
HARİKULADE BEYNİNİZİ MÜTHİŞ KULLANMANIN 5 DOĞAL YOLU
Beyin her neresinden düşünürseniz düşünün, fevkalade sıfatını alacak bir organ. Vücudu her açıdan yoluna koyuyor, yetmez zihnen idrak etmeyi sağlıyor. Hareket etme onda, mantık onda, hafıza onda, nefes almak onda! Sayın sayabildiğiniz kadar.
Yüksek bir hayat kalitesi ve en iyi zindeliği elde etmek için, bugün Size 5 Kundo tavsiyemiz olacak:
Beyin her neresinden düşünürseniz düşünün, fevkalade sıfatını alacak bir organ. Vücudu her açıdan yoluna koyuyor, yetmez zihnen idrak etmeyi sağlıyor. Hareket etme onda, mantık onda, hafıza onda, nefes almak onda! Sayın sayabildiğiniz kadar.
Yüksek bir hayat kalitesi ve en iyi zindeliği elde etmek için, bugün Size 5 Kundo tavsiyemiz olacak:
1. İLTİHAPLARA KARŞI ÇIKACAK ŞEKİLDE BESLENİN
Araştırmalar iltihabın düzgün kan akışı ve beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini gösteriyor. Vücudunuzdaki her organ, düzgün kan dolaşımına bağımlı, özellikle beyin.
Bol çilek, portakal, havuç, bitter (kakao oranı yüksek, süt düzeyi mümkün olabildiğince düşük) çikolata, yeşil yapraklı sebzeler, havuç iltihaba karşı çıkıyor.
Baharat olarak zencefil ve zerdeçal kullanın: bunlar iltihaba karşı çıkan sağlam yardımcılar.
2. ANTİ OKSİDANLARI BESLENMENİZDEN EKSİK ETMEYİN
"Bir kişinin beslenmesinde uygun değişiklikler yapılarak kavramsal yetenekleri arttırılabilir, beyni zarardan korunabilir ve yaşlanma etkileri azaltılabilir" diyor Prof. Dr. Fernando Gomez-Pinilla.
Yaşlanmanın dış görünüşümüzdeki etkilerini azaltmaya gösterdiğimiz özeni, çok rahat beynimiz için de gösterebiliriz:)
Daha çok antioksidan tüketebiliriz. Taze meyve ve sebzeler, yeşillikler, tam tahıllar, yeşil çay, beyaz çay vb.
3. OMEGA 3 YAĞI TÜKETİN
Omega-3 yağ asitleri beyin hücre zarlarının gelişimine ve hücreler arası iletişimin artmasına katkıda bulunuyor. Omega 3 eksikliğinde ise, dikkat eksikliği, disleksi (yazıyı algılamada ve okumada güçlük çekme), hiperaktivite gibi bozukluklar ortaya çıkıyor. Ceviz, keten tohumu, kivi, somon balığı ve benzer yağlı balıklarda Omega 3 bulunuyor.
4. ABUR CUBUR VE KATKI MADDELERİNDEN KAÇININ
İçeriğinde şeker, trans yağlar, arıtılmış beyaz un olan işlenmiş gıdalar tükettiğimizde, bu iltihaba yol açıyor. Bunun da beyin için iyi olmadığını öğrendik. Gıda boyaları da öyle. Etiketleri okuyun; uzayıp gidiyorsa, içinde ne olduğunu anlamayı bir kenara bırakın, kelimeleri telaffuz bile edemiyorsanız, ürünü rafa iade edin.
5. STRES YÖNETİMİNİ UYGULAYIN
Stres kortizol hormonu salınımını sağlar. Duruma bağlı faydalı olabilecek bu hormonun, stres nedeniyle aşırı yüksek miktarlarda salınması beyin hücreleri için toksiktir. Kronik stres, beyin sağlığı için şart olan gıdalara da zarar verir.
Çeşitli rahatlama teknikleri ve stresle başa çıkma stratejilerini kullanabilirsiniz. Yoga, meditasyon, nefes teknikleri ve kaş gevşetici egzersizler yapabilirsiniz. Ya da Size iyi gelen başka şeyler. Hangisinin Sizin için en iyisi olduğunu bulmak zaman alabilir ama pes etmeyin. Çabanıza değecek.
Joann Bayus'un bir yazısından faydalanılmıştır
Araştırmalar iltihabın düzgün kan akışı ve beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini gösteriyor. Vücudunuzdaki her organ, düzgün kan dolaşımına bağımlı, özellikle beyin.
Bol çilek, portakal, havuç, bitter (kakao oranı yüksek, süt düzeyi mümkün olabildiğince düşük) çikolata, yeşil yapraklı sebzeler, havuç iltihaba karşı çıkıyor.
Baharat olarak zencefil ve zerdeçal kullanın: bunlar iltihaba karşı çıkan sağlam yardımcılar.
2. ANTİ OKSİDANLARI BESLENMENİZDEN EKSİK ETMEYİN
"Bir kişinin beslenmesinde uygun değişiklikler yapılarak kavramsal yetenekleri arttırılabilir, beyni zarardan korunabilir ve yaşlanma etkileri azaltılabilir" diyor Prof. Dr. Fernando Gomez-Pinilla.
Yaşlanmanın dış görünüşümüzdeki etkilerini azaltmaya gösterdiğimiz özeni, çok rahat beynimiz için de gösterebiliriz:)
Daha çok antioksidan tüketebiliriz. Taze meyve ve sebzeler, yeşillikler, tam tahıllar, yeşil çay, beyaz çay vb.
3. OMEGA 3 YAĞI TÜKETİN
Omega-3 yağ asitleri beyin hücre zarlarının gelişimine ve hücreler arası iletişimin artmasına katkıda bulunuyor. Omega 3 eksikliğinde ise, dikkat eksikliği, disleksi (yazıyı algılamada ve okumada güçlük çekme), hiperaktivite gibi bozukluklar ortaya çıkıyor. Ceviz, keten tohumu, kivi, somon balığı ve benzer yağlı balıklarda Omega 3 bulunuyor.
4. ABUR CUBUR VE KATKI MADDELERİNDEN KAÇININ
İçeriğinde şeker, trans yağlar, arıtılmış beyaz un olan işlenmiş gıdalar tükettiğimizde, bu iltihaba yol açıyor. Bunun da beyin için iyi olmadığını öğrendik. Gıda boyaları da öyle. Etiketleri okuyun; uzayıp gidiyorsa, içinde ne olduğunu anlamayı bir kenara bırakın, kelimeleri telaffuz bile edemiyorsanız, ürünü rafa iade edin.
5. STRES YÖNETİMİNİ UYGULAYIN
Stres kortizol hormonu salınımını sağlar. Duruma bağlı faydalı olabilecek bu hormonun, stres nedeniyle aşırı yüksek miktarlarda salınması beyin hücreleri için toksiktir. Kronik stres, beyin sağlığı için şart olan gıdalara da zarar verir.
Çeşitli rahatlama teknikleri ve stresle başa çıkma stratejilerini kullanabilirsiniz. Yoga, meditasyon, nefes teknikleri ve kaş gevşetici egzersizler yapabilirsiniz. Ya da Size iyi gelen başka şeyler. Hangisinin Sizin için en iyisi olduğunu bulmak zaman alabilir ama pes etmeyin. Çabanıza değecek.
Joann Bayus'un bir yazısından faydalanılmıştır


KALP SAĞLIĞI VE KALİTELİ BİR HAYAT İÇİN 8 MADDE
Yaşadığımızı gösteren en kıymetli organımız kalbimiz. Ona ilişkin hastalığa sahip insan sayısı gün geçtikçe artıyor. Kalbe ve kan damarlarına ilişkin hastalıklarda ana sebep ne peki?
İltihaplanma.
O zaman:
=> iltihaplanmayı nasıl azaltabiliriz?
=> serbest radikalleri nasıl nötr hale getiririz?
=> damarlardaki kan akışını nasıl arttırabiliriz ve kanın pıhtılaşma riskini nasıl azaltabiliriz?
Esas önemlisi, bütün bunları nasıl bir beslenme ile yapabiliriz? İşte bunun yolları:
1. OMEGA 6 YAĞLARINDAN KAÇININ Bunlar kalp sağlığı yağlar olarak adlandırıldı: mısır, soya, ayçiçek, soya fasülyesi yağı vb. Ama öyle değiller. Omega 3 ile dengeli bir şekilde alınmadığı sürece, geniş iltihaplara yol açıyorlar. Çoğu işlenmiş gıdalarda, hatta "sağlıklı gıda" diye belirtilen gıdalarda dahi var.
2. GÜNDE EN AZ BESİN DEĞERİ YÜKSEK 10 PORSİYON MEYVE VE SEBZE TÜKETİN Marul gibi gevşek sebzelerde, bir bardak bir porsiyona eşittir. Daha yoğun sebzelerde, mesela brokolide yarım bardak bir porsiyon için yeterli olacaktır. 70 yaşında bu çeşit sayısını 15'e çıkarmakta fayda var. Bunları yemek zor mu, kolayı var: blenderdan geçirin. Üstüne biraz su ve buz ekleyin, kıvamını sevene kadar. Tatlı meyveler seçerseniz, içimi leziz olacaktır.
3. BEYAZ EKMEKTEN KAÇININ Ekmekler şöyle sağlıklı, böyle iyi diye bir sürü reklam görüyoruz. En sağlıklı ekmek, sizin yaptığınız ekmek zira ekmeklere zararlı katkı maddeleri ilave ediyorlar. Bisküvi ya da paketlenmiş olarak satılan tüm pişirilmiş gıdalardan da uzak durun. Kabartma tozundan da: içinde aliminyum barındırıyor.
4. SUNİ TATLANDIRICILARDAN KAÇININ, İÇERİKLERİNİ DANIŞIN Aspartam, neotam gibi içerikleri olan tatlandırıcılar sağlığınız için iyi değil.
5. HAZIR SALATA SOSLARINDAN KAÇIN Bu soslarda çoğunlukla omega 6 yağı var. Taş soğuk baskı zeytinyağını tercih edin. Limonu sıkıp zeytinyağı ile karıştırmaktan üşeniyoruz belki ama aslında gayet kolay:) Ve çok daha ekonomik.
6. BAHARATLAR SİZİN İÇİN SAĞLIKLI Zerdeçal, kekik, biberiye, tarçın gibi baharatların tek özellikleri güçlü anti-oksidan etkileri olması değil. Aynı zamanda antibakteriyeller, kalp ve beyni koruyorlar. Bazı katkı maddelerinin etkilerini azaltmaya da yarıyorlar.
7. BOL LİF TÜKETİN Sebze meyve tüketiminizi arttırırsanız ve sağlıklı bir sebze lifi tüketirseniz, sizin için en faydalısı olacaktır.
8. KATKI MADDELERİNDEN KAÇININ Bunların bir kısmı, hücrelerin hassas katmanlarına zarar veriyor, serbest radikal fırtınası çıkmasına yol açıyor ve damar tıkanıklığının hızlanmasına yol açıyorlar. Bu da kalp krizi, felç, hiper tansiyon gibi nedenlere yol açıyor.
Yine Hipokratla bitirelim:
"Yürüyüş, insanın en iyi ilacıdır."
Yaşadığımızı gösteren en kıymetli organımız kalbimiz. Ona ilişkin hastalığa sahip insan sayısı gün geçtikçe artıyor. Kalbe ve kan damarlarına ilişkin hastalıklarda ana sebep ne peki?
İltihaplanma.
O zaman:
=> iltihaplanmayı nasıl azaltabiliriz?
=> serbest radikalleri nasıl nötr hale getiririz?
=> damarlardaki kan akışını nasıl arttırabiliriz ve kanın pıhtılaşma riskini nasıl azaltabiliriz?
Esas önemlisi, bütün bunları nasıl bir beslenme ile yapabiliriz? İşte bunun yolları:
1. OMEGA 6 YAĞLARINDAN KAÇININ Bunlar kalp sağlığı yağlar olarak adlandırıldı: mısır, soya, ayçiçek, soya fasülyesi yağı vb. Ama öyle değiller. Omega 3 ile dengeli bir şekilde alınmadığı sürece, geniş iltihaplara yol açıyorlar. Çoğu işlenmiş gıdalarda, hatta "sağlıklı gıda" diye belirtilen gıdalarda dahi var.
2. GÜNDE EN AZ BESİN DEĞERİ YÜKSEK 10 PORSİYON MEYVE VE SEBZE TÜKETİN Marul gibi gevşek sebzelerde, bir bardak bir porsiyona eşittir. Daha yoğun sebzelerde, mesela brokolide yarım bardak bir porsiyon için yeterli olacaktır. 70 yaşında bu çeşit sayısını 15'e çıkarmakta fayda var. Bunları yemek zor mu, kolayı var: blenderdan geçirin. Üstüne biraz su ve buz ekleyin, kıvamını sevene kadar. Tatlı meyveler seçerseniz, içimi leziz olacaktır.
3. BEYAZ EKMEKTEN KAÇININ Ekmekler şöyle sağlıklı, böyle iyi diye bir sürü reklam görüyoruz. En sağlıklı ekmek, sizin yaptığınız ekmek zira ekmeklere zararlı katkı maddeleri ilave ediyorlar. Bisküvi ya da paketlenmiş olarak satılan tüm pişirilmiş gıdalardan da uzak durun. Kabartma tozundan da: içinde aliminyum barındırıyor.
4. SUNİ TATLANDIRICILARDAN KAÇININ, İÇERİKLERİNİ DANIŞIN Aspartam, neotam gibi içerikleri olan tatlandırıcılar sağlığınız için iyi değil.
5. HAZIR SALATA SOSLARINDAN KAÇIN Bu soslarda çoğunlukla omega 6 yağı var. Taş soğuk baskı zeytinyağını tercih edin. Limonu sıkıp zeytinyağı ile karıştırmaktan üşeniyoruz belki ama aslında gayet kolay:) Ve çok daha ekonomik.
6. BAHARATLAR SİZİN İÇİN SAĞLIKLI Zerdeçal, kekik, biberiye, tarçın gibi baharatların tek özellikleri güçlü anti-oksidan etkileri olması değil. Aynı zamanda antibakteriyeller, kalp ve beyni koruyorlar. Bazı katkı maddelerinin etkilerini azaltmaya da yarıyorlar.
7. BOL LİF TÜKETİN Sebze meyve tüketiminizi arttırırsanız ve sağlıklı bir sebze lifi tüketirseniz, sizin için en faydalısı olacaktır.
8. KATKI MADDELERİNDEN KAÇININ Bunların bir kısmı, hücrelerin hassas katmanlarına zarar veriyor, serbest radikal fırtınası çıkmasına yol açıyor ve damar tıkanıklığının hızlanmasına yol açıyorlar. Bu da kalp krizi, felç, hiper tansiyon gibi nedenlere yol açıyor.
Yine Hipokratla bitirelim:
"Yürüyüş, insanın en iyi ilacıdır."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder