6 Ekim 2012 Cumartesi

iyi akşamlar

tamer şen ahçı kardeşten tarifler
teşekkürler

 
HURMA TATLISI

1 çay bardağı sıvı
1 çay bardağı margarin veya tereyağı
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un
100 gr. iri dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Hamur yoğrulacak kaba, sıvıyağ eritilip soğutulan margarin, kabartma tozu ve süt eklenip çırpma teli ile karıştırılarak, elenmiş un ilave edilip yoğrulur.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. Önce yuvarlamr sonra yassılaştırılır. Hamurların orta kısımlarına iri dövülmüş ceviz ve tarçın koyularak karıştırılır iki kenarı üst tarafta birleştirilip yapıştırılır.
Hurma şekli alan hamurlar 180° ısılı fırında altları ve üstleri pembeleşene kadar pişirilir.
Fırından alınır alınmaz üzerlerine önceden hazırlanıp soğutulan şerbet gezdirilir. Servis tabağına alınarak servis yapılır.
************


ŞÖBİYET 

1 kg. Un (baklavalık)
500 gr. Buğday nişastası
4 adet Yumurta
5 çay kaşığı Tuz
13,5 su bardağı Su
11 su bardağı Fıstık içi (çekilmiş)
800 gr. Tereyağı
8 su bardağı Şeker
1/2 litre Süt
4 çorba kaşığı İrmik

Geniş bir kapta un, tuz ve yumurtaları bir buçuk su bardağı su ile yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru ceviz iriliğinde bezelere ayırın. Bezeleri merdane ile küçük bir tabak büyüklüğünde açın. 15 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurları 8'er gruplar halinde aralarına nişasta serperek üst üste dizin. Bir oklava yardımıyla ince yufkalar açın. 1. Açtığınız yufkaların her birini 10 cm'lik kareler halinde kesin. Tatlının içine koyacağınız irmikli iç için süt ve irmiği geniş bir tencerede pişirin, irmik ve sütün özleşerek koyu bir hamur kıvamına gelmesi gerekir. Kareler halinde kestiğiniz hamurların ortasına dövülmüş fıstık içi ve irmikli kaymaktan ceviz büyüklüğünde parçalar koyun.

Hamurları mektup zarfı şeklinde kapattıktan sonra tepsiye dizin. 800 gram tereyağını eritin. Eritilmiş tereyağını tepsiye dokun. Yağın fazlasını tepsiyi çok hafif eğerek, boşaltın. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında tatlıyı 25-30 dakika pişirin. Bu arada şerbet için 8 su bardağı şeker ile 12 su bardağı suyu kaynatın. Şeker iyice eridikten sonra tencereyi ateşten alın ve soğutun. Şerbeti sıcak tatlıların üzerine dökün. Tatlıyı soğuduktan sonra servis yapın
***********


İNCİR UYUTMASI

İncir uyutması için ilk önce incirleri küp küp doğrayın ve su dolu bir kabın içine alarak yumuşamasını bekleyin
Bu esnada bir tencerenin içine süt ve toz şekeri ilave edip ocağa koyun ve karıştırarak pişirmeye başlayın
Süt ve şeker karışımı el yakmayacak kadar ısındığı zaman, su içinde bekleyen incirlerin suyunu süzüp içine atın
Ardından el blendırı ile incirleri sütün içinde iyice parçalayın
Ardından hiç beklemeden servis kâselerine incir uyutmasını paylaştırın
Oda sıcaklığın 4 saat bekletin ve ardından buzdolabına kaldırıp 1 gece bekletin.
Ertesi gün incir uyutması kâselerinin üzerine bolca tarçın ekin ve dilerseniz dövülmüş ceviz ile servis edin
***********

 

Hiç yorum yok: