12 Eylül 2012 Çarşamba

selanik usulü kırmızı biber turşusu




DOMATES BİBERİ TURŞUSU

1.TARİF,Malzemeler :

Domates biberi ( Hazırlamak istediğiniz kışlık miktarına göre dilediğiniz kadar tercih edebilirsiniz. )
1 Çay kaşığı üzüm veya elma sirkesi
1 Çay kaşığı toz şeker
1 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı sıvı yağ ( Ayçiçek yağı tercih edilmelidir )
Not : Sirke, şeker, tuz ve sıvı yağ ölçüsü, her bir domates biberi başına miktardır.
Hazırlanışı :

Domates biberlerini iyice yıkayıp kurulayın.
Kapak yeri açar gibi sap kısımlarından çıkartıp, içindeki tohum yatağını temizleyin
Kışlık hazırlamak istediğiniz miktara göre temizlediğiniz domates biberlerini bir fırın tepsisine alın.
Her birinin içerisine, bir çay kaşığı ölçüsünde toz şeker, tuz, sirke ve sıvı yağ ekleyip 180 derecelik fırında yaklaşık 40 dk fırınlayın.
Fırın ayarı olmayanlar için fırınlama süresi, domates biberlerin yumuşamaya başladığı, hafif üzerindeki kısımlar kızarmaya yüz tuttuğu zaman kadardır.
Fırından çıkarttığınız yumuşamış domates biberlerini, içerisine koyduğumuz malzeme dökülmeyecek şekilde, kuru orta boy bir cam kavanoza, dik olarak üst üste hafif bastırarak, kapak yerine kadar dizin.

Not : Burada dikkat edilmesi gereken, kavanozun kenarlarında kalan boşluklara da sığsın diye, gelişigüzel yerleştirilmemesidir. İç malzemesi dökülmeyecek şekilde üst üste ve hafifçe bastırarak yerleştirmek bu uygulamanın dikkat edilmesi gereken tarafıdır.
Kapağını sıkıca kapattığınız kavanozları, br sofra bezinin üzerine ters çevirerek ( kapak yeri alta gelecek şekilde ) sofra bezini kavanozların etrafına sarın. Hatta etrafındaki örtüye bir başka sofra bezi daha ilave edebilirsiniz.

Kapakların tutunması için bir gece beklediğiniz kavanozları açıp, turşularınızı serin direk güneş ışığı görmeyen bir yere alınız.
10-15 gün sonra turşunuz yemeğe hazır hale gelecektir.
*****************
2.TARİF
6 kg domates biberi yıkanıp çekirdekleri ayrılır ve her biri 5-6 parçaya bölünür.
2 baş sarımsak ayıklanır. Büyükçe bir tencereye

3 şişe sirke,
1 bardak tuz,
1 bardak şeker
1 bardak yağ konarak kaynatılır.
Kaynamaya başlayıca biberler ve sarımsaklar ilave edilir.
Tekrar kaynaması beklenir.
Ara sıra karıştırılarak 5 dk. kadar kaynatılır ve sıcak sıcak kavanozlara doldurulur.
Aralarına maydanoz dalları serpiştirilir. Kavanozların kapakları sıkıca kapatılır.
Bu turşu her ne kadar kaynatılıyorsa da yumuşamıyor ve kıtır kıtır oluyor.

Hiç yorum yok: