Nohutlu mantı tarifi 5
Avatar Resimi

Nohutlu Mantı Tarifi



Yemek Tarifinin Malzemeleri
Hamur İçin:
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı İrmik(1/2  su bardağı su ile ıslatılacak)
  • 400-450 g un
  • 1/2 su bardağı su
  • Tuz
İç Malzeme:
  • 200-250 g Kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • Tuz
  • Karabiber
Mantı için;
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • sarımsaklı yoğurt
  • Kuru nane(1,5 çorba kaşığı)
  • tereyağı ve  biber salçası (arzuya göre pul biber)
Yemek Tarifinin Hazırlanışı
Önce iç malzememizi  hazırlayalım, kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ile suyunu  tam çekmiş kavrulmuş kıyma hazırlayıp, buzdolabında tam  soğutalım.(bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz)
Hamur için, ıslanmış irmik, yumurta, tuzumuza , unumuzu  ve suyumuzu azar azar ekleyerek biraz sertçe hamur elde edelim. Hamurumuzu 30 dk üstü ıslak bezle örtüp bekletelim
Hamuru  4 eşit beze haline getirin, her bezeyi 2mm inceliğe ulaşıncaya kadar unla açın.
Kesme işlemi için, yuvarlak hamurunuzun unlayarak,yarımay şekline getirin,tekrar unlayarak yarım ay şeklinin bombeli kısmını, düz kısmının üzerine getirerek dik dörtgen şekline getirin. 1 cm eninde kesin. Kesilen parçaları açtığınızda uzun şeritler elde edeceksiniz.Bu şeritleri 4-5 tanesini üst üstü koyup,tekrar keserek  1cm lik kareleri elde edin.
Soğumuş içinizinden parmak ucunuzla alarak hamurunuzun ortası koyun,üçgen şekline getirerek kapatın.Kapanmış hamurlarınızı unlanmış tepside 1 saat kadar oda sıcaklığında kurutun.(fazlasını derin dondurucuda dondurabilirsiniz)
Nohutlu mantı için,1 litre suyu kaynatın,tuz ekleyin.Kaynayan suya 200 gr (yaklaşık 2kase) mantıyı kaynayan suya atın,yapışmaması için karıştırın.Kuru naneyi ekleyin. Mantılarınız pişmeye yakın haşlanmış nohutunuzu ekleyin.
Servis için,sulu mantılarınızı kepçe ile servis tabağınıza alın,üzerine sarımsaklı yoğurt  ve yağda kavrulmuş biber salçası veya pul biberi ekleyin.
Afiyet olsun.
Not:Bu tarif kayınvalidemin tarifi,şöyle ki evde yaptığım klasik mantıyı nohutlu ve naneli pişiriyor.Alışkanlık,acı toz biber ve sumak ekliyorum servis esnasında….Doyurucu ve çorba tadında…
İç  için,çiğ kıymada kullanabilirsiniz,ancak haşlama esnasında küçüldüğü için tercih etmiyorum.
İrmik mantılarınızın haşlama esnasında büyümesini önleyecektir.