YEDİĞİNİZ MEYVE VE SEBZELERDE ZEHİR OLMADIĞINA EMİN MİSİNİZ?
"Çilek Amerikalıların en popüler meyvesi. Ortalama olarak bir Amerikalı senede 4 kg çilek tüketiyor ve bununla birlikte düzinelerce pestisit almış oluyor. Bunların içinde Avrupa'ya girmesi yasak olan, üreme sistemine zarar veren ve kanserojen kimyasallar da var.
EWG Environmental Working Group (Çevre Çalışma Grubu) sebze ve meyveleri her sene analiz ediyor. Bu sene kirlilik şampiyonu çilek, geçen senenin şampiyonu e...lmayı bile sollamış.
Kaliforniya eyaleti verilerine göre 2014 yılında bir dönüm çilek için yaklaşık 150 kg pestisit (tarım ilacı) kullanılmışken bir dönüm mısır için 2,5 kg kadar kullanılmış. Bu karşılaştırmadan çilek üretiminde ne kadar çok pestisit kullanıldığı anlaşılıyor.
Bu sene yapılan analizlere göre en kirli 12 meyve ve sebze şu şekilde sıralanmış;
1- Çilek
2- Elma
3- Nektarin
4- Şeftali
5- Kereviz
6- Üzüm
7- Kiraz
8- Ispanak
9- Domates
10- Dolmalık biber
11- Çeri domates
12- Salatalık
Konvansiyonel tarımla yetiştirilmiş olmasına rağmen alınabilecek sebze ve meyveler:
1- Avokado
2- Mısır
3- Ananas
4- Balkabağı
5- Bezelye
6- Soğan
7- Kuşkonmaz
8- Mango
9- Papaya
10- Kivi
11- Patlıcan
12 - Kavun
13- Greyfurt
14- Kantalup
15- Karnabahar
Pestisit (tarım ilacı) yükünden kurtulmak için en iyi yol organik öeyve ve sebze tüketmek. Araştırmalara göre organik ürünlerde konvansiyonel olarak üretilenlere göre 180 kat daha az pestisit bulunuyor. Unutmayın sebzeleri organik olarak yiyemiyorsanız hiç yemeyin daha iyi. Organik sebzeler çok pahalı diyorsanız hiç olmazsa en fazla pestisit içeren sebzeleri, kirli 12'yi organik olarak tüketin."
Dr. Joseph Mercola
Bu bilgiler ABD'den ancak bizde de pek çok konuda ABD örnek alındığı için durum pek farklı değildir diye düşünerek bu yazının özetini paylaştık. Geçen gün tanıştığımız Karaot Tohum Derneği yetkililerinden ziraat mühendisi Feray bey ile ilaçsız, zehirsiz ürünlerin daha fazla sayıda çiftçi tarafından üretilip daha yaygın olarak tüketicilere ulaşabilmesi gerektiği görüşünde birleştik. Bunun yolu "organik" sertifikalı ürünlerin yüksek fiyatlarla bazı elitlere ulaşması değil. Organik tarım yerine ekolojik tarım da denilebilecek, dayanıklı tohumların ilaçsız olarak, zararlılarla geleneksel şekilde mücadele edilerek tarım yapılması daha yerinde olacaktır. Biz tüketiciler olarak "temiz gıda" talep etmeliyiz ki üretici de bunu üretsin.
Özet çeviri: Nurçin Çağlar
Sağlıklı Yaşıyoruz
Kaynak: http://articles.mercola.com/…/pesticides-fruits-vegetables.
Devamını Gör
"Çilek Amerikalıların en popüler meyvesi. Ortalama olarak bir Amerikalı senede 4 kg çilek tüketiyor ve bununla birlikte düzinelerce pestisit almış oluyor. Bunların içinde Avrupa'ya girmesi yasak olan, üreme sistemine zarar veren ve kanserojen kimyasallar da var.
EWG Environmental Working Group (Çevre Çalışma Grubu) sebze ve meyveleri her sene analiz ediyor. Bu sene kirlilik şampiyonu çilek, geçen senenin şampiyonu e...lmayı bile sollamış.
Kaliforniya eyaleti verilerine göre 2014 yılında bir dönüm çilek için yaklaşık 150 kg pestisit (tarım ilacı) kullanılmışken bir dönüm mısır için 2,5 kg kadar kullanılmış. Bu karşılaştırmadan çilek üretiminde ne kadar çok pestisit kullanıldığı anlaşılıyor.
Bu sene yapılan analizlere göre en kirli 12 meyve ve sebze şu şekilde sıralanmış;
1- Çilek
2- Elma
3- Nektarin
4- Şeftali
5- Kereviz
6- Üzüm
7- Kiraz
8- Ispanak
9- Domates
10- Dolmalık biber
11- Çeri domates
12- Salatalık
Konvansiyonel tarımla yetiştirilmiş olmasına rağmen alınabilecek sebze ve meyveler:
1- Avokado
2- Mısır
3- Ananas
4- Balkabağı
5- Bezelye
6- Soğan
7- Kuşkonmaz
8- Mango
9- Papaya
10- Kivi
11- Patlıcan
12 - Kavun
13- Greyfurt
14- Kantalup
15- Karnabahar
Pestisit (tarım ilacı) yükünden kurtulmak için en iyi yol organik öeyve ve sebze tüketmek. Araştırmalara göre organik ürünlerde konvansiyonel olarak üretilenlere göre 180 kat daha az pestisit bulunuyor. Unutmayın sebzeleri organik olarak yiyemiyorsanız hiç yemeyin daha iyi. Organik sebzeler çok pahalı diyorsanız hiç olmazsa en fazla pestisit içeren sebzeleri, kirli 12'yi organik olarak tüketin."
Dr. Joseph Mercola
Bu bilgiler ABD'den ancak bizde de pek çok konuda ABD örnek alındığı için durum pek farklı değildir diye düşünerek bu yazının özetini paylaştık. Geçen gün tanıştığımız Karaot Tohum Derneği yetkililerinden ziraat mühendisi Feray bey ile ilaçsız, zehirsiz ürünlerin daha fazla sayıda çiftçi tarafından üretilip daha yaygın olarak tüketicilere ulaşabilmesi gerektiği görüşünde birleştik. Bunun yolu "organik" sertifikalı ürünlerin yüksek fiyatlarla bazı elitlere ulaşması değil. Organik tarım yerine ekolojik tarım da denilebilecek, dayanıklı tohumların ilaçsız olarak, zararlılarla geleneksel şekilde mücadele edilerek tarım yapılması daha yerinde olacaktır. Biz tüketiciler olarak "temiz gıda" talep etmeliyiz ki üretici de bunu üretsin.
Özet çeviri: Nurçin Çağlar
Sağlıklı Yaşıyoruz
Kaynak: http://articles.mercola.com/…/pesticides-fruits-vegetables.
Devamını Gör
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder