriyorsunuz.
Rulo yapilir tekrar acilir tekrar rulo yapilir tekrar acilir uc kere bu islem tekrarlanir..(her acilan yufkanin uzerine bolca siviyag surulur)
Uzeri yaglanip ortasina beyaz peynir konup tekrar kucuk rulo yapilip,top seklinde sarilir.
Kalan hamur toplarina ayni islemi uygulayip bol yaglanmis tepsiye dizilir.
firina koymadan once yaklasik yarim saat ilik bir yerde bekletilmelidir.
Uzerlerine yumurta sarisi surup susam serpistirilir.
180 dereceli onceden isitilmis firinda uzerleri kizarana kadar pisirilir.

*******


 


İZMİR KÖFTE (FIRINDA)

Yarım kg köftelik kıyma
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 dilim ekmek içi
nane
maydanoz
1 yumurta
kekik ve tuz
6-7 adet patates
4-5 adet biber
1 adet domates
1 kaşık salça


Köfte için bütün malzemeler karıştırılır.
Parmak şeklinde köfteler hazırlanır.
Patatesler soyulup elma dilimi şeklinde doğranır.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine önce patatesler tuz ve kekik atılarak alınır.
Kızarmaya başlayınca köfteler de dizilir ve kızarıncaya kadar fırında bekletilir.
Fırından çıkarılarn köfte ve patatesler bir tencereye alınırak üzerine biber, rendelenmiş domates konur.
Salça bir kasede sulandırılarak tencereye eklenir.
Kısık ateşte kaynadıktan sonra 10-15dk kadar pişirilir.

************

 

 

KANDİL SİMİTİ

Aldığı kadar un
1 paket (250 gr) yumuşamış margarin
4 çorba kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 tane yumurta sarısı
1 çay kaşığı tuz
Yeteri miktarda susam
1 yumurta beyazı


Bir kabın içerisine dışarıda yumuşattığımız margarini içine yerleştiriyoruz ve elimizle iyice yoğuruyoruz. Margarinin üzerine yumurta sarısını, yoğurdu ve tuzu ilave ediyoruz. Bunları ilave ettikten sonra üzerine un ve kabartma tozunuda ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Hamurumuz istediğimiz yani kulak memesinden biraz daha sert bi kıvama getirerek istediğimiz hamuru elde etmiş oluyoruz.
Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz. Daha sonra yuvarlanan hamuru tezgah üzerinde iki ekinizle yuvarlayarak uzatıyoruz. Yeteri kadar uzatınca iki ucunu birleştirerek simit şeklini veriyoruz. Simidimizi önce yumurta akına batırıyoruz arkasından hemen çıkararak susama daldırıyoruz. Etrafının iyice susamlı olmasına dikkat etmelisiniz. Sonrasında yağlı kağıt döşediğiniz fırın tepsisinin üzerine hazırladığınız simitleri diziyoruz.
Hazırladığımız tepsiyi önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Pişme süresini sevdiğiniz kıvamda olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Dilerseniz kadil simitlerini çörek otu ile de yapabilirsiniz. Bu durumda yumurta akına batırdıktan sonra tepsiye dizmeli ve üzerine çörek otu serpiştirmeliy
 

Hiç yorum yok: