4 Aralık 2012 Salı

muharrem ayı


Umudunu yitirme,
Cebindeki son anahtar belki de kilidi açacaktır...!

~Benjamin Franklin~



 

AŞURE ... GELENEKSEL TÜRK MUTFAĞI

1,5 su bardağı aşurelik buğday (dövme/yarma)
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
1 çay bardağı pirinç
2,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
8 adet kuru incir
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı kuru kayısı
yarım çay bardağı kuş üzümü
yarım çay bardağı dolmalık fıstık
1 portakal kabuğu rendesi
1 çay bardağı fındık
1 büyük veya 2 küçük parça çubuk tarçın
1 adet elma


yarım narın tanesi
İri kıyılmış ceviz
File badem
File fındık
File fıstık
Toz antep fıstığı
Hindistan cevizi
Toz tarçın
Kuş üzümü
Dolmalık fıstık


Türk mutfağının en eski tatlılarından biri olan Aşure, ön hazırlıkları nedeniyle zahmetli görünmesine rağmen aslında yapılması çok da zor olmayan bir tatlıdır. Özellikle Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü olan Aşure günü‘nde yapılan bu tatlı komşularımızla, yakınlarımızla paylaşımda bulunmamızı sağlayan özel bir lezzettir. Kimimizin sıcak, kimimizin ılık, kimimizin ise soğuk olarak yemeyi sevdiği aşurenin benim sevdiğim şekli ile tarifi ise şöyle;
Aşureyi pişirebilmek için bazı ön hazırlıklar yapmak gerekiyor. Aşurelik buğdayı, fasulyeyi ve nohutu ayrı kaplarda önceden 1 gece suda bekletip, sonra düdüklü veya normal tencerede ayrı ayrı haşlıyoruz. Nohut ve fasulyenin fazla sularını süzüyoruz, ancak buğdayın suyu içinde kalıyor ve hazırlıklar tamamlanana kadar iyice şişiyorlar. 2. aşama olarak tahılları beklerken pirinci ılık suda bekletiyoruz. Kuru kayısıları ve üzümleri de sıcak suda bekletiyoruz. İncirleri ise hafifçe haşlıyoruz. (Böylece aşuremizin kararmasını önlemiş oluyoruz). İncir ve kayısı ılınırken, portakal kabuğunu rendeliyoruz. İncir ve kayısıları da çok ufak olmamak üzere doğradıktan sonra, aşuremizi pişirmeye artık hazırız.
Aşure için büyükçe bir tencere içine buğdayı ve 2 litre suyu ilave ediyoruz. Tenceremiz kaynamaya başlayınca fasulye ve nohutu, sonra iyice yıkadığımız pirinci ilave ederek, karıştırarak pişiriyoruz. Baklagiller nişasta içerdiğinden tenceremizin dibinde yapışma olabilir, bunun için karıştırmayı ihmal etmememiz gerekiyor. Karışımımız kaynamaya başlayınca, kuru üzüm, dilimlenmiş kuru kayısı ve kuru inciri ve çubuk tarçını ekliyoruz. Daha sonra sütü ve arkasından şekeri ilave ediyoruz ve karıştırarak kaynatıyoruz. Aşuremizin şekerini ve kıvamını, tadına bakarak kontrol ettikten sonra, ufak dilimlenmiş elmayı, portakal kabuğu rendesini, kuş üzümlerini, fındığı (bütün halde), dolmalık fıstığı ekleyip karıştırıyoruz ve tekrar kaynayınca ocaktan alıyoruz. Biraz ılındıktan sonra servis kaselerimize paylaştırıyoruz. Biraz da tabaklarda ılınan aşuremizin üzerini çok soğumadan süslüyoruz. Bunun için olmazsa olmaz nar tanelerini, tarçını ve evimizde bulunan öneri olarak yukarıda belirttiğim malzemelerden istediklerimizi kullanıyoruz. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırıyoruz.

Hiç yorum yok: