5 Kasım 2012 Pazartesi

lezzet dünyası selanikten



RUMELİ BEĞENDİSİ 

Malzemeler :
yarım kilo kuşbaşı kuzu eti
1 kilo patlıcan,
yarım bardak sıvıyağ
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı sirke
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 kaşık salça
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı :

Patlıcanlar közlenir kabukları soyulur, ince ince doğranır ve ezilir. Diğer tarafta bir tencerede sıvı yağa soğanlar eklenerek kavrulur içine kuşbaşı et eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır etin kendi suyunda pişmesi sağlanır. Etler piştikten sonra üzerine sirke, sarımsak, tuz ve şeker ve bir yemek kaşığı salça ilave edilir, kavrulur. Un çok az yağ ile hafif kavrulur, soğutulur ve üzerine süt eklenerek boza kıvamına gelene dek pişirilir. Bu sos patlıcanın üzerine dökülür,etin yanına eklenip üzerine kaşar peyniri serpilir.

Dileyen yer dileyen ya da yeme de yanında yat pozisyonuna geçili

 

Arnavut ciğeri Rumeli mutfağından çok sevilen bir lezzettir.

Malzemeler : 
Yarım kg kuşbaşı doğranmış kuzu veya dana ciğeri
2 sivri biber
2 orta boy patates
1 Kuru soğan
5-6 dal maydonoz
Sumak
Un, tuz
Kızartmak için sıvı yağ
Not : Arnavut ciğeri için öncelikle kuzu ciğeri tercih edilse de, dana ciğeri ile de yapılabilir. Kuzu ciğeri daha yumuşak olur fakat bazıları için kokusu rahatsız edici olabilmektedir. Dana ciğeri ise daha sert olabilir, pişirme esnasında dikkat edilmesi gerekenlere uyulması gerekir.

Yapılışı :

Kuşbaşı doğranmış ciğerleri soğuk ( buzlu su da olabilir ) su içinde yarım saat bekletip, birkaç su yıkayım süzülmeye bırakın.
Ciğerler suyunu süzdürürken, önce küp doğranmış patatesleri, ardından birkaç parçaya doğranmış sivri biberleri ayrı ayrı kızartıp kenara alın.
Not : Biberler kızartılırken öldürülmeyip dış yüzeyleri kızgın yağa birkaç çevirmelik gösterilip diri olarak kenara alınır.

Suyu süzülen ciğerler unlanıp fazla unları silkelenir.
Ciğerler kızgın ve derince yağda küçük parçalar halinde 6-8 dk arada delikli kepçeyle çevrilerek pişirilir.
Ciğerlerin içlerinin böylelikle yumuşak kalması temin edilir.
Patatesler ve biberler ciğerlerle harmanlanıp, ciğerlerin tuzu sonradan eklenir.
Not : Ciğerleri pişirme sırasında tuzlarsanız sertleşmesine sebep olursunuz.

Soğanları piyazlık doğrayın. Sumak ve ince doğranmış maydonozları da soğanla harmanlayın.
Ciğerleri bu soğanlı harmanın üzerine yerleştirip ılık olarak servise alın.

Kızartırken ciğeri kurutmadan yumuşacık pişirmek işin maharet isteyen kısmıdır. Bunun için yağın kızgın ve derin olmasına özen gösterin. Ayrıca arnavut ciğerinin tuzunu kızartma işleminden sonra ekleyin. Aksi halde içi yumuşak ciğerler elde edemezsiniz. Küp kızartılmış patates ve birkaç parçaya bölünmüş hafif diri olarak kızartılmış sivri biberlerle birlikte, sumak ve maydonozla harmanlanmış soğan yatağında servis edilir


Boşnak Böreği

Malzemeler:
1 kg un
yeterince ılık su
tuz

İç harcı :
4-5 patates
1-2 soğan
tuz,karabiber

içine sürmek için :
1/2 paket katıyağ
1 çay bardağı sıvı yağı

Yapılışı :
Un, ılık su ve tuzla sert olmayacak bir hamur yoğrulup, 4-5 bezeye ayrılır ve üzerleri bir bezle örtülüp dinlenmeye bırakılır.(yaklaşık 1 saat)Hamur dinlenirken iç harcı hazırlanır.Patates rendelenip suyu sıkılır. Soğan da rendelenip patatese ilave edelir. Tuzu ve karabiberi eklenip, karıştırılır.
Bir tavada margarin eritilir ve sıvı yağ eklenip karıştırılır. Bezeden bir tane alınır ve unlamış zeminde elle biraz açılır. Yağ karışımından sürülür ve elle kenarlarından çeke çeke büyütülür ama yırtılmamasına dikkat edilir. Yufka inceliğinde olduğu zaman kenarlarına patatesli harçtan yerleştirilir ve hamurun kenarı üzerine katlanır. Tekrar yağ karışımından dökülür ve uzata uzata rulo gibi sarılır. Ortasına gelindiğinde hamur yırtılıp ruloyu tamamlanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Bütün hamurla aynı işlem tekrarlanır. Hamurun hepsi bittiğinde kalan yağ karışımı böreğin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Not: İç harcı olarak ıspanak, peynir, kıyma kullanabilirsiniz. Bizde ençok patatesli beğenildi.


Afiyet olsun...

Bıçak Tatlısı

Malzemeler
• 1 paket margarin

• 2 su bardağı süt

• 3 su bardağı un

• 1 adet yumurta

Şerbeti İçin

• 500 gr şeker

• 1,5 su bardağı su I

• 1/2 limonun suyu





Bıçak Tatlısı tarifi

Önce şerbeti hazırlayın. Bunun için şeker ve 1,5 su bardağı suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edin.

2 Margarini eritin. Sütü ilave edin. Kaynadıktan sonra altını kapatın. Unu azar azar ekleyin. Sürekli karıştırarak hamur yapın.

3 Hazırladığınız hamur ılıyınca, yumurtayı ekleyin. İyice yoğurun.

4 Hamuru fırın kabına yayın. Elinizle düzeltin. Bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

5 Üzerine soğuk şerbet gezdirin. 4 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.


ndin · 3 Eylül 

TEKİRDAĞ KÖFTESİ (SELANİK MENŞELİDİR)

Tekirdağ köftesi,1920'li yılların başında Selanik'ten göç edenler tarafından yöreye getiriliyor. Dana etinin kaburga kısmı kullanıldığından, Tekirdağ Köftesi'nin sırrı kullanılan ete bağlanıyor. Tekirdağ köftesi servis edilirken yanında mutlaka kırmızı biber salçası bulunuyor. 

MALZEMELER 

1 kg orta yağlı Parça et (sığır daha yumuşak dana eti ise sıkı ve sert gelir.) 
75 gr bayat ekmek 
1 baş (ufak) soğan 
Ufak bir diş sarımsak 
Bu karışım hep beraber makinede çekilir.Sonra içine baharat olarak 
1/2 çorba kaşığı kimyon 
1/2 çorba kaşığı tuz 
1/2 çorba kaşığı taze çekilmiş karabiber 
1/2 çorba kaşığı pul kırmızı biber 
1/2 çorba kaşığı karbonat 

Evvelce çektiğimiz kıyma içine konur ve yoğurulur. Yeniden çekilir. Normal kapta bir gece bekletilir. 

Pişirilmesi: 
Kömür (mangal) ufak parçalar halinde kırılır, kömür ızgarası içine yayılır. Izgara üstübü ile yağlanır ve ızgara oluğuna yağ konur. 
Köfteler yapışmasın diye ızgara silinir.15 grlık yuvarlak köfteler, maşa ile ızgara yağlığındaki yağa bulanıp, ızgarada pişirilir.



 

Vişne Likörü
Bu SELANİK içkisidir işin maliyet kısmına bakarsanız ekonomik bir yanı olmamasına rağmen ,elde ettiğiniz likörün sizin tarafınızda yapılması size büyük bir haz veriyor.

Malzemeler
1 kg Vişne
1/2 toz şeker
70 cl votka

vişne nin çekirdeklerini çıkaralım ( ben çıkartmıyorum ) bir kavanoza dolduralım üzerine yarım kilo toz şeker i koyalım.kavanozun kapağın kapatalım.
1 hafta boyunca tam güneş gören bir yerde kavanozun beklemesi gerekecek günde 1-2 defa şekerin erimesi için çalkalama yapmamız gerekecek.
toz şeker tam olarak eridiğinde artık votka yı kavanoz a boşaltabiliriz.
bu işlem yaptıktan sonra kavanozumu zu güneş görmeyen bir dolap ta 3 ay boyunca saklayacağız.3 ayın sonunda vişne likörümüz hazır olacak.
içimi çok ferahlatıcıdır buzlu içilmez denir ama bir deneyin çok güzel olduğunu göreceksiniz.
vişne leri isterseniz pasta yaparken turta yaparken de kullanabilirsiniz.ama ozaman çekirdekleini çıkaralım 
Afiyet Olsun.

 


  


 

Hiç yorum yok: