24 Eylül 2010 Cuma

sağlık


1-Diş macununu ıslatmayın










Diş macununu ıslatmayın


Türkiye, ağız-diş sağlığı konusunda sınıfta kalan ülkeler arasında ilk


sıralarda...






Doğru bilinen yanlışlar ve önemsenmeyen detaylar ağız sağlığının


bozulmasına neden oluyor.






Yemeklerden hemen sonra dişleri fırçalamak besinlerdeki asitlerin ağızda


dağılmasına neden olduğu için dişleri zayıflatıyor. Dişleri yemeklerden en


AZ bir saat sonra fırçalamanın daha uygun olduğunu söyleyen Memorial


Etiler Tıp Merkezi Diş Hastalıkları Bölümü'nden Dt. Hacer Esved


Alireisoğlu, Türkiye'de ağız ve diş sağlığına yeterince önem verilmediğini


söyledi ve bu konuda sık yapılan hataları şöyle sıraladı:






DİŞ MACUNUNU ISLATMAYIN






Diş macununun bilinenin aksine suyla ıslatılmaması gerekir. Islanan diş


macunu etken maddesini kaybeder. Diş macunu leblebi tanesi büyüklüğünde


kullanılmalıdır. Unutmayalım ki diş macunu sadece diş fırçalamayı


kolaylaştırıcı bir ajandır.






"NE KADAR UZUN FIRÇALARSAM O KADAR İYİ" DİYE DÜŞÜNMEYİN


Diş temizliği hakkında bilinen yanlışlardan biri de dişleri uzun süre ve


sert şekilde fırçalayarak daha çok bakteri öldürüldüğü inancıdır. Yapılan


araştırmalar iki dakikayı aşan fırçalamanın daha çok bakteri öldürmediğini


gösteriyor. Dişlerin günde en AZ bir kez iki dakika süreyle çok sert


olmadan fırçalanması ve diş ipi kullanımıyla ideal bir diş temizliği


sağlanabilir. Sigara, çay ve kahve tüketimi fazla olanlarda meydana gelen


dil pası kokuya neden olabilir. Bu durumda dişler fırçalandıktan sonra


dili de fırçalamak gerekir.






ARITICI GIDALAR TÜKETİN






Doğal diş fırçası olarak bilinen elmanın yanı sıra çiğ havuç, patlamış


mısır ve kereviz özellikle yemek aralarında tüketildiğinde mekanik bir


temizlik sağlayacaktır.






ELMA SİRKESİYLE GARGARA YAPIN






Sabahları elma sirkesiyle gargara yapın ve sonra dişlerinizi fırçalayın.


Sirke, lekelerin yok olmasına, dişlerinizin beyazlamasına ve


dişetlerinizdeki mikropların ölmesine yardım eder.






AĞIZ KOKUSU İÇİN KAHVE ÇEKİRDEĞİ ÇİĞNEYİN






Ağız kokusu gündelik yaşamda insanı sosyal ve psikolojik olarak etkileyen


bir rahatsızlıktır. Kötü ağız kokusu, hem kişiyi etkiler hem de çoğu zaman


mahçubiyete sebep olur. Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları


olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Kahve çekirdeği çiğnemek bu


sülfür bileşenlerini ortadan kaldırır.






KEYİFLİ BİR KEŞİF "KAKAO"






Kakao çekirdeğindeki antibakteriyal içerik nedeniyle, çikolata dişlere


zarar vermiyor. Şekerlemeler ise dişlerin baş düşmanı. Meyve sularındaki


asit ise her türlü dişe zararlı. Aynı şekilde laktoz içeren süt de, diş


çürüklerine yol açıyor.






YEMEĞİ PEYNİRLE SONLANDIRIN


Meyve suları, tatlılar, sert kıvamlı şekerler, karamel, muz gibi


yiyecekler dişlerde çürük oluşturma riskini artırıyor. Tatlı yedikten


sonra süt, ayran içmek ve peynir yemek, şekerin ve ortaya çıkan asidin


zararlı etkilerini önler. Ph seviyesini kontrol ettiğinden dişler için


koruyucu kalkan oluşturur



Hiç yorum yok: