6 Kasım 2012 Salı

lezzet dünyasında geziyoruz TAMER KARDEŞTEN


 

 

UN HELVASI

1 çay bardağı ceviz
1 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı su
2 su bardağı un
4 çorba kaşığı tereyağı

Cevizi dövün. Ayrı bir kabın içinde ceviz, pekmez ve suyu karıştırın. Bir kenarda bekletin. Kaim tabanlı yayvan bir tavaya unu koyun. Tahta kaşıkla devamlı karıştırarak kısık ateşte rengi pembeleşinceye kadar kavurup üzerine tereyağını koyun. Tereyağı eriyinceye kadar karıştırın, ateşten alın. Pekmezli karışımı katın. Koyulaşana kadar kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin.
Ele alınacak kadar ılındığında helvadan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizde top haline getirip servis tabağına yerleştirin.

************





TAHİNLİ HELVA

140 gram tereyağı
Yarım su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı un
Bir buçuk su bardağı dolmalık fıstık
125 gram tahin

İki buçuk su bardağı tozşeker
3 su bardağı su

Derin bir tencereyi ateşe oturtun Tereyağı, sıvıyağ, un ve dolmalık fıstığı tencereye alarak ağır ateşte sürekli karıştırın Un, nar gibi kızarana kadar, tencerenin dibini tutturmamaya dikkat ederek kavurun
Şurubu hazırlamak için tozşeker ve suyu kaynatın Kavurduğunuz una önce tahini, sonra sıcak şurubu sürekli karıştırarak ilave edin
Bir taşım kaynadıktan sonra tepsiye dökün
Yayarak üzerini düzeltin Soğumaya bırakın Çatalla istediğiniz şekli verin
Dilimleyin ve soğuk olarak servis yapın
**************

 

Beğendin · 2012 · 


CEVİZ HELVASI

* 1 su bardağı pekmez
• 1 su bardağı su
• 1 su bardağı nişasta
• 1 su bardağı iri parçalara bölünmüş ceviz


Nişastayı yarım bardak kadar suyla ezip pütürsüz hale gelene kadar karıştırın. Tencereye pekmezle bir bardak suyu koyun, ezdiğiniz nişastayı ve cevizleri de ekleyin. Sürekli karıştırarak pişirin. İyice katılaştığında ateşten alın ve ufak bir fırın tepsisine dökün. Her tarafı eşit yükseklikte olacak şekilde yaydığınız tatlınızı soğumaya bırakın. İyice soğuduğunda buzdolabında da birkaç saat bekletin ve baklava şeklinde dilimleyin.
  

Hiç yorum yok: